Širok raspon radova



Toni Vasić: U slavi slave

Galerija Narodnog univerziteta: Jubilarna izložba radova profesora i asistenata Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru – Departmana umetnosti u Nišu



 



Galerija Narodnog univerziteta u Vranju ne posustaje u svom izlagačkom zamahu. Naime, trenutno je u Galeriji postavka radova profesora i asistenata Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru – Departmana umetnosti u Nišu, koja obeležava jubilej – 10 godina rada ove plodne i multietničke kulturne institucije; jer, umetnost ne poznaje ni veru, ni naciju, ni pol, već samo talenat i znanje. A na ovoj izložbi toga je na pretek, o čemu govori prof. dr Džemil Bektović, istoričar umetnosti:

-Raspon radova je veoma širok kako u tematskom smislu, tako i u tehničkom i stilskom pogledu. Tehnike variraju od klasičnih obrazaca rada kompozicija na ulju, grafika i kombinovanih tehnika, pe sve do modnih, enterijernih i grafičkih dizajna prikazanih kroz fotografiju i plakat. Teme su standardne i prikazane kroz varijabilne percepcije umetnika.

Toni Vasić: U slavi slaveU stilskom, pak, pogledu, opaža se raznovrsnost i osobeni umetnički izraz kojeg su profesori i asistenti ove dragocene kulturne ustanove, gradili godinama.

-U tom smislu – nastavlja Bektović – moramo apostrofirati specifičnu magičnu apstrakciju kontemplativnog tipa u delima profesora Fehima Husovića i apstraktne plohe i teksture poznatog umetnika, profesora nekoliko akademija Gordana Nikolića. Beogradsku školu možda najbolje reprezentuje Saša Filipović sa rafiniranim koloritom kompozicija i naglašenom emocijom u izražavanju. Sa druge strane, iz Skoplja nam dolazi jedan od najboljih grafičara na Balkanu – Trajče Blaževski, izvanrednog crteža i sigurne teksture koja naglašava simbolizam u njegovim kompozicijama. Radmila Matejević se predstavlja odličnom kompozicijom u smislu maštovitog korišćenja različitih tehnika koje daju dignitet i težinu umetničke ekspresije.

Izuzetno su interesantni radovi koji su predstavljeni iz domena modnog i enterijernog dizajna, jer bukvalno u stopu prate sve aktuelene trendove koji egzistiraju na svetskoju dizajn-sceni.

-Na ovoj izložbi – kaže Bektović – svakako avangardnu poziciju ima poznata modna kreatorka, profesorka Tatjana Perevalov, koja je edukovala brojne generacije u Srbiji na području modnog dizajna. Modni detalji u kombinaciji sa različitim projekcijama iz domena enterijernog dizajna –e biti ono što će posebno zaintrigirati mlađu publiku.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar