Maj za muzičke sladokusce



, ,

Koncertom italijanske muzike 3. maja u Vranju je otvorena 12. manifestacija „Maj mesec muzike“, u organizaciji Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Vranju, koja je već tradicionalna, i uvrštena među pet najznačajnijih kulturnih manifestacija u gradu.



– Početak manifestacije, svojevremeno, bio je skroman – kaže Dragana Ristić Mladenović, direktorka Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ – po ideji tadašnje direktorke škole Snežane Mitić Nensi. Tada je to bilo zamišljeno kao nešto pozitivno pre svega za učenike naše škole, ali i za građane, ljubitelje ozbiljne, umetničke muzike, koji nemaju tako često priliku da uživaju u zvucima instrumenata koji u Vranju, u tom žanru, nisu toliko zastupljeni. A i za ove koji jesu, da se čuje kako to rade visoki profesionalci.

Kakav je značaj ove muzičke manifestacije za kulturni milje grada?



– Nemerljiv, izuzetan, jer muzički sladokusci imaju jedinstvenu priliku da čuju najeminentnije izvođače iz zemlje i inostranstva, na raznim instrumentima. Istovremeno, naglašavam i edukativni značaj manifestacije, zato što Vranjanci nemaju drugu priliku da uživaju u umetničkoj  muzici, pošto je „Maj mesec muzike“ jedina manifestacija tog tipa u Vranju.

Opšte mesto: troškovi manifestacije, i kako se Muzička škola snalazi da ovako referentne izvođače izvede pred vranjski auditorijum?

– Najveći troškovi su prevoz i smeštaj izvođača, dok su honorari zaista niski u odnosu na kvalitet. Izvođači po pravilu pokazuju razumevanje i spremnost da za neuobičajeno nizak honorar , pa mnogi čak i bez njega, da budu deo manifestacije, i samim tim i propagatori ozbiljne muzike, u borbi protiv, na žalost, preovlađujućeg muzičkog neukusa i šunda, koji nas zasipa bukvalno sa svih strana.

Manifestacija se može pohvaliti izvođačima?

– Svakako; u dosadašnjem njenom trajanju možemo se dičiti izvođačima, navešću samo neke: Beogradski kvartet harfi, pijanisti Petar Kraljević, iz Crne Gore, Damir Gregurić iz Hrvatske, Rita Kinka, proslavljeni, sada pokojni kompozitor, profesor i izvođač Dušan Trbojević iz Beograda, flautistkinja Laura Levai Askin iz Novog Sada i, naš đak, Aleksandar Tasić, koji je već stekao svetski renome.

Taj trend se nastavlja i prilikom ovogodišnje manifestacije?

-„Maj mesec muzike“ je već međunarodna manifestacija, što se vidi i po sastavu žirija, u kome su Milka Miteva iz Bugarske, Gligor Gelebešev iz Makedonije i Zlata Maleš iz Beograda. Tako smo se i ove godine potrudili da manifestacija zadovolji različite ukuse vranjskih konzumenata ozbiljne muzike. Publika će moći da uživa u klavirskom resitalu, večeri flauta, večeri soprana, pa slede večeri klavira i violončela, veče Betovena, veče harmonike, veče harfe, veče klarineta i gitare… Posebno bih se osvrnula na večeri malih pijanista, 12. i 13. maja, kada ćemo ugostiti preko 130 malih virtuoza klavira iz celog balkanskog regiona.

Kako ste zadovoljni odzivom publike?

– S obzirom da se održavanje manifestacije poklopilo sa izbornim dešavanjima, posećenost je iznenađujuće pozitivna, što potvrđuje da radimo pravu stvar.

 

DOBITNIK NEDELjE

SLOBODAN LjUBIĆ

slikar, jer je za projekat «Grafit je umetnost» dobio 150.000 od Ministarstva kulture.

 

GUBITNIK NEDELjE

DRAGAN STOJKOVIĆ,

urednik KZ «Bora Stanković», koji je celu izbornu noć proveo u štabu lokalnog DSS.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar