Tuga ne stanuje ovde



, ,

Galerija Narodnog univerziteta Vranje; Vesna Marinković Stanković: „Magični svet“



PROFIL
Vesna Marinković Stanković rođena je 1962. godine u Nišu. Završila je Srednju umetničku školu „Djorđe Krstić“ u Nišu. Diplomirala je 1987. godine u klasi M. V. Mirskog na Odseku za primenjeno slikarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Vranju kao voditelj Likovne radionice narodnog univerziteta. Samostalno je izlagala na više od 10 izložbi, i na preko 60 grupnih izložbi i više bijenala od kojih su mnogi imali međunarodni karakter.



-Gledam ove slike, pažljivo ih proučavam, i sve mislim – čega na njima nema? I evo, sad mi sinu: nema tuge! Tuge nema!

Ovo je bila impresija poznatog vranjskog slikara na otvaranju izložbe ulja na platnu Vesne Marinković Stanković, u Galeriji NU u Vranju, pod nazivom „Magični svet“. Odista, teško je naći tačniju definiciju ove izložbe; jer, ono što po ulasku u galeriju posetilac oseti kao prvi utisak (a prvi utisak nikada ne vara), to je da još bez detaljnog uvida u izložene radove, dakle kao celina, ova postavka podiže raspoloženje i optimizam, svojom vedrom paletom i temama kojima se bavi.

U prvom planu su veristički portreti, flora i fauna, cvetne bašte, livade i plodne njive, jaganjci, psići, leptiri, mačići koji se maze (čak i jedan neodoljivo simpatični majmunčić), dok drugi plan sadrži ezoterične, šifrirane poruke autorkine duše; i koliko se u prvom planu ističe zanatsko majstorstvo Vesne Marinković Stanković, toliko nad drugim planom konzument ostaje zamišljen, jer on otvara magični svet koji nam svakoga dana sve više izmiče pred svakodnevicom – ekspresivni doživljaj jedne vedrije stvarnosti, sa znakovima i simbolima – roda kao plodnosti, stilizovanog sunca kao životne svetlosti, kuće kao porodične topline, merdevina koje vode u nebesa…

Izložbu je nadahuto otvorila Slađana Arizanović, nastavnica likovnog obrazovanja, i bliska prijateljica autorke izložbe.

-Kada očekujete novu izložbu nekog slikara, pitate se koliko će biti drugačija od prethodne. A ja kada iščekujem Vesninu izložbu, držim palčeve da ne bude drgačija. I evo je! Ista pa opet nova, nova, a opet ista. Ali, jedno je sigurno – neponovljiva!

Možda je Vesna ovaj magični svet stvorila za sebe, pita se Slađana Arizanović, ali onoga trenutka kada stavi potpis na platno, on pripada svima onima koji umeju da sanjaju, da veruju i da se nadaju, da nesebično poklanjaju ljubav i dobrotu.

-Ovo je bila moja priča o Vesninim slikama, ali je ovo u stvari priča o slikarki koja toliko voli cveće, svetlost i dobre ljude, i koja ih toliko dobro prenosi i nesebično poklanja svima nama. Znamo, a zna i Vesna: da nije život bezbrižna šetnja cvetnim poljem, ali vam ove slike upravo to žele. Ako ih imate u kući, smatrajte ih svojim anđelima koji su tu da odagnaju tugu iz vaše duše.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar