Dardanci, preci Albanaca.



, ,

Izjava nedelje:



Orhan Redžepi, lider NPA iz Preševa i autor knjige „Pelazgo – Dardanci od Atlantide do Meseca“.

– U Troji, u Maloj Aziji, gde se začela evropska civilizacija, živeli su Dardanci, odnosno narod pod imenom “Pelazge”. Upravo oni su preci Albanaca.



 

PREMINUO MILAN NIKOLIĆ
Milan Nikolić, predsednik Upravnog odbora kompanije „Simpo“, posle duže i teške bolesti preminuo je u ponedeljak na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.
Milan Nikolić je rođen 1945. godine u selu Ljiljance kod Bujanovca, a karijeru je započeo u „Simpu“ 1971, najpre kao komercijalni direktor, a potom kao pomoćnik Dragomira Tomića za komercijalne poslove.
Zbog pokazanih rezultata, 1985. godine je postavljen na mesto zamenika generalnog direktora, da bi 1993. postao generalni direktor Kompanije, gde je stekao renome u poslovnim i privrednim krugovima u zemlji i inostranstvu.
Bio je član Upravnog odbora Privredne komore Jugoslavije, a niz godina je vodio Balkanski komitet za razvoj malih i srednjih preduzeća. Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih priznanja za uspešnu menadžersku aktivnost.
Milan Nikolić je bio narodni poslanik u pet mandata, predsednik Odbora za privatizaciju u Narodnoj skupštini, član Upravnog odbora Privredne komore Srbije, a obavljao je i niz društvenih i političkih funkcija u Vranju.

POLICIJSKA SLAVA
Sveti prorok Jeremija od ove godine je slava Policijske uprave Vranje. Vladika vranjski gospodin Pahomije je sa načelnikom Slađanom Velinovićem i njegovim saradnicima obavio osvećenje prostorija Policijske uprave Vranje i sečenje slavskog kolača. Jeremija je bio jedan od velikih proroka iz Starog zaveta, koji je podučavao izraelski narod pravoj istinskoj veri i podučavao da čuvaju zakon. Temelj svake države i zajednice su red i poredak i poštovanje zakonitosti, poručio je episkop vranjski gospodin Pahomije.
Predstavnici Polcijske uprave prisustvovali su liturgiji u Sabornom hramu Sveta Trojica u Vranju.
(RTV)

ŠIRENjE WiFi MREŽE
Organizovanjem predavanja u OŠ „Dositej Obradović“ i OŠ „Vuk Karadžić“, počela je implementacija aktivnosti projekta „Informisan građanin – bezbedna zajednica“, koji se realizuje u okviru  komponente „Bezbedniji gradovi“ PBILD Programa. Cilj projekta je podizanje nivoa bezbednosti u lokalnoj zajednici kroz saradnju nadležnih službi i edukaciju učenika i građana. Projekat zajednički realizuju Grad Vranje, Vatrogasno – spasilačka jedinica Vranje, Saobraćajna policija i Vojska Srbije. U okviru projekta biće uspostavljena gradska WiFi mreža sa 12 pristupnih tačaka u Vranju i Vranjskoj Banji, preko koje će građani besplatno pristupati internetu. Više o projektu na: http://bezbedno.vranje.rs/

FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA
U sali Doma Vojske održan je Filmski festival „Slobodna zona“,  u okviru kojeg su posetioci mogli da vide izbor od pet filmova koje je beogradska publika na poslednjem izdanju Festivala izglasala za najbolje. U ovoj selekciji najbolji od najboljih bili su dokumentarac „Deponija“ Lusi Voker, zatim „Zidovi“ Gustava Tareta, „Naš rajski vrt“  Manoa Kalila, „Naftovod“ Ristearda O’Domnejla i „Pismo ocu“ Srđana Keče.

NOĆ MUZEJA
Narodni muzej u Vranju već četvrti put uključuje se u obeležavanje međunarodne manifestacije „Noć muzeja“. U subotu, 19. maja, vrata svih objekata ove ustanove kulture biće otvorena za posetioce od 18 sati do dva sata posle ponoći.
Nakon otvaranja manifestacije u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja, koncert će održati učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“. Istovremeno posetioci će moći u maloj sali da razgledaju izložbu karikatura Marka Stajića iz Vranja i Saše Dimitrijevića, karikaturiste Narodnih novina iz Niša. Oružje iz zbirke Narodnog muzeja u Vranju predstaviće direktor Slađan Ivanović. U muzej kući Bore Stankovića glumci pozorišta izvodiće mantafe iz predstave “Stari dani“. U tom prostoru će biti prikazivan i film “Staro Vranje“ iz fundusa Istorijskog arhiva “31. januar.“ “Pribojsko blago“ naziv je postavke iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja koja će biti izložena u zgradi ove institucije kulture.
(RTV)

STIPENDIJE ZA ROME
U Vranju je predstavljen program namenjen pripadnicima romske nacionalne zajednice koji završavaju osmi razred osnovne škole i žele da upišu srednju školu iz oblasti medicine, farmacije, stomatologije i drugih zdravstvenih oblasti.
Program stipendiranja obrazovanja Roma u oblasti zdravstva realizuju Fondacije za otvoreno društvo Srbije i Mađarske, u saradnji sa Programom stipendiranja Romskog obrazovnog fonda.
Projektom su obuhvaćeni i studenti privatnih i državnih visokih škola koje primenjuju bolonjsku deklaraciju. Izneti su i detalji o kriterijumima za prijavljivanje kandidata koje će se obavljati isključivo elektronskim putem, do 30. maja.
RTS

Radnici Jumka prete štrajkom

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Snežana Veličković najavila je da će radnici HK „Jumko“ uskoro stupiti u generalni štrajk ukoliko rukovodstvo fabrike hitno ne povede više brige o primanjima radnika.

– Trenutno stanje u kompaniji je katastrofalno, a strpljenje radnika je na izmaku. Ukoliko direktor i njegovi saradnici hitno ne koriguju primanja radnika i ne pokažu više briga za naš ekonomski status, mi krećemo sa generalnim štrajkom – kazala je predsednica ASNS.

Ona ističe da se situacija u „Jumku“ pogoršava iz dana u dan i da tome doprinose ključne činjenice što kompanija radnicima i dalje duguje 22 plate, što je prosečna mesečna zarada 12.000 dinara i što su radnici tek primili platu za novembar 2011.

– Radnici više neće da trpe toliki stepen poniženja. Zato, hitno tražimo zakonom zagarantovanu najnižu zaradu od 20.000 dinara i početak isplate zaostalih zarada – ističe Snežana Veličković.

Generalni direktor Zoran Stošić na optužbe kaže da sindikat i svi radnici dobro znaju da je „Jumko“ na raskrsnici koja se zove smanjenje troškova proizvodnje, koja će odrediti njegovu sudbinu.

– Mi smo na startu sudbinskih ulaganja koja će za rezultat dati jeftiniji proizvod. Kako drugih sredstava nemamo, mi to bolje sutra na žalost gradimo na minimalnoj ceni rada, iz redovne proizvodnje – objašnjava Stošić.

Direktor podseća predsednicu sindikata da se plate mogu deliti tek po odbitku troškova proizvodnje, a sadašnji „Jumkovi“ troškovi su omča o vratu svih zaposlenih.
– Ovo što radimo je jedini izlaz za 1.800 radnika “Jumka”. Ako se odustane od toga Kompaniju čeka kraj u kome ćemo svi ostati bez posla, mada u svemu očekujemo veću pomoć države kao većinskog vlasnika – kaže Stošić.

Činjenica da je država sa 63 odsto većinski vlasnik „Jumka“ i da je u poslednjih tri-četiri godine zaposlenima obezbedila značajne poslove, izgleda nije dovoljna garancija boljem materijalnom statusu radnika.

– Rukovodstvo mora da odgovori kako to pored subvencija koje primamo od države i obimnih poslova za vojsku i velike kompanije, ’Jumko’ i dalje posluje sa gubicima – pita na kraju predsednica ASNS Kompanije „Jumko“, Snežana Veličković.

(Tanjug)

 

Rast nezaposlenosti

U Vranju prema evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja na posao čeka 10.339 lica.

Među njima po broju prednjače srednjoškolci,  kao i nezaposleni sa osnovnim obrazovanjem.

Dragana Nakić, pr vranjske filijale NSZ kaže da je na tržištu rada i 630 visokoškolaca, među kojima je više žena nego muškaraca. 

U okviru aktuelnih mera zapošljavanja, Nacionalna služba je u program stručne prakse u Pčinjskom okrugu uključila 49 lica koja na osnovu radnog iskustva nisu stekla uslov za polaganje stručnog ispita. Oni praksu obavljaju u privatnom i javnom sektoru. 

Aktuelne mere zapošljavanja su i samozapošljavanje i  subvencionisanje poslodavaca za otvaranje novih radnih mesta.

Prema rečima naše sagovornice, po ovom programu izdvojeno je osam miliona dinara za subvencionisanje 11 poslodavaca. 

Nakićeva kaže da je u toku donošenje odluka za program samozapošljavanja za otpočinjanje sopstvenog biznisa, gde je kvota smanjena na 27 lica, a broj zahteva zainteresovanih je četiri puta veći. 

U Pčinjskom okrugu bez posla je trenutno 31.955 ljudi.

(OK Radio)

 

Krpljenje ulica obustavljeno zbog sukoba Vodovoda i Direkcije

Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja zaustavila je krpljenje udarnih rupa na gradskim saobraćajnicama koje su, zbog oštećenog asfalta, u katastrofalnom stanju. Kao krivca za tu odluku nadležni u Direkciji naveli su preduzeće „Vodovod“, koje, prema njihovim navodima, nije na vreme obezbedilo asfalt.

Dragan Stojković, direktor Direkcije za razvoj i izgradnju, najavljuje da će preduzeće na čijem je čelu raskinuti ugovor o održavanju gradskih puteva sa „Vodovodom“ ukoliko radovi ne budu završeni do 14. maja.

– Nalog preduzeću „Vodovod“ za krpljenje rupa u 15 gradskih ulica dali smo 19. aprila, a do danas je posao urađen u samo pet ulica. Od preostalih deset nekoliko njih je pripremljeno za krpljenje, što znači da su rupe označene i proširene, pa građani onda pljuju Direkciju za razvoj i izgradnju da ne radi dobro svoj posao – objašnjava on.

Stojković kaže da ne želi da neko pomisli da je Direkcija neodgovorna i da se bahato ponaša.

– To, da li asfaltna baza u Preduzeću za puteve radi ili ne, nije naš problem. Na kraju krajeva, u okruženju postoje tri asfaltne baze. U nekoliko navrata nudili smo pomoć za posredništvo u obezbeđivanju asfaltne mase, ali „Vodovod“ to nije želeo da prihvati. Neodgovoran odnos prema gradu i građanima nećemo trpeti, i Vranje mora pod hitno da se uredi – kaže Stojković.

S druge strane, Božidar Djorđević, izvršni direktor gradskog „Vodovoda“, tvrdi da su sve ugovorne obaveze sa Direkcijom uredno ispunjavane.

– Trenutno je došlo do zastoja u Preduzeću za puteve, odakle dobijamo asfaltnu bazu. Oni zbog blokade preduzeća nisu u stanju da nabavljaju mazut. Pitam nadležne u Direkciji zbog čega su mimo ugovora angažovali druga preduzeća za krpljenje udarnih rupa u donjem delu grada, koje sam video lično na terenu? Direkcija za razvoj i izgradnju u ovom momentu „Vodovodu“ duguje 20 miliona dinara – kaže Djorđević.

Kako smo saznali, uplaćena je izvesna količina bitumena, a nastavak radova očekuje se narednih dana.

(Pravda)

   

Proslave male mature van ugostiteljskih objekata

Svim osnovnim školama u Vranju stiglo je uputstvo Ministarstva prosvete o organizovanju proslave male mature. U njemu stoji da bi od ove godine proslave trebalo organizovati u školskim, a ne u ugostiteljskim objektima.

Uputstvo Ministarstva prosvete od 4. maja ove godine dostavljeno je vranjskim osnovnim školama i ono je obavezujuće, kaže prosvetni savetnik odeljenja u Vranju Jovica Stevanović.

Direktori u osnovnim školama sada su na mukama, jer deca, a i deo roditelja, ne smatraju ovu odluku ispravnom.

Aktiv direktora osnovnih škola u Vranju tek treba da održi sednicu i razmotri sve mogućnosti.

Maturanti su bez izuzetka nezadovoljni informacijom koja je stigla do njih. Nismo zabeležili reagovanja roditelja, ali po nezvaničnim informacijama, oni su u većem broju slučajeva na strani svoje dece.

(RTV)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar