Pobednici Tončev, Zaharijev, Mustafa i Arifi



, , , , ,

Demokrate će sa 13 osvojenih mandata najverovatinje zadržati vlast u Vladičinom Hanu, dok će URS u Trgovištu sa 10 odborničkih mesta moći da formira vlast sa SPS-om



 



U opštinama Pčinjskog okruga nije bilo većih izbornih iznenađenja. Socijalisti predvođeni Novicom Tončevim odneli su ubedljivu pobedu u Surdulici, a DSS i lider te stranke Vladimir Zaharijev slave u Bosilegradu. Demokrate će sa 13 osvojenih mandata najverovatinje zadržati vlast u Vladičinom Hanu, dok će URS u Trgovištu sa 10 odborničkih mesta moći da formira vlast sa SPS-om. Izbore u Preševu oveležila je ubedljiva pobeda Ragmija Mustafe koji će učvrstiti vlast koju drži još od 2006, dok je izbore u Bujanovcu obeležila pobeda Nagipa Arifija, koji se na taj način vratio na lokalnu političku scenu. Srpske liste u dve najjužnije opštine Pčinjskog okruga ostvarile su loše rezultate.

TONČEV OPET OSVOJIO SURDULICU

Dosadašnji predsednik opštine Surdulice Novica Tončev do nogu je potukao sve rivale na lokalnim izborima, posebno demokrate i njihovog tamošnjeg lidera, narodnog poslanika Slavoljuba Stajkovića. Na glasanje u ovoj opštini odazvalo se preko 70 odsto upisanih birača, a rezultati sve govore: od ukupno 35 mesta u lokalnom parlamentu, SPS je osvojio 27, a DS svega četiri. Po dva mandata osvojili su URS i SNS, dok ostale stranke nisu uspele da pređu cenzus.

Nakon prebrojavanja glasova, Tončev je rekao da je SPS u Surdulici ostvario najbolje rezultate u Srbiji.

– Iznenađen sam ovolikim brojem glasova. Očigledno je da su ljudi cenili naš rad u predhodne četiri godine – kazao je Tončev, prenosi JUGmedia.

On je za “Danas” ocenio da je “sve bilo konkretno i korektno, a pokazalo se da birači vrednuju najviše ono što konkretno radimo”.

Inače, u Surdulici je za Ujedinjene regione Srbije glasalo je 862 birača, a za SNS 842, na osnovu čega će ovim strankama pripasti po dva mandata. Ostali su ispod cenzusa.

U BOSILEGRADU NAJJAČI ZAHARIJEV

Na lokalnim izborima u Bosilegradu lider DSS Vladimir Zaharijev potvrdio je dominaciju, osvojivši najverovatnije treći uzastopni mandat predsednika te opštine. Tamo je na izbore izašlo 5.373 birača, od čega je za stranku Vojislava Koštunice glasalo preko 52 odsto, što donosi 19 odborničkih mandata i komotnu većinu DSS-u u lokalnom parlamentu.

Vladimir Zaharijev je pobedu na lokalnim izborima objasnio „kontinuiranim radom na poboljšanju standarda građana u ovoj pograničnoj opštini“.

Što se ostalih stranaka tiče, census su prešli DS, koji je osvojio pet mandata, dok će SPS morati da se zadovolji sa tri, a SDP i URS sa po dva odbornička mesta.

Zanimljivo je da u ovoj opštini sa većinskim bugarskim stanovništvom census nije prešao Demokratski savez Bugara koji predvodi Ivan Nikolov. Podsećamo da je on uoči izbora pozvao posmatrače OEBS, tvrdeći da postoje pritisci na glasače, da Zaharijev šikanira kandidate drugih stranaka, te da je moguća izborna krađa, što predsednik opštine Bosilegrad nije želeo da komentariše.

VLADIČIN HAN MAHOM ZA MITROVIĆA

I u Vladičinom Hanu izbore je obeležila velika izlaznost – preko 70 odsto – a na najveće poverenje ponovo je dobila Demokratska stranka, odnosno dosadašnji predsednik opštine Nenad Mitrović. Iako je ekonomska situacija u ovoj opštini izuzetno teška, mnogi Hančani su procenili da su demokrate uspele da naprave određene pomake na lokalu u poslednje četiri godine. Zato je toj stranici pripalo 13 odborničkih mesta od ukupno 34, a očekuje se da će u novu vlast ući i SPS sa osam odbornika. Što se ostalih stranaka tiče, SNS ima šest, a URS, LDP i DSS po dva mandata. Lokalnu parlamentarnu scenu ukrasiće i lista NOPO sa jednim odbornikom.

U TRGOVIŠTU POBEDIO PREPAKOVANI TOMIĆ

Za razliku od većine opština u Pčinjskom okrugu, u Trgovištu će doći do formalne smene vlasti, budući da DSS, koji je do sada bio na vlasti sa najvećim brojem odbornika, nije ni izašao na izbore. Ovde je, međutim, zanimljivo to da će predsednik opštine najverovatnije biti ponovo Darko Tomić. Naime, on je nedavno napustio DSS, nezadovoljan stavom centrale ove stranke prema Trgovišu i pristupio URS-u, koji je na ovim izborima osvojio 10 od ukupno 25 mandata.

U Trgovištu je zabeležena rekordna izlaznost u Pčinjskom okrugu, jer je glasalo gotovo 78 odsto upisanih birača, pri čemu je DS dobio šest, SPS pet, a SNS ćetiri mandata. To znači da će i tamo biti formirana koaliciona lokalna samouprava.

HALIMI IZGUBIO U PREŠEVU

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Preševu, lider DPA Ragmi Mustafa ponovo je, ali ovoga puta ubedljivo, pobedio lidera Partije za demokratsko delovanje Rizu Halimija. Demokratska partija Albanaca osvojila je 40,7 odsto glasova, dok je Partija za demokratsko delovanje dobila 23,9 odsto, čime je sadašnji predsednik opštine Preševo Mustafa samo učvrstio vlast koju drži od 2006. Odbornike će u Preševu imati još tri albanske liste: Demokratska unija Albanaca Rahmija Zuljfijua (7), GG „Demokratski preporod Ramiza Ljatifija“ (3) i Demokrtatska unija Doline Skendera Destanija (2). Zanimljivo je da jako nacionalno obojeni Pokret za demokratski progres Jonuza Musliua nije prešao cenzus.

Od tri srpske liste u Preševu, ni jedna nije prešla cenzus, tako da će, opštinski parlament, prvi put od 1990. godine, i uspostavljanja višepartijskog sistema, biti bez srpskih predstavnika. Lideri Srba u Preševu ovoga puta su 2.500 svojih birača podelili u tri kolone, što je, uz lošu izlaznost birača, bio najbolji način da niko od njih ne dobije mesto u lokalnom parlamentu.

ARIFI NAJBOLjI U BUJANOVCU

Na lokalnim izborima u Bujanovcu, prema nezvaničnim rezultatima Opštinske izborne komisije pobedila je Demokratska partija Nagipa Arifija osvojivši 23,3 odsto odnosno 4.921 glas. Arifi, koji je do 2008. godine, bio predsednik opštine Bujanovac, juna prošle godine se odcepio od Partije za demokratsko delovanje i formirao Demokratsku partiju.
U parlament Bujanovca pored DP i Partije za demokratsko delovanje, ulaze i preostale albanske patije – Pokret za demokratski progreš (PDP) Jonuza Musliua i Demokratska unija Albanaca (DUA) Mejdi Zećirija.
I u Bujanovcu Srbi su platili ceh podeljenosti, jer je su od sedam prijavljenih, u lokalni parlament prošle samo tri liste za koje je glasalo 8.445 birača.
Interese Srba naredne četiri godine zastupaće grupa građana Stojanče Arsića, lista “Izbor za bolji Bujanovac” i Srpska napredna stranke (SNS) sa 11 od ukupno 41 odbornika.

Dve izborne liste koje su zastupale oko 4.000 bujanovačkih Roma, Ujedinjena partija Roma i Grupa građana „Roma forum – Kenan Rašitović“ nisu prešle census.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar