Tako nastaje umetnost



, ,

Bili su zastupljeni svi umetnički mediji – slikarstvo, vajarstvo, fotografija, performans, inastalacije, video radovi, sve ono što čini trenutnu umetničku scenu Vranja



 



Kulturna manifestacija „Noć otvorenih ateljea“ održana je po drugi put u Srbiji 9. juna, u večernjim časovima. Grad Vranje se, u poređenju sa još 33 grada u Srbiji, može pohvaliti jednim od najsadržajnijih programa, na čak deset destinacija, širom varoši: Galerija Narodnog muzeja, Muzej-kuća Bore Stankovića, Amam, ateljei Miomira Jovanovića Micka, Vlastimira Stojanovića Dubničkog, Umetnička radionica Dejanović, Likovna radionica Narodnog univerziteta, ateljei-kuće Dragana i Nikole Stojanovića. U manifestaciji je učestvovalo preko 30 vranjskih slikara, vajara, grafičara, dizajnera, karikaturista, i polaznici Kaligrafske škole.

– Ovogodišnju Noć otvornih ateljea – kaže Slađan Ivanović, direktor Narodnog muzeja Muzeja Vranje – posetilo je preko 1.500 naših sugrađana. Utisci su vrlo pozitivni, jer Muzej, u saradnji sa drugim institucijama kulture, kao i sa stvaraocima, teži da bude „motor“ kulture našega grada, i da slikarsko umeće naših likovnih stvaralaca damo na uvid konzumentima. Tako je zamišljeno, tako i ostvareno – da posetioci osete atmosferu stvaranja umetničkih dela, da se druže sa umetnicima, i vide prostor u kome umetničko delo nastaje.

Na ovogodišnjoj Noći otvorenih ateljea, učestvovao je veliki broj afirmisanih vranjskih umetnika, koji su već stekli određenu nacionalnu, ali i inetrnacionalnu reputaciju, i ono što uliva nadu, veliki broj mladih umatnika, koji tek grade svoju karijeru, a čije radove publika nije u prilici često da vidi. Tako da su u Noći otvorenih ateljea bili zastupljeni svi umetnički mediji – slikarstvo, vajarstvo, fotografija, performans, inastalacije, video radovi, sve ono što čini trenutnu umetničku scenu Vranja.

– Posle Noći muzeja, pa Noći otvorenih ateljea – kaže Ivanović – na jesen sledi Noć kulture, u organizaciji Narodnog muzeja Vranje. Cilj nam je da objedinimo rad svih ustanova kulture u Vranju, kako bi se pokazalo da kultura u ovom gradu i te kako postoji, samo je treba dalje otkrivati i negovati.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar