Državna leđa od sedam miliona evra



Na sednici Vlade usvojen je zaključak kojim nam se preko Fonda za razvoj odobrava garancija za komercijalni kredit. Nama je osnovna stvar da sredimo energetiku, i da „Doradu“ i „Konac“ sa obnovljenom tehnologijom prebacimo u drugi prostor, što će nam omogućiti rentabilnu proizvodnju



“Jumko“ više od godinu dana traži pomoć države za rekonstrukciju fabričke infrastrukture. Ideja je da se uz pomoć kredita poboljša energetska efikasnost preduzeća, te da se premeštanjem pojedinih pogona oslobodi na desetine hiljada metara kvadratnih pod krovom za druge investitore. Da bi se taj posao realizovao, potrebna je pomoć države, jer „Jumko“ ne može da dobije bankarski kredit zbog negativnih bilansa. Posle mnogo neizvesnosti, ovih dana u vranjansku fabriku konačno je stigla dobra vest.

– U petak smo dobili informaciju da je na sednici Vlade usvojen zaključak kojim se „Jumku“ preko Fonda za razvoj odobrava garancija za dobijanje komercijalnog kredita od sedam miliona evra – kaže Zoran Stošić, generalni direktor vranjanske kompanije.



SLEDE PREGOVORI SA BANKAMA

Vranjske: Šta to konkretno znači? Kakav postupak sledi?

Stošić: – To znači da će Fond za razvoj banci dati garanciju za vraćanje kredita koji će uzeti „Jumko“. Mi već sutra (razgovor je vođen u utorak – prim. aut.) idemo u Beograd da razgovaramo sa komercijalnim bankama. Sada ne mogu da kažem koje banke su u opticaju, ali će svakako biti objavljeno ime one sa kojom postignemo dogovor.

Kakvi kreditni uslovi su optimalni za „Jumko“? Koliki će otprilike biti rok vraćanja, grejs period…

– Koliko ja znam, na našim prostorima kod takvih kredita period otplate je šest do 12 godina, a grejs period iznosi dve do pet godina. Videćemo šta ćemo ispregovarati.

Kolika će biti kamata?

– Ne mogu o tome sada konkretnije da govorim, ali mogu da kažem da će verovatno biti najpovoljnija moguća. Drugo, mi ćemo u celoj ovoj priči imati savetnika, po preporuci Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Biće tu ovlašćena konsultantska kuća, koja će preko Fonda za razvoj, tj. preko Ministarstva da učestvuje u svim našim planovima, odabirima i transakcijama, tako da će postojati apsolutna kontrola sredstava.

„Jumko“ je od države tražio garanciju na 10 miliona evra. Da li će sedam miliona biti dovoljno za ono što ste zamislili?

– Da. Nama je osnovna stvar da sredimo energetiku, i da „Doradu“ i „Konac“ sa obnovljenom tehnologijom prebacimo u drugi prostor, što će nam omogućiti da sutra imamo rentabilnu proizvodnju. To je naš cilj i uslov održivosti firme.

Od trenutka kada novac od kredita legne na račun „Jumka“, koliko je vremena potrebno da završite najavljenu prekompoziciju?

– Mi smo morali da izaberemo teži put, a to znači da ćemo sve da realizujemo bez obustavljanja proizvodnje. Naša procena je da će za kompletno sređivanje „Jumka“ biti potrebno šest meseci do godinu dana.

Kada sve bude završeno, koliko ljudi će biti zaposleno u „Jumku“?

– Pre tri nedelje razgovarali smo sa ministrom ekonomije Nebojšom Ćirićem o tome da se rebalansom republičkog budžeta iznađu sredstva za socijalni program. Hoćemo da napravimo novu sistematizaciju radnih mesta, da zaposlimo mlade ljude koji su željni dokazivanja, koji su produktivniji, jer firme koje žele da opstanu moraju da zapošljavaju mlade. Na drugoj strani, socijalni program će omogućiti bolesnima i starijima da odu. Na taj način osposobićemo „Jumko“ za naredni period.

„Jumko“ sada ima blizu 1.800 radnika.

– Naša je procena da je optimalan broj zaposlenih oko 1.500, što znači da će uz socijalni program najpre otići 400-500 ljudi. Nakon toga trebalo bi da bude zaposleno oko 200 mladih radnika, za početak. To mora bude kontinuirani proces u ovoj firmi, jer radna snaga mora da se zanavlja. Naravno, sve to ipak zavisi od države.

NE GAJIMO ILUZIJE

Koliko će para biti potrebno za socijalni program?

– Ne znam precizno, ali mogu da kažem da ćemo ići na to da svi uslovi, četiri-pet, koliko ih ima, koji su primenjivani u drugim firmama, budu primenjeni i kod nas.

Šta će „Jumko“ postati u tehnološkom smislu?

– Trebalo bi da postane rentabila firma, koja će sa instaliranim kapacitetima moći da zadovolji sve potrebe klijenata i tržišta. „Jumko“ će biti firma koja će moći da razvija nove prizvode i da prati trendove u svetu. Mi ne gajimo iluziju da možemo da idemo na predivo jer tu postoji velika ponuda sa dalekog i bliskog istoka, ali možemo da postanemo veoma konkurentni u delu tkanja, dorađivanja i konfekcioniranja.

Šta će se dogoditi sa najavljenim ulaskom italijanske „Ditre“ u jedan od pogona „Jumka“? Oko toga, čini mi se, ima dosta nesporazuma.

– Prvo, ne znam da li će to biti „Ditra“. Biće otvoren poziv, i ko ima najpovoljniju ponudu, taj će moći da se useli. A, pošto je njima najintersantniji prostor „Trikotaže“, čim prve pare od kredita dođu, mi ćemo ići na preseljenje tog dela proizvodnje, što može da se uradi vrlo brzo, za mesec, dva. Onda idemo sa preseljenjem „Konca“ i „Dorade“, za šta nam je potrebno više vremena, ali mislim da taj posao može da bude gotov do Nove godine. Ipak, ne bih da licitiram sa rokovima, jer sve zavisi od toga kada će biti potpisan ugovor o kreditu i kada ćemo krenuti sa realizacijom čitavog posla.

Veliko je pitanje i kada će biti formirana nova vlast i koje stranke će je činiti. Drugim rečima, može li se dogoditi da nova vlada, kada bude formirana, povuče garanciju koja je ovih dana data „Jumku“?

– Iskreno se nadam da do toga neće doći, a mislim i da niko nema prava to da uradi zbog značaja koji „Jumko“ ima. Zato neću ni da razmišljam o tome. Uložili smo dve i po godine da bi se kvalifikovali da dođemo dovde.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar