Pahomije važniji od Simpa



Ćute od februara: Maja Jovanović, Bez dobrog argumenta: Stojančić

– Tek sada ne očekujem ni odgovor, ni podatke, pa ću se zato obratiti Ustavnom sudu – poručuje Maja Jovanović



 



Prošla su tri meseca otkako je Gradsko veće (GV) donelo odluku da preuzme milionski dug Saborne crkve Svete Trojice prema JP Novi dom i umesto nje plaća grejanje do kraja godine. Iako se ovo kosi sa Ustavom (član 11.) i predstavlja direktno urušavanje budžeta grada kojim nisu predviđena izdvajanja za verske zajednice, većnici su se pozvali na član 63. svog poslovnika (gde stoji da oni «u okviru svojih prava i dužnosti donose odluke, pravilnike, naredbe, uputstva, rešenja, zaključke i duge akte u skladu sa zakonom i propisima Skupštine») i izglasali zahtevano – 56.400 mesečno i isplatu duga u visini od 1.060.000 dinara. Zaštitnica prava građana Maja JOVANOVIĆ je nakon pisanja «Vranjskih» od većnika zatražila pojašnjenje za ovaj nezakoniti postupak, ali ga do danas nije dobila.

ARGUMENT NULA

Ćute od februara: Maja JovanovićUkazujući na još jednu nezakonitost u vezi sa ovom odlukom, a to je da u zaključku GV ne piše iz kojih sredstava će biti isplaćena pomenuta sredstva Sabornoj crkvi, ombudsmanka ističe da su većnici odlučili da se to namiri iz sredstava koja su namenjena socio-humanitarnim organizacijama!

– To sam saznala od predsednika Veća Miroljuba STOJČIĆA, pa iako sam još polovinom februara uputila podnesak GV u kome tražim pojašnjenje, do danas nisam dobila nikakav odgovor, a zakonski rok je mesec dana. Iako sam taj rok već jednom produžila i dalje nema odgovora. Ne znam da li je to zbog izbora ili neodgovornosti, ali nameravam da preduzmem zakonom predviđene mere – navodi Jovanovićeva.

Na ovom mestu može se postaviti pitanje: da li su većnici pokušali da iskoriste izbore i činjenicu da se Veće poslednji put sastalo 19. aprila i više neće do konstituisanja nove lokalne vlasti kako bi na perfidan način mesecima sabotirali rad ombudsmanke u korist vladike Pahomija a na štetu građana, iako za to nemaju nikakvo uporište u zakonu?

Iako ombudsmanka kaže da nikakvih političkih pritisaka na nju nije bilo, ne spori da se njen rad na neki način opstruira. Jer kako drugačije objasniti da Veće nije odgovorilo ni na njeno ponovno obraćanje prošle nedelje.

– U nalogu za postupanje (član 27. Odluke o zaštitniku građana grada Vranja) zahtevam da mi GV u najkraćem roku dostavi odgovor. Ali, tek sada ne očekujem ni odgovor, ni podatke, pa ću se zato ću se obratiti Ustavnom sudu – poručuje Jovanovićeva.

Većnik zadužen za socijalna i pitanja verskih zajednica i portparol Veća Branimir STOJANČIĆ (SPS) koji je zahtev, koji je 1. februara podnela Crkvena opština, i stavio na dnevni red sednice koja je održana ekspresno već 6. februara, uopšte ne poriče da ovakav vid finansiranja jedne verske zajednice nije u skladu sa budžetom i zakonom. Uz to, on i sam indirektno upućuje na nepravilnosti kada tvrdi da je član 63. na koji su se većnici pozvali «okrugao, pa na ćoše».

– Znam da ovo nije dobar argument, posebno zato što ja ne smem da forsiram ni jednu versku zajednicu – priznao je tada Stojančić.

Bez dobrog argumenta: StojančićKada smo pitali gradonačelnika Stojčića da li je grad do sada preuzeo još nečije dugove sem crkvine i u kolikom iznosu, ostali smo bez odgovora. Ali, zato nam je Stojančić rekao da se to nikada nije desilo:

– Ne, ničije, čak ni dugove «Simpa»!

Sada on kaže da se ne seća da je Veće dobilo ombudsmankine zahteve, iako ostavlja mogućnost da ih je ona uputila, ali da nikada nisu stavljeni na dnevni red.

ZIMOGROŽLjIVI VERNICI

Još uvek aktuelni zamenik gradonačelnika Igor ANDONOV (DS), bez obzira na činjenice koje govore same za sebe, otvoreno je stao na stranu Eparhije vranjske i pokušao da opravda učinjeno.

– To nisu dugovi vladike Pahomija, već dugovi Saborne crkve, a zahtev nije podneo Pahomije već Crkvena opština. Grad pomaže i druge NVO pa, ne vidim zašto ne bi i SPC – kazao je on pokušavajući da nas ubedi da se ne radi o jednoj istoj stvari.

Pre tri meseca istog je mišljenja bio i zamenik predsednika lokalne Skupštine Zoran ANTIĆ (SPS):

– Ne možemo da ostavimo verski objekat bez grejanja, jer su Vranjanci preko devedeset posto vernici – pozvao se on statistiku koju ne poseduje ni popisna komisija.

Istu nepostojeću statistiku umesto proverljivih činjenica ponudio nam je i Andonov tvrdeći, uz to, da je ova odluka doneta u korist građana, a onda se ispravio i rekao «u korist vernika».

A, kako je svojevremeno vrdio direktor «Novog doma» Goran PETROVIĆ (DS), već više od godinu dana Grad ne plaća grejanje za škole, javne ustanove i preduzeće i da taj dug iznosi više od 22 miliona dinara.

– Saborna crkva nije platila grejanje od 2009. Nakon što je «Novi dom» ponudio čak i kompenzaciju, a oni to odbili, ne vidim zašto građani treba da plate umesto njih – pita se Petrović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar