Po modelu Vranjske Banje



, , ,

Izjava nedelje:



Slobodan Stamenković, predsednik Skupštine grada, na tribini DS u Vlasu, RTV.

– Mogu da vam kažem da po modelu Vranjske Banje veoma izvesno možemo u narednom četvorogodišnjem periodu da razmatramo razradu gradske opštine Poljanica.



 

GLASAČKI LISTIĆI BELI
Štampanje glasačkih listića za lokalne izbore koji će biti održani 6.maja je završeno, i taj posao je obavljen u Javnom preduzeću „Službeni glasnik“ u Beogradu, saopštila je predsednica gradske Izborne komisije Ljiljana Stojanović. Listići su odštampani na hartiji zaštićenoj vodenim žigom, i bele su boje za izbor odbornika u Skupštini grada Vranja. Odštampano je ukupno 71.630 glasačkih listića, računajući i rezervni broj koji iznosi 214, što je 0,3% od ukupnog broja glasačkih listića. Za izbor odbornika u Skupštini gradske opštine Vranjska Banja odštampano je 8.855 glasačkih listića,uključijući i rezervnih 26 i oni su sive boje.

IDEA GRADI NOVI OBJEKAT
Skupština grada odobrila prodaju zemljišta „Meteoru“, na kome će biti izgrađen novi objekat „Idee“
Na sednici Skupštine grada Vranja usvojen je Predlog rešenja o otuđenju, uz naknadu u novcu, građevinskog zemljišta u javnoj svojini.
Prodaja zemljišta odobrena je „Meteoru“, a reč je od oko 7.000 kvadrata. Ovim poslom omogućeno je investitoru, kompaniji „Idea“, da preko puta „Jedinstva“ otpočne izgradnju poslovnog objekta u kome će biti zaposleno više radnika.
(OK Radio)

SPOMENIK STANIŠI STOŠIĆU
U Vranju je otkriven spomenik Staniši Stošiću, pevaču srpske narodne muzike, poznatom po interpretacijama pesama vranjskog melosa. Spomenik je postavljen ispred Muzeja, na trgu koji nosi ime Staniše Stošića.
-Bio je vrlo karakteran. Pisao je najbolje pismene zadatke u srednjoj školi. Bio je boem koji nikada nije krenuo stranputicom – kaže Jovan Stošić, školski drug.
Ovo je, kako kažu, trenutak pun emocija za porodicu, suprugu i sina. Dušan Stošić kaže da njegov otac ovo zaslužuje od svog naroda koga je predstavljao van zemlje.
Spomenik je delo akademskog vajara Zorana Ivanovića.
Staniša Stošić prvi put je zapevao 1963. godine u Radio Beogradu i iza sebe ostavio 150 trajnih snimaka antologijske vrednosti.
(RTS)

DONACIJA SKIJALIŠTA SRBIJE
Odlukom Upravnog odbora JP „Skijališta Srbije“, Javnom Preduzeću „Skijalište Besna kobila“ je doniran novi agregat za napajanje električnom energijom snage 44 kVA, vrednosti preko dva milona dinara, koji je dopremljen na Besnu kobilu. Prošle godine „Skijalište Srbije“ doniralo je tabač za sneg „Jumbo“ i ski lift „Suvo rudište“  Skijalištu Besna kobila, čime su potvrdili nesebičnu podršku ovom preduzeću, istakao je direktor JP „Skijališta Besna kobila“ Dragan Janjić.

ŠKOLSKA OLIMPIJADA 2016.
Na 35.sednici Skupštine grada Vranja odbornici su usvojili Predlog odluke o spremnosti grada za organizatora i domaćina 10. školske Olimpijade.Ova manifestacija biće održana 2016.godine, i ukoliko bude prihvaćena kandidatura grada, u Vranje će doći preko 5.000 učesnika.

DODELA STEONIH GRLA
Delegacija gradske vlasti zadužena za poljoprivredu boravila je u Austriji gde su odabrali 100 steonih grla simentalske rase, koja će krajem maja biti dodeljena stočarima u Vranju.
Najkvalitetnija grla visoke mlečnosti odabrana su u Austriji za stočare u Vranju. Stručnjaci u ovoj oblasti izvršili su izbor i steone junice će krajem maja biti dodeljene najboljim stočarima u vranjskom kraju.
Cena ovakvog jednog grla sa svim troškovima uvoza i karantina je oko dve i po hiljade evra. Projekat je realizovan u saradnji sa resornim ministarstvom a sa 20 odsto učestvuje grad Vranje.
(RTV)

Deponija Meteris postaje regionalna

Šef Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin, gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić i direktor Instituta Kirilo Savić Miroljub Jevtić potpisali su danas Ugovor za izradu pripremne dokumentacije za drugu fazu izgradnje gradske deponije u Vranju, koja bi bila proširena u regionalnu deponiju Meteris

Ovo je jedan od zajedničkih koraka u poboljšanju životnih uslova i održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, a grad Vranje je stožer čitavog nerazvijenog podrčja, dela Jablaničkog i Pčinjskog okruga, rekao je Ugljanin posle potpisivanja Ugovora u Vladi Srbije.
Prema njegovim rečima, cilj je da se iskorisi period dok su još stabilne skupštinske većine, kako bi donele neophodne dokumente, da bi posle izbora te nerazvijene opštine imale bolju startnu poziciju za realizaciju projekata.
Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić je izrazio očekivanje da će u se u narednom periodu, bez obzira na izbore, pripremiti teren za izradu generalnih projekata i studija za
odlaganje čvrstog otpada.
Nama u Vranju je cilj da od reciklažnog napravimo pravi profitni regionalni i samoodrživi centar za odlaganje smeća, koji će koristiti opštine Preševo, Bujanovac, Trgovište, Vladičin Han, Surdulica, Bosilevgrad i grad Vranje, rekao je on.

Prema Ugovoru, Institut će raditi katastarsko-topografski plan, studiju procene uticaja na životnu sredinu i Plan detaljne regulacije. Prema rečima Jevtića, dokumentacija će biti urađena u ugovorenim rokovima, u nastojanju da da bude završena za 75 dana. 

(FoNet)

 

Vranje u IPA programu

Pomoćnik gradonačelnika Vranja Dragan Spirić potpisao je juče u Beogradu Memorandum o razumevanju između Programa podrške opštinama IPA 2007-Dobra uprava, planiranje i pružanje i usluga i Grada Vranja. Na konkurs se prijavilo više od stotinu gradova i opština, a samo je 29 ispunilo kriterijume za pristup projektu, koje je postavila EU u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Stalnom konferencija gradova i opština.U okviru programa podrške, koji će trajati do početka sledeće godine, lokalne samouprave će, zavisno od potreba, dobiti ekspertsku pomoć u izradi budžeta, srednjeročnih planova razvoja, komunikaciji sa stranim investitorima.Prema rečima pomoćnika gradonačelnika  Dragana Spirića podrška Vranju biće pružena u oblasti programskog budžetiranja.Evropska unija će za realizaciju ovog projekta izdvojiti osam miliona evra

 

Najniže plate u Vranjskoj Banji

Prema podacima leskovačkog odeljenja republičkog Zavoda za  statistiku, prosečna zarada u Vranju isplaćena u martu ove godine  bez poreza i doprinosa iznosila  je 33.701 dinar. Ova institucija objavila je i prosek martovskih zarada u opštini Vranjska Banja. Banjčani su u prethodnom mesecu zaradili 24.429 dinara. Građani Pčinjskog okruga u proseku su u martu zaradili 33.303 dinara.
Dragan Krstić iz ove institucije kaže da je najveći prosek ostvarila opština Surdulica, sa preko 39.500, a najniži opština Vranjska Banja, ispred koje je Vladičin Han sa nešto više 26.500 dinara.
Krstić  objašnjava da su martovske zarade u Pčinjskom okrugu u odnosu na februarske u porastu za 3,6 odsto, ali da je razlika u platama između regiona na severu i onih na jugu premašila 11.000 dinara.
 -Tako je na primer u Lazarevcu martovska zarada iznosila preko 70.000, a u opštini Novi Beograd 62.000 dinara – navodi Krstić.
Podaci pokazuju da su martovske zarade u Pčinjskom okrugu veće od zarada u Jablaničkom i Topličkom okrugu.
Krstić napominje da su pomenuti okruzi na začelju u odnosu na ostali deo Srbije.
Prosečna neto zarada u Srbiji u martu iznosila je 40.562 dinara, saopštio je Republički Zavod za statistiku.

(OK Radio)

 

Nova ambulanta u Gornjoj Čaršiji

U vranjskom naselju Gornja Čaršija, gde pretežno živi romsko stanovništvo, otvorena je ambulanta Doma zdravlja. Nova ambulanta rasteretiće rad centralnog objekta i približiti stanovništvu primarnu zdravstvenu zaštitu.

– Otvaranje ambulante je dobar gest, naročito za starije ljude – kaže Ivica Eminović.

Lekar opšte prakse i medicinska sestra primaju radno sposobno stanovništvo i penzionere. Jedini uslov je prebacivanje kartona.

Iznajmljen je prostor za trinaestu ambulantu u gradu, a i laboratorijske analize krvi biće pristupačnije. Direktor Zdravstvenog centra doktor Uroš Trajković kaže da će jedna ekipa kolima skupljati analize krvi po ambulantama i onda te uzorke transportovati do laboratorije Doma zdravlja.

U Vranju i okolini živi oko 5.000 Roma. Zdravstveni medijatori, posrednici između Domova zdravlja i ugroženih grupa, su za dve godine, uključili 360 Roma u zdravstveni sistem.

(RTS)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar