Istorijski dogovor



Do koalicije bez pritiska iz Beograda: Behljulji i Arsić

Srbi su dobili mesta zamenika predsednika Opštine i Skupštine, direktorska mesta u četiri od devet javnih preduzeća, pet od 11 mesta u Opštinskom veću i tri od sedam načelničkih funkcija



 



Iako su osvajanjem 11 mandata u Skupštini koja ima 41 mesto ostvarile  istorijski neuspeh, stranke koje u Bujanovcu okupljaju Srbe su u deobi vlasti prošle bolje nego ikada u poslednjih deset godina. Prvi put se u navedenom periodu desilo i da neke albanske stranke odu u opoziciju, kao i da se vlast pravi ne po etničkom već klasičnom političkom principu. Za razliku od izbora 2008, kada su i pored 17 odbornika bili samo dekor u vlasti, sada su Srbi dobili mesta zamenika predsednika Opštine i Skupštine, direktorska mesta u četiri od devet javnih preduzeća, pet od 11 mesta u Opštinskom veću i tri od sedam načelničkih funkcija u Opštinskoj upravi. Za ovaj paradoks nije zaslužan pritisak na Albance iz Beograda ili međunarodne zajednice, već duboka podeljenost između dve najveće albanske stranke. U takvoj situaciji, kao neka vrsta bujanovačkog Ivice Dačića, sa svojih pet odbornika nametnuo se Stojanča Arsić, koji je u pregovorima predstavljao i koaliciju okupljenu oko DS i SPS sa četiri mandata. Srpski blok i DP zajedno imaju 21 odbornika i tesnu većinu, bez dvojice naprednjaka, protiv čijeg je ulaska u vlast bio srpski deo koalicije.

Do koalicije bez pritiska iz Beograda: Behljulji i ArsićPobednička Demokratska partija (DP) novog-starog predsednika opštine Nagipa Arifija sa 12 mandata, ni po koju cenu nije želela da vlast pravi sa PDD Rize Haljimija, iz čijih je skuta iznedrena, a još manje sa ostale dve albanske partije sa ukupno devet odbornika. Nedžat Behljulji, potpredsednik DP kaže da je savez sa Srbima i slanje tri albanske stranke u opoziciju samo logična posledica politike njegove stranke:

– Hteli smo da raskrstimo sa vlašću koja je više vodila globalnu nego lokalnu politiku. Mi nećemo da, poput njih, raspravljamo o odnosima Prištine i Beograda, Vašingtona i Moskve, već ćemo da se brinemo o komunalijama, privlačenju investitora i sličnim problemima – kaže Behljulji.

Međutim, utisak je da se ostali albanski lideri, iako tvrde suprotno, teško mire sa odlaskom u opoziciju. Oni su najpre pokušali da 7. juna naprave većinu, ali sa 20 prisutnih odbornika nisu imali ni kvorum za početak sednice koju je zakazao Jonuz Musliju, tada još uvek aktuelni predsednik skupštine. Šaip Kamberi izjavio je tada da je cilj ovog pokušaja bio „zaštita prava Albanaca i očuvanje stabilnosti“, dok je sutradan njegov partijski drug Ragmi Mustafa, na sednici, koju je kao najstariji odbornik zakazao Stojanča Arsić, pozvao odbornike DP da se dozovu pameti, „poslušaju savest“ i ne dozvole da Srbi uđu u vlast pored 30 Albanaca u parlamentu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar