Nikada nisam dobio nagradu „Bora Stanković“



, ,

IZJAVA NEDELjE: Zoran Ćirić, pisac:



– Nikada nisam dobio nagradu „Bora Stanković“ iako sam izmislio južnjački senzibilitet, mešajući Fleneri O Konor sa autentičnom gotikom srpskog juga.

Politika



 

PREMINUO STOJAN DIMČIĆ
U Vranju je u 63. godini, posle duže i teške bolesti, umro Stojan Dimčić, dugogodišnji direktor Javnog preduzeća ,,Vodovod”.
Rođen je u selu Ćukovac. Tu  je završio osnovnu školu, gimnaziju u Vranju, a Ekonomski fakultet u Nišu. Radni vek počeo je u Stambenom preduzeću Novi dom 1975. godine. U periodu od 1980. do 1987. godine rukovodio je samoupravnim interesnim zajednicama za puteve Južnomoravskog regiona i za komunalnu privredu opštine Vranje. U Javno preduzeće Vodovod odlazi 1986. godine.  Od tada do jučerašnjeg dana bio je generalni direktor izuzev perioda od 2002. do 2006. godine.
Bio je aktivan društveno-politički radnik, a smrt ga je zatekla na mestu člana Izvršnog odbora Gradskog odbora  SPS-a.
(RTV)

LINIJA NIŠ – PREŠEVO
Odlukom Javnog preduzeća „Železnice Srbije“, ponovo je uspostavljena železnička veza Niš-Preševo-Niš.
Vozovi na ovoj liniji iz Niša polaze u 03.50 i 15.05 časova, a iz Preševa u 08.20 i 19.35 časova.
Do privremenog ukidanja 22. februara, železnički prevoz na ovoj liniji koristio je veliki broj putnika, najviše zaposlenih, studenata i đaka.
Cena karte na liniji Niš-Preševo u jednom pravcu staje 504, a povratna 8o6 dinara, receno je Tanjugu na Železničkoj stanici u Nišu.
(Tanjug)

SAMO ČETIRI JAVNE ČESME POD NADZOROM
Zavod za javno zdravlje u Vranju od aprila ove godine kontroliše ispravnost vode samo sa četiri od ukupno 11 javnih česama u gradu.
Prema analizama iz aprila, ispravnu vodu za piće imale su Svetinikolska i Pržarska česma. Voda sa česme u ulici Otona Župančića bila je neispravna u bakteriološkom, a Toplik 1 i u fizičko hemijskom pogledu.
Analize iz maja se još uvek obrađuju. Što se tiče vode iz gradskog vodovoda ona odgovara svim kriterijumima pravilnika o ispravnosti, kažu u Zavodu za javno zdravlje.
(RTV)

PRAVILNIK O POKLONIMA I REPREZENTACIJI
Članovi Gradskog veća usvojili su Pravilnik o davanju poklona, koji reguliše način raspolaganja i davanja poklona iz sredstava budžeta Grada Vranja, čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji. Usvojen je i Pravilnik o korišćenju reprezentacije.
Pravilnik predviđa da se godišnja sredstva na ime troškova reprezentacije mogu kretati do iznosa koji je utvrđen Odlukom o budžetu za tekuću godinu. Pravo korišćenja reprezentacije imaju gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine, zamenik predsednika Skupštine i ostala izabrana i postavljena lica na osnovu odobrenja gradonačelnika.

KONKURS ZA UPIS U VRTIĆE
Predškolska ustanova „Naše dete“ raspisala je konkurs za upis polaznika u narednu školsku godinu.
Konkurs će biti ovoren od 20. maja do 20.juna ove godine, i to za prijem u jaslice i vrtić, kao i za decu koja će pohađati pripremni predškloski program u celodnevnom i poludnevnom boravku.
Sve informacije o konkursu i sam tekst konkursa, zahtev za upis i pregled potrebne dokumentacije dostupni su na internet sajtu ustanove, a najavljeno je i njihovo objavljivanje u medijima. Za sve informacije i prijem dokumentacije zadužena je Komisija za prijem dece koja će raditi u zgradi Uprave Predškolske ustanove „Naše dete“ u ulici Cara Dušana 22, telefon 017/424-766, 405-155.
(OK Radio)

ZLATO ZA UČENIKE ZMAJEVE ŠKOLE
Jovan Stojković i Aleksandar Manasijević, učenici osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, pošli su stopama velikih naučnika, osvojivši prvo, drugo i treće mesto na državnom takmičenju iz matematike, fizike i hemije.
Na državnom takmičenju ovi zlatni dečaci lavovski su se borili protiv osnovaca koji se dodatno edukuju u gimnazijama u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.
S obzirom da su morali odmah nakon takmičenja da idu put Vranja, diplome i nagrade koje su dobili uručili su im njihovi predmetni nastavnici.
(RTV)

JOVANA I DjORDjE NAJBOLjI U SRBIJI
Osnovna škola „Branko Radičević“, bila je domaćin pedeset trećeg Republičkog takmičenja, iz oblasti tehničkog i informatičkog obrazovanja. Svoje umeće pokazalo je 720 osnovaca iz 180 osnovnih škola u Republici.
Takmičenje se je odvijalo multidisciplinarno, u šest kategorija, a najveće interesovanje učenika bilo je u oblasti arhitekture.
Učenici škole domaćina, Jovana Bojković i Djorđe Dimitrijević, osvojili su prvo mesto, dok su drugoplasirani bili Darko Aleksandrov iz iste škole i Stefan Milovanović iz Osnovne škole „Radoje Domanović“.
Osim takmičarskog dela, gosti su imali priliku, da se upoznaju sa kulturom i tradicijom našeg grada, u čemu se je grad Vranje još jednom pokazao kao odličan domaćin.
(RTV)

 

Muške cipele za rusko tržište

Posle petnaestogodišnje prozvodnje za poznate italijanske kompanije, u vranjskom „Minex“-u su odlučili da je pravo vreme da pokrenu svoj brend. Vođeni bogatim iskustvom i radom na savremenim mašinama veruju da će muška cipela iz ovih pogona osim na tržištu Srbije dobro proći i u Rusiji i Poljskoj.

– Cilj nam je da u narednom periodu zaokružimo proces proizvodnje muške obuće. Trebalo bi uskoro da nađemo stranog partnera sa kojim bismo zajedno uložili u proizvodnju. Imamo dovoljno iskustva i mogućnosti da stvaramo sopstveni brend koji bi se vremenom razvijao – kaže u razgovoru za „eKapiju“ Zoran Stoilković, vlasnik firme „Minex“ Vranje.

Sa kolekcijom muških cipela „Minex“ se već pojavio na sajmovima, a ta obuća se može naći u prodavnicama u Beogradu, Nišu, Pančevu i dr.

Vranjski obućari su i ranije osvajali svet, kada je „Koštana“ zapošljavala dve hiljade radnika i proizvodila dnevno 30.000 pari obuće.

– Nakon raspada „Koštane“ formirano je deset preduzeća sa 100-150 radnika. Osim toga u našem kraju posluje pedesetak preduzeća sa po deset radnika. Obućari sa područja Pčinjskog okruga zapošljavaju oko 2.000 radnika. Ranije smo pojedinačno nastupali ali smo uz veliku podršku USAID-a formirali asocijaciju. Četrnaest firmi je formiralo klaster „Koštana Shoes Vranje“, tako da nastupamo zajedno – napominje Stoilković.

Naš sagovornik najavljuje učestvovanje klastera na sajmovima u Rusiji i Italiji, i kaže da su na sajmu u Dizeldorfu ostvarili dosta kontakata.

– Cilj nam je da dobijemo posao od partnera iz Nemačke, jer saradnja sa njima obećava sigurnost, bolje su cene, a i čini mi se da možemo ispuniti njihove zahteve.

Sto četrdeset zaposlenih u pogonima firme „Minex“ u Vranju i Vladičinom Hanu godišnje proizvodi delove za 150.000-200.000 pari ženske, muške i dečije obuće.

(eKapija)

 

BAT smanjuje broj zaposlenih

Vranjska fabrika duvana British American Tobacco saopštila je u ponedeljak da je započela reviziju modela poslovanja kojom će promeniti organizacionu strukturu i smanjiti broj zaposlenih.
U saopštenju nije precizirano za koliko će biti smanjen broj zaposlenih u fabrici BAT u Vranju, koja trenutno ima oko 160 radnika, ali se navodi da će rezultati revizije biti poznati do kraja juna 2012. godine.
Ističe se da će „svi radnici koji budu obuhvaćeni promenama bili zbrinuti na najbolji mogući način“ uz socijalni program i da je „planirana isplata otpremnina po važećem Kolektivnom ugovoru, a koje značajno premašuju iznose predviđene srpskim Zakonom o radu“.
Kako su naveli u BAT-u, cilj izmene poslovanja je optimizacija raspoloživih proizvodnih resursa, a revizija će obezbediti dugoročni održivi razvoj, kroz kontrolu troškova, povećanje fleksibilnosti i brže prilagodjavanje tržišnim uslovima u Srbiji.

(Beta)

 

Eksponati iz Krševice u Narodnom muzeju

Izložbu „Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta, Kale – Krševica 2001-2011“  u Atrijumu Narodnog Muzeja otvorio je ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Ministar je ispričao da se septembra prošle godine obreo na lokalitetu gde je video jedinstveni sistem rezervoara za vodu, kakav do sada nije otkriven u području Mediterana, a da je star 2.400 godina. On je priznao je da ga je iznenadila odluka najkompetentnijih stručnjaka, da zbog nedostatka sredstava, predlože da se ceo kompleks zatrpa da bi se očuvao za neka bolja vremena.

Publici je omogućeno da vidi, preko sjajnih fotografija, pokretnog inventara i dokumentarnog filma šta je sve otkriveno na najvećem grčkom urbanom središtu iz četvrtog veka pre nove ere koje je do sada otkriveno na tlu Srbije.

Direktorka Muzeja dr Tatjana Cvjetićanin je objasnila da je tokom protekle decenije otkriven „veliki i urbani kompleks, utvrđeni antički grad, podgrađe sa brojnim objektima, među kojima i sistem vodosnabdevanja, nepoznat na drugim evropskim lokalitetima“
– Otkriven je antički grad koji je postojao u jednom varvarskom okruženju, ali i mesto susreta dva kulturna kompleksa – antičkog grčkog i keltskog – istakla je Cvjetićanin.
Ona je, pored Ministarstva kulture, navela da su radove finansijski pomogli i Ministarstvo za rad , Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, kao i Agencija za razvoj Ujedinjenih nacija (UNPD).
Cvjetićanin je dodala da je realizaciju projekta istraživanja i zaštite omogućila saradnja lokalnih vlasti u Bujanovcu i Vranju, i žitelji Krševice i Žbevca.

(Tanjug)

 

Zlatni duvanski list za Nenada Tasića

Dobitnik ovogodišnje nagrade “Zlatni duvanski list” je Nenad Trajković iz Vrtogoša, za kvalitet proizvedenog duvana sorte “Berlej”. Nagradu trojici najboljih u Srbiji, Kompanija “Alajans Uan Tabako” svake godine uručuje na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Nenad Trajković jedan je od samo tri proizvođača duvana u Srbiji koji je za kvalitet suvog lista duvana sorte “Berlej” dobio nagradu Kompanije Alajans Uan Tabako.

Kompanija Alajans Uan Tabako gotovo deset godina otkupljuje duvan za potrebe fabrike “Filip Moris” u Nišu. Proizvođačima je ipak najvažnije da je obezbeđen otkup uz unapred poznatu cenu. Trajković već četiri godine proizvodi duvan pod poznatim uslovima i kaže da se od toga može živeti. Ipak ne zapostavlja proizvodnju povrća po čemu je poznat. Pod plastenicima ima četiri hiljade kvadrata, a sam je proizveo i rasad duvana za ovogodišnju proizvodnju. Ukoliko uspe da zakupi zemljište, u narednim godinama proizvodiće duvan na bar tri hektara.

(RTV)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar