Čume kao spas



Sa sastanka u gradskoj skupštini: Vukanović, Dimitrijević i Krmpot, Zainteresovan: Ljubiša Buha Čume, Važno je da firma radi: Stojan Krmpot

U ovom času ima više kandidata za kupovinu PZP-a. Pre svih, pominje se Ljubiša Buha, koji se bavio putnim poslovima, niška firma MD GIT, ali i preševski „Saba Belča“



 



Sa sastanka u gradskoj skupštini: Vukanović, Dimitrijević i KrmpotVranjsko Preduzeće za puteve (PZP) nalazi se na raskrsnici sa koje jedan put vodi u život, a drugi u potpunu likvidaciju. Firmu sada vodi stečajni upravnik Branko MITIĆ, a novina je formiranje Odbora poverilaca, koji će svojim potpisom overiti budućnost firme. Prvi značajan datum za PZP je 8. jul, za kada je u leskovačkom Privrednom sudu zakazano ročište o daljoj sudbini.

SASTANČENjE

Ovih dana, sa višegodišnjim zakašnjenjem, u priču se uključila i lokalna vlast, izrazivši bar deklarativnu spremnost da pomogne u odsudnom času. Radnici bi da rade, vlasti da im u tome pomogne, nešto pomoći dolazi i iz Beograda, ali je neizvesnost ono što karakteriše aktuelni trenutak PZP-a. Posledni datum kada će se znati konačna sudbina vranjskih putara je sredina septembra, kada će sud odlučiti šta i kako dalje. Do tada, lobiranje daleko od očiju javnosti može biti presudno za opstanak 350 radnih mesta, koliko ih sada ima u PZP-u.

Ako firma bankrotira, što je jedan od mogućih scenarija, sledi prodaja imovine. U samom PZP-u, ali i u zainteresovanim krugovima, spekuliše se da je biznismen Ljubiša Buha Čume zainteresovan za kupovinu PZP-a, uz još nekoliko regionalnih i lokalnih igrača.

Budući da su lokalni putevi i njihovo održavanje sada u nadležnosti lokalnih vlasti, PZP je, preko svojih sindikalnih predstavnika, pokušao da nađe zajednički jezik najpre sa vranjskim, a onda i sa ostalim lokalnim vlastima. Sve je počelo od sindikata. Na njihovu inicijativu, održan je sastanak kome su prisustvovali stečajni upravnik i rukovodilac PZP-a Branko Mitić i Stojan KRMPOT, gradonačelnik Miroljub STOJČIĆ i načelnik Okruga Budimir MIHAJLOVIĆ, te Sonja VUKANOVIĆ, predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije i Mira DIMITRIJEVIĆ, predsednica SSS za Pčinjski okrug. Tema sastanka je bila iznalaženje načina da se pomogne PZP-u. Lokalna samouprava to bi mogla da uradi tako što će im platiti stara dugovanja, dati nove poslove, nešto avansno platiti, ali i pokušati da kod ostalih u okrugu ili republici namakne nešto para i poslova. Sindikalci su bili sumnjičavi prema Branku Mitiću, i nisu to mnogo ni krili od javnosti.  

Važno je da firma radi: Stojan Krmpot– Stečajni upravnici imaju zadatak da dođu, ugase sZainteresovan: Ljubiša Buha Čumevetlo i stave katanac na vrata. Ali, ovde je reč o preduzeću koje je dobro radilo, a u ovu situaciju je došlo zbog jemstava vezanih za Nibens. Tražimo od svih da ulože sve napore kako bi se spasilo i preduzeće i zaposleni u njemu – rekla je Vukanovićeva.

Prema njenim rečima, cilj je da se i grad Vranje uključi u akciju spašavanja, „jer je bez njih to nemoguće“. Ona je ocenila da postoji volja rukovodstva grada i samog Stojčića da se PZP „sačuva i da dođe do zelene grane“. Na sastanku je, prema tvrdnjama Vukanovićeve, dogovoreno da se ista ekipa sastaje bar jednom mesečno, u pokušaju da se tačno oceni u kom pravcu se stvari razvijaju.

– Interes svih je da se nađe posao i da nijedan radnik više ne izgubi posao – rekla je predsednica SSS za Pčinjski okrug Mira Dimitrijević.

Stojčić i Mihajlović nisu rekli ništa, bar javno. Saznaje se da su na sastanu podržali PZP, i rekli da firma mora da opstane po svaku cenu, mada nisu rekli kako.  

A stvari u PZP-u su jasne – da bi uopšte mogli da posluju, morali su da otvore novi račun, vezan za novi status firme. No, sada ih muči likvidnost. Ako recimo dobiju posao od dvadesetak miliona dinara, što je za firmu tih gabarita sitnica, treba im desetak miliona ulaganja odmah, što su u ovom času za PZP ogromne pare.

Bilo koliko da zarade, volju im kvari postojanje „depozitnog računa“, na koji se slivaju pare za namirenje poverilaca. Dakle, ako na 20 miliona imaju čistu zaradu dva ili tri miliona, to nisu njihove pare, nego njima raspolaže stečajni upravnik, postavljen na to mesto pre svega da bi namirio poverioce.

U zakonskom roku formiran je i Odbor poverilaca, od čijeg će delovanja zavisti dalja sudbina PZP-a. Njega čine predstavnici pet banaka, tri najvećih dobavljača i jedan predstavnik PZP-a. Oni traže svoje novce, i njihovi interesi će prevagnuti u daljem odlučivanju o sudbini firme.

Dva su moguća puta – jedan koji vodi u život, i podrazumeva plan reorganizacije firme, uz strpljenje poverilaca koje će biti demonstrirano prihvatanjem plana i puštanjem putara da zarade pare kojima bi vratili dugove.

Drugi vodi u likvidaciju firme, i namirenje poverilaca prodajom imovine. To rešenje znači kraj za PZP u obliku u kome sada postoji.

– Neka nas kupi bilo ko, samo da hoće da radi, da ljudi zadrže radna mesta, drugo ništa nije bitno – kaže aktuelni rukovodilac u PZP-u Stojan Krmpot.

ODRŽAVANjE
Situaciju u PZP-u još više otežavaju zakonska rešenja koja su trenutno u Srbiji na snazi, a koja idu u korist krupnim igračima koji traže svoje parče državnog kolača. Recimo, od osnivanja, PZP održava državne puteve 1. i 2. reda, i zbog toga je firma i nastala. Prvi put ove godine biće raspisan tender za taj posao, pa PZP mora da se bori da zadrži tu poziciju.

 Drugo rešenje je prodaja firme. Ona se može, po odluci Suda, dešavati na parče, ili u celosti. Zakon kaže da će početna cena firme biti 50 odsto od njene procenjene vrednosti, što bi u novcu moglo biti pet do osam miliona evra. Ima li neko te pare ovde?

– Mi smo tražili i od lokalne vlasti da nam pomogne u pronalaženju novog vlasnika, ali za sada nema interesenata na vidiku. Nama treba neko za koga to nije veliki novac, a koji preduzeće kupuje da bi sa njim radio i zarađivao, a ne da bi ga parčao i prodavao – kaže Krmpot.

Prvo, čim nema plana reorganizacije, i čim se na njemu ne radi, sprema se prodaja. To niko nije želeo da potvrdi, ali „Vranjske“ saznaju da u ovom času ima više kandidata za kupovinu PZP-a. Pre svih, kontraverzni beogradski biznismen, a takođe se po kuloarima u igru ubacuje i niška firma MD GIT, ali i preševski „Saba Belča“.

Među putarima se smatra da MD nema finansijsku moć za toliki poduhvat, da „Saba Belča“ ima dovoljno svoje operative, dok je ovaj prvi partner po meri, uz uslov da želi da radi sa PZP-om.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar