(Ne)dozvoljeno njuškanje



Sa vama ne možemo iz više razloga: Igor Andonov i Dragan Nikolić, Naši apetiti nisu veliki, imamo dobar odnos sa SPS-om: Dejan Stanojević, Ništa nismo dogovorili sa SNS: Zoran Antić, Imamo dva puta potvrđenu zabranu pravljenja koalicije sa SNS-om: Goran Stefanović

I pored najava da se aktuelna lokalna vladajuća osovina SPS-DS ovde neće menjati, pregovori ove dve stranke su iznenada zamrli, a SPS je krenuo u „konsultacije“ sa svima redom



 



Sa vama ne možemo iz više razloga: Igor Andonov i Dragan NikolićDok je kiša lila kao iz kabla, u gotovo pustom Vranju, desio se istorijski trenutak – prvi zvaničan sastanak koalicije okupljene oko SPS-a i prve ekipe vranjskog SNS-a. Ljuti predizborni protivnici seli su za sto kao da se ništa nije dogodilo, u novom pokušaju da se formira lokalna vlast u Vranju. Kako se moglo saznati, sastanak je imao konkretan rezultat – međusobno povlačenje privatnih tužbi između lokalnih lidera SPS i SNS, Zorana ANTIĆA i Dragana NIKOLIĆA, za uvredu.

– Uradili su to u interesu dve partije i grada. Na kraju, ispostavilo se da je to nepostojeći sukob koji je dobrano „spinovan“ od spolja – kaže izvor „Vranjskih“ iz socijalističkog tabora.

Ovaj događaj, osim što je prvi ozbiljan kontakt dve stranke, baca sasvim novo svetlo na aktuelan proces formiranja buduće vlasti u Vranju.

DOGOVARANjE

Imamo dva puta potvrđenu zabranu pravljenja koalicije sa SNS-om: Goran StefanovićŠef vranjskih demokrata Goran STEFANOVIĆ kaže da je sada sve na socijalistima.

– Oni, iz nekih razloga, žele da razgovaraju sa svima. Neka tako i bude. Mi imamo dogovor sa SPS-om, i očekujem da on bude i realizovan, i to do kraja nedelje – kaže Stefanović.

No, i pored toga što „imaju dogovor“, socijalisti su našli za shodno da čuju da imaju da im kažu i naprednjaci.

– Ništa nismo dogovorili sa SNS. Razgovarali smo otvoreno, i složili se da nastavimo razgovore – ostaje samozatajan Antić.

Sa svoje strane, lider naprednjaka Dragan Nikolić orniji je da otkrije i detalje razgovora u starom Komitetu.

– Jasno smo definisali šta očekujemo od buduće vlasti, u prijatnoj atmosferi. Dotakli smo se i nekNaši apetiti nisu veliki, imamo dobar odnos sa SPS-om: Dejan Stanojevićih kadrovskih rešenja, ali su oni po tom pitanju ostali zatvoreni. To bi bila pobednička koalicija, i narod je jasno rekao DS-u da sad malo oni treba da budu u opoziciji – kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, ako bude ove koalicije, ona mora da funkcioniše kao jedinstvena celina, „da niko ne glumi opoziciju u vlasti“. Dogovoren je i paritet u svemu. Na primer, ako se SPS-u ne sviđa neko kadrovsko rešenje, on može da bude protiv, ali samo pod uslovom da da jednog svog direktora na smenu, i obrnuto. Pričalo se i o mogućim „preletanjima“, uz dogovor da se stranački problemi rešavaju unutar stranaka, bez spoljnog mešanja.

– Ako pravimo koaliciju, biće to ozbiljna priča za naredne četiri godine. Ozbiljni smo ljudi, znamo šta radimo, i znamo šta hoćemo, a tu istu energiju vidim i kod socijalista – kaže Nikolić.

No, SPS je počeo da pregovara i sa DSS-om. I takođe, kaže Antić, ništa nije dogoveno.

Ipak, imaju socijalisti i svoje muke. Postoji kombinatorika koja ih potpuno ruši, ne računajući njihove unutrašne sukobe: to je većina sastavljena od DS-a, URS-a, SNS-a, pa i DSS-a.

Kombinacija koja bi uključivala sve osim SPS-a nije mnogo verovatna, ali bi u Skupštini imala 44 odbornika i mogla da komotno vlada. Zašto je nema, pitanje je sad?

Ništa nismo dogovorili sa SNS: Zoran Antić– Jasno je, mi imamo dva puta potvrđenu zabranu pravljenja koalicija sa SNS-om, na svim nivoima. I to pod pretnjom trenutnog raspuštanja odbora koji bi učinio takav prestup. To nije jedini razlog zašto neće biti te koalicije, ali je jedan od najvažnijih – kaže lider DS-a Goran Stefanović.

Ono, čuje se da će u Trgovištu na delu da bude baš ta, „zabranjena koalicija“, pa će se videti kako će oni proći. Ali, i bez toga, nikome nije do mrcvarenja sa Beogradom, pritisaka, ucena, crnih džipova i belih hapšenja, pa malo ko i razmišlja da se ovde može živeti bez socijalista.

VLASNICI MOĆI

U međuvremenu, teku rokovi. Svi su u okrugu već zakazali, a mnogi i održali konstitutivne sednice, a u Vranju se još i o tome pregovara. Po zakonu, 9. jun je zadnji dan da se zakaže prva sednica novog saziva, 9. jul je zadnji dan za njeno održavanje, a 25. juna ističe mandat sadašnjoj vladajućoj garnituri.

Primetno je da je vranjski DS u defanzivi, jer im malo toga ostaje da urade. SPS ima i podršku birača i podršku centrale, i zgodnu izbornu matematiku, i još što šta na svojoj strani, pa demokratama ostaje samo da čekaju. Utisak je, na njihovoj strani mogao bi biti samo povoljan beogradski rasplet. U suprotnom, eto SNS-a u vlasti, jeftinijeg i neiskusnijeg od demokrata, kao jedine stranke koja do sada nije na lokalu oprobala čari kohabitacije sa socijalistima.

(KOMPLETAN TESKT PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar