BAT smanjuje broj zaposlenih



Kompanija „British American Tobacco“ Vranje pristupila je reviziji postojećeg modela poslovanja sa ciljem optimizacije raspoloživih proizvodnih resursa.



– Neophodno je postići ravnotežu između poslovnih ciljeva kompanije i svih onih subjekata na koje poslovanje utiče. Promene nastale revizijom postojećeg modela najviše će se odraziti na organizacionu strukturu unutar fabrike, kao i na broj zaposlenih, saopšteno je iz ove kompanije.

Revizija će obezbediti dugoročni održivi razvoj, kroz kontrolu troškova, povećanje fleksibilnosti i brže prilagođavanje dinamičnim tržišnim uslovima u Srbiji. 



U saopštenju nije precizirano za koliko će biti smanjen broj zaposlenih u fabrici BAT u Vranju, koja trenutno ima oko 160 radnika, ali se navodi da će rezultati revizije biti poznati do kraja juna 2012. godine.

Tokom proteklih osam godina od privatizacije Duvanske industrije Vranje, kompanija “ British American Tobacco “ je u Vranje investirala više od 110 miliona evra, čime je znatno premašena investicija na koju se obavezala privatizacionim ugovorom iz 2003. godine.

U međuvremenu, kompanija je izvršila i lokalizaciju proizvodnje vodećih internacionalnih BAT robnih marki u fabrici u Vranju. 

“ British American Tobacco “ Vranje će pristupiti procesu redefinisanja poslovanja primenjujući najviše standarde društveno odgovornog poslovanja, imajući u vidu interese svih uključenih strana, zaposlenih, poslovnih partnera i lokalne zajednice.

Kako bi svi radnici koji budu obuhvaćeni promenama bili zbrinuti na najbolji mogući način, kompanija je obezbedila socijalni program, u čijoj izradi je učestvovao tim kompetentnih stručnjaka. Planirana je isplata otpremnina po važećem Kolektivnom ugovoru, a koje značajno premašuju iznose predvidjene srpskim Zakonom o radu.

– Želja nam je bila da čitav proces revizije učinimo potpuno transparentnim. Stoga su u procesu, od samog početka, bili ravnopravno uključeni predstavnici zaposlenih, koji su za nas najbitniji partneri u ovom procesu. Želja nam je da obezbedimo održivi razvoj kompanije imajući u vidu ekonomske, a naročito regulatorne izazove u eksternom okruženju. To su, ujedno, i ključni razlozi zbog kojih smo bili prinudjeni da prilagođavamo i model poslovanja. Brže prilagođavanje uslovima tržišta zahteva od nas da ostanemo dosledni jasnim poslovnim principima, briga o kupcu, potrošaču, lokalnoj zajednici, ali pre sve svega briga o zaposlenima – izjavio je Mihau Serkies, generalni direktor fabrike BAT Vranje a.d.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar