Treći nam nije potreban



Poverenje građana su dobili i DSS i URS, ali mislim da ih pojedina kadrovaska rešenja iz prethodnog perioda delegitimišu od ulaska u lokalnu vlast



 



Zvanični pregovori o formiranju lokalne vlasti počeli su u utorak, a za stolom, za sada, sede predstavnici koalicija okupljenih oko SPS-a i DS-a. Iako još uvek ima mnogo nepoznanica o tome ko će u Vranju činiti vladajuću većinu, izvesno je da izborni kolač socijalisti i demokrate žele da podele bez URS-a, DSS-a i naprednjaka, što potvrđuje i Goran Stefanović, predsednik Gradskog odbora Demokratske sranke.

– Mislim da već imamo neformalni dogovor oko formiranja buduće vlasti u gradu – kaže na početku razgovora Stefanović.

PRAKTIČNI RAZLOZI

Vranjske: Šta je suština tog dogovora?

Stefanović: – Pošto smo videli da je na snazi sporazum koji su Tadić i Dačić postigli između dva kruga predsedničkih izbora, počeli smo da konkretizujemo stvari na lokalu. Postigli smo načelnu saglasnost da gradonačelnik i zamenik predsednika Gradske skupštine budu osobe koje će predložiti SPS, dok će zamenik gradonačelnika i predsednik Gradske skupštine biti iz DS. Dakle, biće kao što je i do sada bilo. Što se tiče Gradskog veća, mi ćemo imati četiri, a koalicija oko SPS sedam većnika.

Da li to znači da će Igor Andonov i Slobodan Stamenković ostati na svojim funkcijama?

– Razgovaramo o tome, ali još nismo doneli zvaničnu odluku. Oni su svoj posao radili dobro, a propuste kojih je bilo rešavali smo u hodu. Jesu najozbiljniji kandidati, ali ponavljam, još nisu zvanično predloženi i tek ćemo doneti odluku, kao i o kandidatima za ostale funkcije.

A šta je sa načelnikom Gradske uprave?

– On nije politička figura, a po zakonu se bira na konkursu, na period od pet godina. Skoro smo izabrali načelnicu, tako da nećemo insistirati na promeni, ali mislim da ona mora da se distancira od političkih stranaka ako misli da ostane na toj funkciji.

Ima li mesta za trećeg partnera u lokalnoj koaliciji? Da li ste razgovarali sa predstavnicima URS i DSS?

– Sa nekima od njih smo imali nezvanične kontakte. Mislim da je dobro, i na tome ćemo insistirati, da se lokalni resori vezuju za ministarstva u republičkoj vladi. Imali smo dobru komunikaciju sa pojedinim ministrima i videli da je na taj način moguće realizovati velike projekte i privući investicije. Samo u tom smislu vidim postojanje neke treće stranke u vladajućoj koaliciji na lokalu, pored nas i SPS-a.

Dakle, u lokalnu vlast će ući samo stranke koje su deo republičke vlasti?

-Da, iz praktičnih razloga, zbog koristi grada, a ne zarad popunjavanja kvota. Poverenje građana su dobili i DSS i URS, ali mislim da ih pojedina kadrovaska rešenja iz prethodnog perioda delegitimišu od ulaska u lokalnu vlast.

Kada će biti gotovi pregovori?

– Nama od četvrtka teče rok od 15 dana za zakazivanje konstitutivne skupštine na kojoj se bira predsednik, pa će se tada videti ko će biti u vlasti, mada mislim da ćemo već krajem ove ili početkom naredne nedelje moći da saopštimo građanima ko će činiti vladajuću većinu na lokalu. Do tada će se znati i ko će formirati republičku vladu.

Boris Tadić je najavio da će ciljevi Vlade, pored ostalog, biti smanjenje siromaštva, borba protiv korupcije, zapošljavanje. Da li su to teme oko kojih ćete praviti lokalnu vlast sa SPS-om?

– Svakako, ali postoji još nekoliko stvari na kojima ćemo mi insistirati. To su efikasnost u radu i odgovornost na principu smenjivosti. Jedno od pitanja je i da li nam je potreban treći partner. Kada se sve to bude usaglašeno, preostaje utvrđivanje kvota, najpre u Gradskom veću, pa onda i u javnim preduzećima i ustanovama.

Kada govorimo o odgovornosti, napomenuo bih da je iza prethodne lokalne vlasti ostalo dosta afera, pomenimo samo onu najpoznatiju – „menjam ženu“. Činjenica je da ste reagovali u nekim slučajevima, čak ste iz stranke isključili Gorana Petrovića. Šta ako se on pojavi kao kadrovsko rešenje SPS-a?

– Onda će odgovornost snositi SPS.

Nećete se buniti?

– Principijelno ću biti protiv toga, ali mislim da SPS neće to da uradi kao odgovorna i dobro organizovana stranka kojoj nisu potrebni takvi izleti. Mi ćemo insistirati na tome da se postavljaju ljudi koji su stručni i imaju rezultate iza sebe i koji će moći da budu smenjeni našom inicijativom, kao što će sa njihove strane moći da bude smenjen naš čovek ako postoje argumentovani razlozi.

PARTIJSKI TRKAČI

U prethodnoj vladajućoj koaliciji na lokalu stranke se jedna drugoj nisu mešale u resore. Da li će se tu nešto menjati?

– Nije uvek bilo tako. Recimo, kod Apoteke smo mi inicirali smenu direktorke i umešali se praktično u resor koji nije bio naša odgovornost.

Ukinućete princip partijskih feuda?

– Da. Mora da bude tako, da ne bismo dezavuisali građane koji daju podršku strankama. Moraju se postaviti principi i o njima ćemo razgovarati.

Ekonomisti kažu da je neophodno smanjenje broja zaposlenih u administraciji. Hoće li to biti tema koja će uticati na formiranje lokalne vlasti?

– Vranje nema preveliki broj zaposlenih u Gradskoj upravi i javnim institucijama, ali ako republička vlada donese neku uredbu u tom smislu, ona će morati da se primenjuje. Ja mislim da nama nedostaju dobri kadrovi i da moramo insistirati na edukaciji, na tome da u lokalnu upravu dođu i ostanu stručni ljudi.

Hoće li biti moratorijuma na zapošljavanje?

-Da, jer je to neophodno. Mora se stati na put udomljavanju partijskih trkača.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar