Šta da radim s tobom, Tugomire



KO KRADE, MAJKA DA MU UMRE: Priča se da se u Zbirištu Vrana, 6. maja, na Djurđevdan, valjala po ulicama celodnevna serija, od 7 do 20 časova, pod nazivom: „Ko krade, majka da mu umre“.

Najjači utisak ostavila je scena sa Janaćkom u glavnoj ulozi. Radnja se dešavala pred kulturnom ustanovom „Kod deke na kobaju“.



Zvoni mobilan telefon. Janaćko se javlja, krijući se iza saobraćajnog znaka  „stop“!

– Halo, Janaćko, je l’ sve pod kontrolom?



– Jeste, Bata Baćko, tepaju me.

– Šta ti rade?

– Ma, ovi iz stranku Sve napred pa od pozadi me uhvatiše sa evrići, gde ih prebrojavam sa romskom populacijom. Okupili se oni oko mene, nijedan nije viši od metar i sedamdeset, a svi nose cipele broj 45. Pitam ih zašto nose tolike cipele, a oni kažu da su čuli da treba da izađu na izbore u što većem broju. Kažem sebi, super, ima ih dosta, jutro je, cena je najmanja. Al’, dođoše ovi što  nas mrze zbog naočari za sunce od 500 evrići, skinuše mi ih, pa udariše jednu do dve-tri divizijske. Izdržim ti ja to, kao pravi građanin južne Strovalije, ži’ mi majka! Onda me uznu od pozadi i nabiju mi špicarku, direk u dupe.

– Kako si to izdržao, junače naš, Janaćko sinko!?

– Stisnem dupe i ćorak, ži’ mi majka! Lele, što sam ih prevario!

– Dobro, de, nego kako je na terenu?

– Nikad bolje, Bata Baćko. Svi smo mislili da ćemo da budemo tu oko celzijus, ali mi ga prođosmo još ujutru. Evrići rade svuda, a i cirkular cepa, lele, cepa, od jedan listić napravi trijes’, lele, pa posle jedan po jedan, zamočasmo ga celzijus.

– Je l’ su pouzdani, ti, sa cilkularom?

– Ne, brini Bata Baćko, to su naši sa Magareće livade, Pikilić ih unajmljuje, pa s tebe su pravili dogovor, a i sa Bata Srećka su radili! Pouzdani, ži’mi majka, nema po pouzdani od nji’. Za pare, jebali su vek! Nego, neka crkne Antonije Specijalac i ostali, navili mozak u levo, pa misle samo oni znaju da bacaju šibicu i daruju narod.

– Ćuti, bre, budalo, ne spominji budućeg gradonačelnika, on i njegovi imaju praksu šibicarenja koliko ti godina, i to mora da se poštuje i ceni.

– Znači, ulazimo u kaoliciju, s njima?!

– Videćemo, jerbo i Bata Zare igra u Beogradu, a on je krupan igrač. Ne prodaje se za sitno. Znaš kako je prošao Bata Srećko, zato moramo da budemo oprezni. Nego, ti si malo zamajen dečko, vodi računa šta ćeš da kažeš ako te novinari pitaju, na primer: „Da li je bilo krađe glasova?

– Ne brini Bata Baćko, nisam ja vesla sisao, već sam zimus tarabe vozio po snegu. Ima da im se unesem u lice, pa kad viknem: „Ko krade, majka da mu umre“!  

DjURA GLASAO: Javili su nam iz Hidrometerološkog zavoda u  Zbirištu da će biti hladno, jer dolazi hladan i oštar vazduh, u sred maja, kao onaj februarski iz Sibira, isti onaj zbog koga su Napoleon i Hitler izgubili ratove protiv Rusa. A, onda su se javili neki napredni dečki i saopštili da je u našem Zbirištu glasao izvesni Djura. Ništa, čudno, kažu, da Djura nije odavno mrtav. Još ističu da nije jedini Djura mrtav glasao. Na pitanje, da li ćemo, mi, nešto, Posle Fajronta, da preduzmemo, odgovorili smo potvrdno. Posle Fajronta, uvek nam se čini da pojedini drugovi u Zbirištu vaskrsavaju pa zašto ne bi i Djura. A, ako Djura može da ga ugura glasački listić, zašto ne bi mogli i drugi njegovi ispisnici? Daklem, sve je po srpskom nebeskom zakonu i tu nema ničeg spornog. Djura je ispravno postupio – mrtav ladan je glasao.

TUGOMIR: Zvao je mlađi čovek, partijski neopredeljen, moli za savet, kako da gleda predizborni program, a da ostane psihički stabilan. 

– Bilo koju lokalnu televiziju da uključim ili štampu u ruke da uzmem  pojavi se – ON! Šta da radim, aman, pomagajte!? Ima li leka – viče mladi čovek, u punoj snazi.

Naravno, kažemo, da kod nas ima leka za razne lokalne političke Tugomire i ispričamo mu besplatno jednu scenu iz filma ili serije „Savamala“, šta više voli.

U toj urnebesnoj sceni amatersko pozorište nastupa pred narodom sirotinjsko-mangupskog kraja Beograda. U nedostatku kadrova, muški lik glumi žena pozamašne zadnjice, veće od tepsije za banicu, kojom maše pred nosevima s koca i konopca okupljene publike.

Majka, u predstavi, dotičnog muško-ženskog lika udara se u grudi i zapomaže na sav glas:

– Šta da radim s tobom, sine Tugomire?! Šta da radim s tobom?!

Iz zadnjeg stojećeg reda publike drekne Lampas, koga igra Ljubiša Samardžić;

– Daj ga ‘vamo da ga j….o!!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar