Sezona bez kraja



, ,

Vranjski teatar je, u saradnji sa beogradskom rediteljkom Snežanom Trišić, počeo da radi na praizvedbi „Narodne drame“ mlade spisateljice Olge Dimitrijević koja je na nedavno završenom Sterijinom pozorju za svoje delo „Radnici umiru pevajući“ dobila nagradu za najbolji tekst savremene drame



 



Posle rekordno plodne sezone, u kojoj je vranjsko pozorište „Bora Stanković“ postavilo na scenu čak šest premijera, već se priprema naredna.

Naime, vranjski teatar u saradnji sa beogradskom rediteljkom Snežanom Trišić počeo je da radi na praizvedbi „Narodne drame“ mlade spisateljice Olge Dimitrijević koja je na nedavno završenom prestižnom Sterijinom pozorju za svoje delo „Radnici umiru pevajući“ dobila nagradu za najbolji tekst savremene drame. Predstava po ovom tekstu je proglašena za najbolju na 57. Sterijinom pozorju .

Snežana Trišić se predstavama „Samoudica“, „Pošto pašteta“, koje je radila u Ateljeu 212 kao i „Heda Gabler“ u Narodnom pozorištu u Beogradu svrstala u jednu od najtalentovanijih rediteljki mlađe generacije, kaže se u Saopštenju za medije, kojer je potpisao direktor vranjskog pozorišta Nebojša Cvetković.

-Pored pet glumaca iz matične kuće – kaže Cvetković – Tamare Stošić, Radmile Djorđević, Bojana Jovanovića, Saše Stojkovića i Dragana Živkovića, u ovom projektu je angažovana  i gostujuća mlada glumica Milica Trifunović koja je završila osnovne studije na Akademiji umetnosti  u Novom Sadu kod Jasne Djuričić a trenutno je na master studijama kod Tomija Janežića.

Tema drame je (ne)obična – srpska kafana; kafane su, kaže se u Saopštenju, kroz srpsku istoriju uvek bile nezaobilazne institucije u kojoj su se prelamale najveće „Narodne drame“. Na kafanskim stolovima u jednoj od srpskih zabiti u sudaru porodične sreće i slobodne ljubavi, rodiće se pesma.

Ova drama se peva i njen vapaj traje dokle god kafanski stolnjaci upijaju suze nesrećnih ljubavi a patrijarhat rađa sinove ubice. Probali smo da volimo – pevali smo. Probali smo da ubijamo – pevali smo. Probali smo da pevamo – umrli smo.

Premijera „Narodne drame“ predviđena je za 21. oktobar na 32. Borinim pozorišnim danima.

 

IZLOŽBE

Irenina čarobna lampa

Galerija Narodnog univerziteta Vranje: Irena Ivanović-Stošić – „Za svetlost“ (keramika)

 

PROFIL
Irena Ivanović-Stošić rođena je 1968. godine u Vranju. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek za keramiku i staklo, u klasi profesora Borivoja Dedića. Živi i radi u Vranju, kao nastavnik likovne kulture. Izlagala je na tri samostalne izložbe, više desetina grupnih izložbi, bila učesnik više trijenala i bijenala u zemlji i inostranstvu.

Ma, kakav Aladin. Bio je to spektakl, u večeri otvaranja izložbe keramičkih lampi autorke Irene Ivanović-Stošić, u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju. Svetla u galeriji su bila pogašena, ali ono što je osvetlilo i prosvetlilo dušu publike, bila je neponovljiva igra svetlosti i senki, koje su se dopunjavale u dijalektičkom jedinstvu, spajajući se u samom naslovu izložbe – „Za svetlost“.

-Praiskonska potreba čoveka – kaže Marija Milenković Atanasov, istoričar umetnosti – da se sjedini sa prirodom koja ga okružuje, sa zemljom iz koje crpe snagu, i suncem koje ga regeneriše i pruža mu energiju je u ovom ciklusu postignuta jedinstvenim izobražavanjem zemlje i svetlosnim efektima koje stvaraju oblikovane forme.  U ovom slučaju, dva osnovna elementa, zemlja i vatra, čine saglasje i korespondiraju zahvaljujući intervenciji umetnice. Tehnikom koja skoro dovodi do alhemijskih procesa jer se zemlja izlaže najvišoj temperaturi koju zemlja može podneti, stvorene su izuzetno čvrste strukture, a sve u cilju postignuća trajnosti i postojanosti, kojima od praiskona težimo.

Predstavljeni ciklus svojevrsnih svetlosnih formi je evidentno rezultat sublimacije iskustva i inovativnosti u radu sa keramikom, pre svega vidljivih u toplini materije i ozarenosti boja. Umetnica ostavlja prostora za dalju nadgradnju i inspiraciju, u cilju da je sopstvena iskustva uvedu u nove duhovne prostore.

 

ŠESTI MEMORIJAL „BAKIJA BAKIĆ“

Južni trubački brend

Na Trgu Staniše Stošića, 15. juna, održan je šesti Memorijal „Bakija Bakić“, u čast čuvenog Vranjanca, koji je svojim vanrednim umećem proslavio trubački brend juga Srbije. Mnogobrojni bleh-orkestri sa ovog područja, upravo Bakiji Bakiću duguju svoj prestiž na muzičkoj sceni Srbije, a i mnogo šire.

Omaž velikom majstoru trube započeo je odavanjem počasti na njegovom spomeniku u Gornjoj Čaršiji, a u večernjim satima se produžio spektakularnim nastupima trubačkih orkestara, doajena pesmopojaca romske i vranjske muzike te predstavljanjem bogate orske tradicije Vranja, kroz nastupe folklornih ansambala.

U bogatom programu, propraćenom mnogobrojnom publikom, učestovali su duvački orkestri „Milan Mladenović“ pod upravom Nenada Mladenovića, zatim orkestri Jovice Ajdarevića i Kristijana Trajkovića, doajen romske i vranjske muzike Stanislav Cane Raćipović, najmlađa žena-majstor frule Srbije Milica Stošić, te folklorne sekcije Društva „Bakija Bakić“, Udruženja penzionera Grada Vranja, Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, GKUD „Sevdah“ Vranje. Konferansu je vodio glumac i jedan od najupečatljivijih pozorišnih tumača likova Bore Stankovića, Dragan Stanković. Pokrovitelji Šestog Memorijala „Bakija Bakić“ bili su Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar