Mladost, urbanitet, interakcija



Marko Djorđević i Branko Trijić: autori interaktivne radionice

Marko Djorđević i Branko Trijić: autori interaktivne radionice„Muzika bez granica“, počela je u Vranju. Naime, UG „Generator“ iz Vranja, u saradnji sa Muzičkom školom „Stevan Mokranjac“, održali su u prostorijama Škole interaktivni nastup i muzičku radionicu, koje su vodili Marko Djorđević i Branko Trijić, a koje predstavljaju prvi u nizu dešavanja u okviru Balkan Streets Festivala 2012.



-Interaktivna radionica – kaže Gordana Ristić iz „Generatora“ – privukla je veliki broj lokalnih muzičara; preko četrdesetoro njih se odazvalo pozivu organizatora i iskoristilo priliku da čuje kako svira i kako razmišlja o muzici, pre svega, Marko Djorđević, jedan od naših najboljih bubnjara, kao i izvanredni gitarista Branko Trijić.

EPICENTAR UMETNIČKOG AKTIVIZMA
Od 21. do 24. juna, muzički program Balkan Streets Festivala oživeće ulice Vranja i u naš grad dovesti veliki broj muzičara i umetnika sa celog Balkana, ali i iz ostatka Evrope.
-Vranje će – kaže Gordana Ristić – postati epicentar dobrog provoda i umetničkog aktivizma, ali i mesto edukacije i povezivanja mladih, koji će dobre festivalske vibracije i korisne ideje moći kao nekakv pelcer da „posade“ kasnije u svojoj sredini.
U okviru muzičkog programa nastupiće hrvatski sastav Psihomodo pop, beogradski bend Jarboli, makedonska grupa PMG Kolektiv, bas-bubanj duo Multietnička atrakcija, banjalučki bend Sopot; nastupiće i nemački sastav Marracah Orchestra, holandski kantautor Erik Hofland aka dyzack i akustični trio iz Vukovara Das Rejdž. BSF će takođe podržati lokalnu scenu i dati prostor neafirmisanim bendovima iz Vranja da se predstave širem auditorijumu.



Radionica je počela solo-predstavljanjem oba muzičara, a nakon toga su usledile zajedničke numere između kojih su i Djorđević i Trijić publici davali savete i odgovarali na pitanja prisutnih. Organizatori su, pored muzičara i zainteresovanih građana, pozvali lokalne muzičare da povedu i svoju decu, pa se na radionici pojavio i veliki broj dece uzrasta od šest do 12 godina, koja su sa pažnjom ispratila radionicu, koja je trajala preko dva sata.

-Autori interaktivne radionice – kaže Gordana Ristić – veoma su referentni muzičari. Marko Djorđević je završio prestižni Berklee College of Music, živi u Njujorku, a domaći auditorijum ga je upoznao na otvaranju Beogradskog džez festivala 2007. godine. Branko Trijić je učio da svira gitaru kod Radomira Mihajlovića Točka, a zatim otišao na usavršavanje u Holandiju, gde je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Amsterdamu.

Inače, Balkan Streets Festival se organizuje od 2008, a u Vranju od 2009. godine, sa ciljem da omogući mladim muzičarima mesto za razmenu iskustva, da im da priliku da nastupaju zajedno na bini sa poznatim bendovima, i te bendove poveže u regionu. S druge strane, Festival omogućuje i mladim alternativnim umetnicima da pokažu svoje veštine i znanja, i promoviše aktivizam među mladima. Balkan Streets Festival se održava u Vranju – Srbija, Vukovaru – Hrvatska i Tešnju – BiH, a u planu su i BSF u Kosovskoj Mitrovici i Skoplju. Ove godine, Festival je deo većeg muzičkog projekta pod nazivom „Muzika bez granica“, koji ima za cilj, pored saradnje i umrežavanja muzičara, muzičkih operatera i organizacija na regionalnom i evropskom nivou, i izgradnju lokalnih kapaciteta za organizovanje muzičkih festivala. BSF, pored Srbije, okuplja organizacije iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Holandije i Nemačke, a ove godine je Festival u Vranju podržan od strane Evropske unije (preko IPA programa, i okviru projekta „Muzika bez granica“), Ministarstva omladine i sporta, Grada Vranja, Grada Drezdena, holandskih kulturnih fondova.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar