Orhideje umesto karanfila



Kome odgovaraju ovakvi rasadnici: od staklenika samo ruševina, Srbija dobar kupac cveća: Miran Milošič, Zakupac je hteo da očisti teren ali Agencija mu nije dozvolila:Slavica Sotirović

Zbog niza nelodičnih zahteva koje nameće birokratija, slovenački zakupac još ne može da počne sa radom



 



Kome odgovaraju ovakvi rasadnici: od staklenika samo ruševinaPre tri meseca odbor Demokratske stranke (DS) iz Vranjske Banje najavio je da slovenačka kompanija  «Pacific orchids» (većinski vlasnik je Miran Milošič iz Ptuja sa 51, dok 49 posto ima Andrej Unger iz Cirkovca) preuzima «Rasadnike». Kako je tada kazala predsednica ove gradske opštine Slavica Sotirović, Milošič je potpisao ugovor o zakupu sa Agencijom za privatizaciju i „trebalo bi da počne sa revitalizacijom objekta“. Po nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, Slovenci planiraju da ovde u proizvodnju orhideja ulože između 80 i 120.000 evra. Međutim, zbog niza bizarnih i nelogičnih zahteva koje pre svega nameće Agencija, radovi nikako da počnu. Naime, Agencija ne dozvoljava Slovencima da, kao zakupci, na mesto starih objekata koji su zreli za rušenje, podignu nove. Na drugoj strani, ne zna se kada će biti moguća prodaja Rasadnika iako je zakupac spreman da kupi ovo preduzeće.

VINOGRADI
Milošič u Srbiji uveliko razvija i biznis sa proizvodnjom vina, a u vranjskom kraju je zakupio na 99 godina 600 hektara vinograda. Vino koje tu bude proizvedeno izvoziće se u Rusiju, a posao će se voditi iz Slovenske Bistrice, centra finog vina, kako ga tamo zovu.

KOČNIČARI

Preduzeće «Rasadnici» formirano je 1956. godine, među prvim industrijskim objektima u Vranju, a proizvodnja povrtarskih kultura započeta je u halama na površini od 1.700 kvadrata.

Firma je prvi put, posredstvom Agencije, prodato 2007. godine «Jugotehnici» iz Niša za 25 miliona dinara (procenjena vrednosti preduzeća bila je blizu 75 miliona), a odnos društvenog kapitala i onoga što je preneto na zaposlene bez naknade bio je 70 prema 30. Ta privatizacija je propala u trenutku kada je preduzeće imalo 18 staklenika u kojima je tridesetak radnika na površini od oko 12,7 hektara proizvodilo cveće i povrće. Danas se imovina «Rasadnika» sastoji u magacinu, upravnoj zgradi, tri staklenika, lejama, bunaru i zauzima oko 1,4 hektara.

Stečajni postupak je pokrenut 6. jula 2011. godine, a kao zainteresovana strana nešto kasnije pojavila se slovenačka kompanija AIPRO INVEST MENT iz Ptuja, u čijem je sastavu Pacific orchids registrovan u Srbiji. Oni su u nekoliko navrata boravili u Banji, upoznali se sa stanjem na terenu, a potom o svojoj nameri da kupe «Rasadnike» obavestili Agenciju za privatizaciju. Tada se pojavljuje problem a Sotirovićeva objašnjava o čemu se radi:

Zakupac je hteo da očisti teren ali Agencija mu nije dozvolila:Slavica Sotirović– Posle naše najave da je Milošič sa Agencijom sklopio dogovor o zakupu, on je nekoliko meseci potrošio da registruje novu firmu koja će se baviti proizvodnjom orhideja – «Pacific orchids». Za to vreme smo mi, kao Gradska opština, obezbedili svu potrebnu dokumentaciju koju je stečajni upravnik (u ovom slučaju Agencija) tražio kako bi mogao da pripremi firmu za novu privatizaciju. U toku zime, koja je bila izuzetno jaka, urušili su se staklenici što je dodatno usporilo revitalizaciju, a kada je zakupac hteo da očisti teren i da istera urušene staklenike, kako bi postavio nove, Agencija mu nije to dozvolila. Njihovo objašnjenje je da on nije vlasnik nego zakupac pa, ako mu se to dozvoli praktično neće više postojati firma «Rasadnici», već samo zemljište – pojašnjava ovu skoro bizarnu situaciju Sotirovićeva.

Iako je prošle godine direktor Agencije Vladislav CVETKOVIĆ rekao da će „tražiti načina da za sve neuposlene kapacitete, kojih ima prilično, bilo da je reč o preduzećima koja su otišla u stečaj ili o firmama u procesu restrukturiranja, pronađemo investitore», na pitanja koja su mu poslale «Vranjske» u vezi sa preduzećem iz Banje on nije našao za shodno da odgovori. A pitali smo ga: zbog čega se Milošiču ne pomogne da investira kod nas, gde je nastao problem, da li je imao nekih kontakata sa Sotirovićevom i da li je tačno, kao što se u javosti govori, da ova stvar sa «Rasadnicima» neće biti rešena sve dok Agenciju «drži» Mlađan Dinkić odnosno URS.

POVERLjIVO

Kada smo mi kontaktirali Denića, u pokušaju da saznamo da li su naplaćeni svi dugovi prema firmi, da li su svim bivšim radnicima isplaćene plate i doprinosi i da li svi nekadašnji radnici ostaju da rade kod Milošiča, kao i kada će tačno biti raspisan tender za prodaju «Rasadnika», dobili smo kratak odgovor:

– Nisam ovlašćen da dajem izjave za medije!

Srbija dobar kupac cveća: Miran MilošičDa li nije hteo ništa da pojasni javnosti zato što on kao poverilac ima lepu korist od Rasadnika? Naime, po Pravilniku o osnovu, kriterijumima i merilima za priznavanje prava na naknadu stvarnih troškova i isplatu naknade za rad licima koja obavljaju poslove u ime i za račun Agencije, po članu 8. «ima pravo na minimalnu naknadu od sedam posto na mesečnom nivou». U prevodu, što duže traje ovakvo stanje u Rasadnicima, to veća korist za poverioca!

Milošič kaže da je objekat u katastrofalnom stanju, jer je 80 odsto staklenika porušeno.

– Pokušaćemo u najskorije vreme da sagradimo nove staklenike i krenemo sa proizvodnjom orhideja jer su ovde idealni uslovi za to– konkretan je Milan MILOŠIČ.

Dodao je na kraju i da ima nameru da kupi «Rasadnike» čim Agencija za privatizaciju raspiše aukciju. Još samo da Banjčani to dočekaju…

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar