Sve je u rukama Agencije



Uskoro generalni štrajk: Veličković

Prema rečima direktora Zorana Stošića, Jumko sa ovom prodajom nema praktično ništa i ona je  samo je deo procesa restrukturiranja kompanije. Sledeći korak je dobijanje kredita kod neke od poslovnih banaka za koji će garancije dati država



 



Nemamo ništa sa prodajom: StošićSamo desetak dana poslUskoro generalni štrajk: Veličkoviće prve, neuspele licitacije, Agencija za privatizaciju je 15. juna za milion i sto pet hiljada evra prodala delove pogona Trikotaže i Konca i dorade kompaniji „Top sofa srb“ doo, registrovanoj u Vranju. Iza ove firme zapravo stoji italijanski proizvođač nameštaja od kože „Ditra Italia“, koja je krajem prošle godine sa gradonačelnikom Miroljubom STOJČIĆEM i potpredsednicom vlade Vericom KALANOVIĆ potpisala Memorandum o realizaciji investicionog programa vrednog 13,5 miliona evra.

MAZUT I STRUJA

Kupovina Jumkovih pogona, površine oko 38.000 kvadratnih metara, prvi je korak u realizaciji ovog projekta koji, uz subvenciju države od 5.000 evra po radnom mestu, treba da uposli 411 novih radnika.

Međutim, Jumko je za svoje pogone uzeo mnogo manje para od 1,9 miliona evra, koliko je, prema proceni nadležnih vladinih institucija, iznosila njihova vrednost, manje čak i od onoga što su procenili sami Italijani pre nego što su se upustili u ovaj posao. Dejan TRIFUNOVIĆ, predsednik Upravnog odbora Jumka kaže da je to posledica neuspešne prve licitacije na koju se do 30. maja, što je bio krajnji rok, niko nije javio:

Generalni direktor vranjske kompanije Zoran Stošić kaže da je sada sve u rukama Agencije za privatizaciju, odnosno države koja je većinski vlasnik Jumka. Prema njegovim rečima, prodaja imovine deo je plana o prekompoziciji Jumka gde je krajnji cilj stvaranje moderne i efikasne kompanije:

– Jumko sa ovom prodajom nema praktično ništa– kaže Stošić koji je ranije izjavio da fabrika troši milion evra godišnje za struju, mazut, vodu i gas i da je plan da se taj iznos prepolovi.

Nameštaj umesto odela: pogled na kompanijuNiko se, dakle, nije javio na prvu aukciju početkom juna gde je početna cena Jumkovih pogona iznosila 1,9 miliona evra. Italijani su ih dve nedelje kasnije platili skoro dvostruko manje prihvatanjem početnih cena za Doradu i konac od 764.000 evra

I za Trikotažu 251.000 evra, ali nije tajna da će na ovoj transakciji lepo zaraditi. Naime, za zapošljavanje 411 radnika od države će dobiti stimulans vredan dva miliona evra, tako da će im, kada plate Jumkove hale, ostati skoro milion.

FABRIKA NE RADI

Prodajom pogona posebno su ogorčeni u reprezentativniom ASNS sindikatu kompanije. Lider ovog sindikata Snežana VELIČKOVIĆ kaže da su od početka bili protiv prodaje od koje „radnici neće dobiti ništa“. Ona podseća da je račun kompanije u blokadi na osnovu stotinak pravosnažnih presuda i da bivši i sadašnji zaposleni prema njenim rečima potražuju oko sedam miliona evra:

– Šta radnici imaju od ove prodaje? Umesto da se svi uozbilje, i naš menadžment i država, oni ispod cene prodaju objekte Jumka dok zaposleni, nas oko 1.800, tek ovih dana primamo decembarsku platu, u proseku po sedam-osam hiljada dinara. Za to vreme fabrika ne radi jer nema sirovine. Rade samo Konfekcija i Trikotaža, a već dve nedelje stoje Predionica, Priprema, Dorada, Tkačnica, Konac… – objašnjava sagovornica.

Prema njenim rečima, krajem juna će ASNS pozvati akcionare, radnike i penzionere na generalni štrajk.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar