Kapija Bolnice važnija od beba



Prezauzeti: Trajković, Aleksić i Živulović, Stepenište..., ...stepenište

Trebalo je da dođete pre nedelju dana, pa da vidite koji je to potop bio. Ovde traju radovi, kiša pada neprekidno, a krov prokišnjava na sve strane, pa su trudnice «plivale» u jezercima po sobama i šljapkale nogama po baricama u hodnicima – kaže jedan lekar



 



Prezauzeti: Trajković, Aleksić i ŽivulovićZbog neodgovarajućih uslova boravka, pacijentkinje Odeljenja ginekologije vranjske bolnice ovih dana su sa trećeg sprata prebačene na dugi. Razlog – prokišnjavanja krov čija je rekonstrukcija u toku.

– Trebalo je da dođete pre nedelju dana, pa da vidite koji je to potop bio. Ovde traju radovi, kiša pada neprekidno, a krov prokišnjava na sve strane, pa su trudnice «plivale» u jezercima po sobama i šljapkale nogama po baricama u hodnicima – priča jedan od lekara.

PET MEMLjIVIH SOBA

Drugi lekar nam je kazao da je Odeljenje ginekologije posetila sanitarna inspekcija i da su razmišljali da privremeno zatvore celo odeljenje.

– Kada su videli kakvi su nam uslovi za rad, koja je to vlaga po zidovima, potočići i krpe po podu, potklobučeni zidovi, kreč koji otpada sa zidova, buđ i memla, šokirali su se i odmah naložili iseljenje porodilja. Kad kiša ne pada to se malo sanira, ali čim počne… – ogorčen je naš sagovornik.

U sanitarnoj inspekciji, kojoj je u nadležnosti i utvrđivanje higijenskih i zdravstvenih uslova objekata u postupcima izgradnje ili rekonstrukcije, potvrđuju da su pre nekih nedelju dana intervenisali na Ginekologiji.

– Pozvali su nas upošljeni radnici i na licu mesta smo utvrdili da su krajnje neodgovarajući uslovi za boravak porodilja u čak pet soba i u dve lekarske ordinacije na trećem spratu, pa smo naložili iseljenje pacijentkinja na drugi sprat, jer rukovodstvo Bolnice nije bilo u  mogućnosti da obezbedi normalne uslove. Doneli smo rešenje kojim se zabranjuje korišćenje tih prostorija dok se sve ne sanira – jasan je dr Ranko NOVOVIĆ, načelnik u ovdašnjem odeljenju Republičke sanitarne inspekcije.

Plafon...Kada smo pokušali da na Odeljenje uđemo normalnim putem, popričamo sa nadležnima i uverimo se na licu mesta kako sve to izgleda, ispostavilo se da je to «nemoguća misija». Iako smo par dana ranije preko piar službe ZC uputili zahtev direktoru Bolnice dr Dušanu ALEKSIĆU i načelnici ginekologije dr Ljiljani ŽIVULOVIĆ da nam se to omogući, bili smo jednostavno ignorisani. Posle isteka novinarskog roka koji smo naveli, krenuli smo da ih sami jurimo i tražimo odgovore. Kako se piar satima nije javljala na mobilni telefon, probali smo da je nađemo «zemaljskom vezom», ali je ona celo pre podne bila na sastanku. Nije nam preostalo ništa drugo nego da probamo da bez nje čujemo Aleksića.

– Doktor je mnogo zauzet. On nikome, čak ni meni, ne dozvoljava da ga uznemiravam kada je u ambulanti – izdeklamovala je osoba s druge strane žice pretpostavljajući da znamo ko je ta «čak ni ja» persona. Kada smo je zamolili da nam kaže da li postoji neki način da nam direktor posveti samo nekoliko minuta svog dragocenog vremena, kazala je da ne postoji.

Možda se razlog za ovu nepojmljivu zauzetost krije u našim pitanjima koja smo mu poslali: da li je, kada i zašto skinut deo krova; šta radovi podrazumevaju; koliko već dugo traju i kada je predviđeno da budu završeni; ko je izvođač; ko finansijer i koliko će sve to na kraju da košta?

Slična situacija bila je i sa Živulovićkom. Posle bezbroj poziva i standardnog odgovora za otkačinjanje novinara – doktorka ima gužvu, ipak smo uspeli da od njene „sekretarice“ izvučemo kakvo-takvo pojašnjenje.

– Gde ste našli baš utorak, pa doktorka baš tada najviše radi, ne može glavu da digne od posla. Probaću da se raspitam kada će da bude slobodna, a vi pokušajte naredne nedelje – posavetovala nas je.

Kada smo pomenuli da to za nas nije prihvatljiv odgovor, dotična se smilovala i pojasnila nam:

– Znate kako, doktorka ne sme da vam dozvoli da slikate, niti bilo šta drugo, dok to ne odobri direktor Trajković. Znači, ne može, do viđenja – bilo je sve što smo dobili.

A imali smo nekoliko jednostavnih pitanja: da li je k...stepeništerov moralo popravljati baš u sezoni kada kiše non-stop padaju, gde su sada žene koje leže na odeljenju, da li su bebe tu ili su negde preseljene i koliko su uopšte u mogućnosti da normalno rade, treba li po odgovore ići preko Strazbura…

PREDIZBORNI ZANOS

Na drugoj strani, direktor Zdravstvenog centra dr Uroš TRAJKOVIĆ u predizbornom zanosu nedavno je svečano otvorio novu kapiju Bolnice. Tada je rekao i da su radovi počeli još prošle godine, ali su morali biti prekinuti zbog loših vremenskih prilika!? Pohvalio se i da taj objekat košta četiri miliona dinara, da je deo projekta izgradnje Opšte bolnice, kao i da sve to finansira Ministarstvo zdravlja. Pred televizijskim kamerama, međutim, nije pomenuo nešto mnogo važnije – problem krova na Ginekologiji. A i koga to interesuje osim običnih ljudi i Sanitarne inspekcije koja je odmah iselila porodilje, noseći se mišlju i da zatvori Odeljenje.

Ali, ako ne možete u gradu u kome živite da dobijete informacije od onih koji su dužni da vam ih daju i za to primaju lepe plate iz državnog budžeta, tu je internet. Na sajtu poslovnog portala «eKapija» stoji izjava Sretena STOJILKOVIĆA, građevinskog inžinjera u ZC, u kojoj kaže da je uz postojeće objekte već dograđen hirurški blok, a da se aktuelni radovi odnose na međusobno povezivanje zgrada pod sloganom «Jedna zgrada, jedna bolnica».

– S obzirom na to da smo do sada bili paviljonskog tipa, sad sve zgrade spajamo u jednu. Dograđujemo potkrovlje Ginekologije, radimo centralno stepenište, centralni koridor i spajamo stare objekte po horizontali i vertikali sa novim – navodi on.

Takođe, na istom portalu saznajemo i da će novi objekat imati površinu od preko pet hiljada kvadrata na šest spratova, za šta je predviđeno osam miliona evra.

Međutim, iako je u poslednjih 10 godina samo iz javnih finansija za zdravstvo potrošeno 15 milijardi evra, Srbija je poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zaštite, pokazuje Evropski zdravstveni indeks za ovu godinu. Uprkos tome, naši lekari se već odavno ne usuđuju da pričaju javno o katastrofalnom stanju u svom sektoru. Nisu izuzetak ni ovdašnji «beli mantili», pa smo jedva uspeli da dođemo do nekih, pod uslovom da im zaštitimo identitet.

Iz priloženih fotografija pravo stanje se samo naslućuje, ali ne pitajte kako smo ušli u hodnike Ginekogije. Čelnici vranjskog zdravstva shvatili su da najveća „opasnost“ preti zapravo od javnosti i novinara, a dokaz za to je i angažovanje privatne firme za obezbeđenje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar