Dobra IDEA



Meteor će investirati na placu u naselju Ledena stena, Konkurs je objavljen početkom marta a Meteor se jedini javio: Perica Janković

Boban ZLATANOVIĆ, vlasnik Meteora, zbog „poslovnih obaveza“ nije imao vremena da objasni detalje ove transakcije. Međutim, koliko smo uspeli da saznamo, njegova firma će biti investitor objekta na placu kojeg je kupio od Grada, u kome će hrvatska kompanija otvoriti objekat



 



Utrina prekoputa „Jedinstva“, iznad zgrade „Dunav osiguranja“, uskoro bi mogla da dobije sasvim drugi izgled.

Ovo gradsko građevinsko zemljište, posle konkursa koji je marta bio objavljen u našim novinama, kupio je „Meteor“, jedna od najuspešnijih firmi koje se bave građevinarstvom kod nas.

Mediji u Srbiji objavili su daMeteor će investirati na placu u naselju Ledena stena će na potezu između ulica Pariske komune, Moše Pijade i Bulevara AVNOJ-a uskoro nići poslovni kompleks hrvatskog trgovinskog lanca IDEA, koji već ima veliki market u Vranju, prekoputa Autobuske stanice.

ŠTA JE SUMNjIVO

Lokalna Skupština je, na predlog Gradskog veća, 19. aprila donela Zaključak kojim se, birokratski rečeno, utvrđuje predlog rešenja o otuđenju, uz naknadu u novcu, ovog zemljišta Meteoru, u čijem se poslovnom prostoru već nalazi market IDEA.

Boban ZLATANOVIĆ, vlasnik „Meteora“, zbog „poslovnih obaveza“ nije imao vremena da za čitaoce Vranjskih objasni detalje ove transakcije. Međutim, koliko smo uspeli da saznamo, Meteor će biti investitor objekta na placu kojeg je kupio od Grada Vranja, u kome će hrvatska kompanija otvoriti objekat.

U izbornom metežu bilo je gotovo nemoguće doći do potpunih podaka vezanih za ovaj poslovni poduhvat, zbog čega ćemo se osloniti na gole činjenice.

Odbornicima Srpske radikalne stranke u parlamentarnom sazivu koji odbrojava poslednje danje (SRS nije prešla cenzus na lokalnim izborima 6. maja)  bilo je sumnjivo to što se Skupština zakazuje dve nedelje pred izbore, samo da bi ozvaničila prodaju ovog, i još dva placa fizičkim licima na gradskoj periferiji, za izgradnju privatnih stambenih objekata.

Dragan STOJKOVIĆ, direktor gradske Direkcije za razvoj i izgradnju, koja je oglasila prodaju zemljišta površine 6.923 metara kvadratnih prekoputa Jedinstva, kaže da je „Meteor“ bio jedini ponuđač na konkursu objavljenom 1. i 8. marta ove godine.

Prema, pak, rečima Perice JANKOVIĆA, gradskog većnika zaduženog za preduzetništvo, Zlatanović, kao vlasnik Meteora ne samo da se jedini javio na konkurs, već je i uplatio 15 odsto od ukupne cene parcele na ime depozita. Janković dodaje da je cenu ovog zemljišta koja iznosi 2.523 dinara po kvadratnom metru odredila Republička poreska uprava:

Konkurs je objavljen početkom marta a Meteor se jedini javio: Perica Janković– U objektu koji će IDEA izgraditi na toj parceli, koja godinama zvrji prazna, posao će dobiti između 50 i 60 Vranjanaca – kaže Janković.

Sad, da li je Meteor malo ili mnogo platio ovu parcelu? Predrag STOJKOVIĆ, šef odborničke grupe u odlazećem skupštinskom sazivu kaže da su mnoge okolnosti sumnjive u ovoj transakciji:

– Posle raspisivanja izbora održali smo „oproštajnu“ sednicu, a onda se, odjednom, 19. aprila zakazuje nova na kojoj je većina odlučila da proda plac „Meteoru“ – kaže Stojković.

GADLjIVOST NA PARE

Janković, na drugoj strani, objašnjava da u čitavom poslu ništa nije problematično:

– Konkurs je objavljen početkom marta a „Meteor“ se jedini javio – objašnjava Janković koji se poziva na tekst konkursa.

Janković podseća da u tom štivu jasno piše da da su ponuđači bili dužni da svoje ponude, sa naznakom,  pošalju u zatvorenoj koverti koje su, kako je i najavljeno, otvorene 9. aprila uz prisustvo javnosti.

– Gradsko veće i Skupština su posle sve to samo verifikovali – kaže Janković.

Ova transakcija, kao i otvaranje marketa kompanije IDEA u Vranju, dokaz su evolucije kroz koju je prošao ovaj grad proteklih godina jer više nije gadljiv na pare mrske nam bivše braće. Naime, setićete se koliko se onaj tamniji deo tadašnje „crveno-crne“ koalicije (DSS, NS, SPS, SRS) 2007. protivio dolasku slovenačke kompanije Tuš, koja je kupila plac prekoputa „Alfe“, na kome je planirala da otvori veliki šoping centar. Međutim Slovenci nisu „zemljište priveli nameni“ u zakonskom roku i ono, prema Jankovićevim rečima, treba da uskoro bude vraćeno u vlasništvo Grada:

– A za njega ima puno interesenata – kaže Janković.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar