Tehnike foliranja



Nama su bile vezane ruke: Zoran Antić, Moja je priča okončana: Mirko Ranđelović

Preduzetnik Mirko Ranđelović iz Vladičinog Hana tvrdi da nije prošao na tri konkursa samo zato što nije bio član URS i što je prevideo da se kolač mora „podeliti“



 



Nama su bile vezane ruke: Zoran Antić– Slušaj bato: jesi li ti član URS? Nisi! Jesi li im ponudio pare da ti završe posao? Nisi! Pa šta ti onda hoćeš? Da li si ti normalan čovek? To mi je pre mesec dana rekao čovek koji se zadesio vranjskoj ekspozituri Nacionalne Službe zapošljavanja. 

Tako za „Vranjske“ priča Mirko Ranđelović, vlasnik Trgovinske radnje „Vrganj promet“ iz Vladičinog Hana.

– Moja priča je okončna – nisam prošao na konkursu za subvencije. Više od godine dana muvali su me inteligentno, perfidno, očigledno samo zato što nisam član URS i što nisam umeo da ponudim pare ljudima koji su odlučivali o mom zahtevu – konstatuje Mirko i dodaje da ima kolegu u Vladičinom Hanu koji je dobio sredstva za nova radna mesta, a od njega se razlikuje, za početak, u tome što jeste član Dinkićeve stranke.

Nacionalnoj službi zapošljavanja – Ekspozituri u Vranju, „Vrganj promet“ se obratio zahtevom za subvencije prvi put februara 2011. godine. Tražio je sredstva za devet novih radnih mesta. Zahtev je odbijen uz obrazloženje da je kod podnosioca zahteva „nepravedno smanjen broj zaposlenih lica u periodu od tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva“.

GREŠKA U KORACIMA

Mirko ispravlja grešku i po istom javnom pozivu sledećeg meseca podnosi novi zahtev sa biznis planom, nadajući se da će sve biti uredu i da će pred sezonu dobiti sredstva da zaposli nove radnike i proširi proizvodnju. Nije dugo čekao na negativan odgovor: „Ovaj zahtev je odbijen imajući u vidu da uslov za ponovno konkurisanje u istoj godini nije ispunjen“.

– Pismeno su mi odgovorili da je taj uslov garancija banke u iznosu ukupne sume traženih sredstava za otvaranje novih radnih mesta.  Međutim, taj uslov nigde nije zapisan, a takođe, kada sam predao zahtev, nisu mi to predočili – sa gnevom priča Mirko.

Treći put, hladne glave, Ranđelović se marta ove godine ponovo javlja na februarski konkurs Nacionalne službe. Po onoj narodnoj, „treća sreća“, očekivao je da će proći i da će napokon, sa novim radnicima, moći da proširi proizvodnju. Međutim, i treći put se ispostavilo da je Mirko negde „pogrešio“ u koracima.

Iz Sektora za preduzetništvo i programe zapošljavanja Nacionalne službe uredno su i telefonom i pismeno komunicirali sa Ranđelovićem. Natalija Radoja, direktorka Sektora, najneposrednije upućena o program subvencija kaže da su u sva tri slučaja i firmi „Vrganj promet“ iz Vladičinog Hana učinjeni propusti koji su bili smetnja odobravanju sredstava.

– Zahtevi „Vrganj prometa“  su odbijeni jer je utvrđeno smanjenje broja zaposlenih u prethodna tri meseca, kao i zbog činjenice da poslodavac može u toku trajanja konkursa podneti samo jedan zahtev. To je poslodavac znao, jer te propise primenjuju sve filijale za zapošljavanje prilikom odlučivanja o zahtevima za subvencije – kaže gospodja Radoja.

Moja je priča okončana: Mirko RanđelovićRanđelović i podseća da je „saradnju“ imao sa Ljiljanom Džuver, pomoćnicom ministra Dinkića.

– Ovakva politika zapošljavanja ostvaruje se u skladu sa opredeljenim finansijskim sredstvima. Zato mi „Vrganj promet“ i gospodina Ranđelovića upućujemo na konstantnu saradnju sa Nacionalnom službom zapošljavanja,  jer je to način iznalaženja adekvatnog rešenja za ostvarivanje prava na subvencije – kaže Dinkićeva pomoćnica Ljiljana Džuver.

Ranđelović ističe da je za više od godinu dana, koliko se iz petnih žila upirao da pobedi administraciju, toliko toga čuo, video i pročitao. Ipak, o onima u Nacionalnoj službi zapošljavanja i Ministarstvu ekonomije ima vrlo zanimljivo mišljenje:

– Svi oni su do savršenstva ovladali tehnologijom foliranja – konstatuje naš sagovornik.

U celoj priči mora biti relevantan stav i Zorana Antića, direktora vranjske ekspoziture Nacionalne službe zapošljavanja. On kaže da Ranđelović onim šta i kako radi, apsolutno zaslužuje da dobije sredstva za nova radna mesta, jer ima dobar posao, zaposlio je ljude i sasvim je bilo narmalno da širi tu delatnost.

– Odgovorno tvrdim da su, ne samo u ovom slučaju, sredstva namenjena za ove svrhe bila jedini razlog. Mi smo prošle godine za subvencije u našoj Filijali imali 115, a ove godine samo sedam miliona dinara. Sa tom sumom nama su bile vezane ruke – tvrdi Antić.

SVE JE PALO U VODU

No, našem sagovorniku ništa ne znače ni lepe reči ni podatak da je država, time što nema pare, evidentno obmanula mnoge preduzetnike.

– Imao sam insajdera u Službi sa kojim sam komunicirao. Jednoga dana on mi je rekao: Mirko, batali. Sada ti više u Vranju nema pomoći. Sve ti je palo u vodu. Ti od nas tražiš pare, a pismima se žališ našim ljudima u Beogradu. Priča je završena – rekao mi je čovek.

(KOMPLETAN TESKT PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar