Novac stigao u prave ruke



, , , ,

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID pokrenula je program jačanja ekonomske sigurnosti mladih preduzetnika, u okviru koga je 19. juna petorici mladih i uspešnih privrednika iz Vranja dodelila donaciju koja će im omogućiti bolje poslovanje. Majkl Pilzberi,  direktor projekta za jačanje ekonomske sigurnosti izjavio je da su najefikasnije i najefektivnije one investicije koje se ulažu u mala i srednja preduzeća i da se o njihovom razvoju mora razmišljati na duge staze i omogućiti dostupnost programa za pokretanje i vođenje biznisa.  Svaki od privrednika dobio je donaciju od po 2.000 dolara, uz obavezu da još toliko uloži iz sosptvenih sredstava.



Marko Paunović, „QSP Solutions“
KLIJENTI IZ AMERIKE, AFRIKE I EVROPE

Programiranjem se bavi dugi niz godina, a njegova firma za proizvodnju softvera zvanično postoji od pre devet meseci i u tom periodu uspeo je da se poveže sa klijentima sa američkog, afričkog i evropskog kontinenta. Zanimljivo je to da u Srbiji nema nijednog klijenta:



– Zahvaljujući donaciji nabaviću svu potrebnu opremu za nastavak uspešnog poslovanja, a značajan mi je i kontakt koji sam uspostavio sa ljudima iz USAID-a.

 

Miljan Aleksić, STIN
Restauracija kao porodični biznis

Ovo preduzeće jedino je u Vranju čija je osnovna delatnost serijska proizvodnja i restauracija stilskog nameštaja. Ovo je porodični biznis Aleksića, a Miljan  je preuzeo firmu 2010. godine i dobro mu je krenulo. Donaciju dobijenu od USAID-a iskoristiće za poboljšanje procesa proizvodnje:

– Ova sredstva preduzeće će iskoristiti za kupovinu potrebne opreme koja će skratiti i poboljšati proces proizvodnje, jer je u planu proširivanje tržišta.

U okviru USAID-ovog programa, Aleksić je pohađao seminare o marketingu i menadžmentu prodaje, što mu je, kako kaže, pomoglo da opstane u poslu.

 

Ivica Lazarević, VIZIJAL
TEŠKO JE, ALI SE KREĆE

Lazarevićevo preduzeće se već šest godina bavi proizvodnjom i ugradnjom aluminijumske stolarije i ograda. Kako kaže, u Vranju sličnih preduzeća ima dosta i mladim preduzetnicima često biva teško da opstanu na tržištu:

– Ovu donaciju iskoristiću za nabavku mašina koje će ubrzati proizvodni proces, povećaću proizvodnju i produktivnost.

Za sad posluje u Pčinjskom regionu, a nada se da će poboljšanje proizvodnje dovesti do veće potražnje na tržištu.

 

Dragan Nisić, Umetnička radionica „Nisić“
PRVE DVE GODINE SU NAJTEŽE

U Umetničkoj radionici „Nisić“ proizvode se osveživači za prostor i ukrasne kese za razne prilike. Nisićevi proizvodi se dobro prodaju na teritoriji Vranja a u ostalim gradovima u malim količinama. Uspostavio je kontakte sa nekim firmama za koje proizvodi propagadni materijal, a ove godine posao mu je posebno dobro krenuo. Svakako će ova donacija njegovom preduzeću puno značiti.

– Svako malo preduzeće se razvija od dve do pet godina, a prve dve su najteže. Ja sam to prebrodio, iako je teško baviti se proizvodnjom.

Dragan Trajković, Invest Trade
POSAO CVETA

Ideja o preradi plastičnih masa i izradi proizvoda od plastike za razne primene donela je Trajkoviću puno uspeha. Ovo preduzeće plasira proizvode koji se koriste kako u farmaceutskoj i prehrambenoj, tako i u ostalim industrijama. U planu je proširenje proizvodnog asortimana i ubrzanje proizvodnog procesa, kao i izgradnja proizvodne hale. Donacije su stigle u prave ruke.

– Preduzeće funkcioniše dobro već trinaest godina. Pridobili smo klijente direktnom prezentacijom, a neki od naših klijenata su Alfa Plam, Zdravlje Leskovac, Simpo i drugi.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar