Izgrednik je kažnjen



, ,

Prošle srede u prostorijama Doma učenika i studenata u Vranju student Visoke škole strukovnih studija verbalno i fizički je maltretirao dvojicu maloletnika. Svo troje su korisnici usluga Doma. Nakon interne istrage u koju je sprovelo rukovodstvo ove ustanove, slučaj je prepušten organima Policijske uprave u Vranju. Izgrednik je kažnjen isključenjem iz Doma i zabranom prilaza ovoj ustanovi, dok su maloletni C.D. i M.A nakon ukazane pomoći zbog pretprljenog straha sada dobro i sa lakšim telesnim povredama. O ovom slučaju razgovarali smo sa Ljubišom Anđuševićem, direktorom Doma učenika i studenata.



O kakvom se incidentu radi?

 – Student Visoke škole strukovnih studija u Vranju i korisnik usluga Doma, Miloš Mitrović, je u sredu, 25. aprila došavši u pijanom stanju, počeo da maltretira maloletne C.D iz sela Donja Ljubata i M.A iz Stajevca. U 18 časova, vrativši se sa nekog rođendana, zatvorio mladiće u sobu i branio im da izlaze vređavši ih. Pored uvreda, agitovao da glasaju za Srpsku naprednu stranku, a situacija se zakomplikovala kada je jedan od maltretiranih mladića odbio da posluša bahatog studenta, nakon čega ga je ovaj par puta ošamario.  Uplašeni mladići su se nakon toga obratili vaspitačima i zaposleni doma su pokrenuli istragu o ovom incidentu.



Koje mere su preduzete?

– Mladiće koje je Mitrović maltretirao zbrinuti su na Prijemno-tiražnom odeljenju vranjske bolnice, gde su dobili injekciju za smirenje, jer su imali lakše telesne povrede. Slučaj je odmah prijavljen i Policijskoj upravi u Vranju. Rukovodstvo doma donelo je odluku koju je podržalo i Ministarstvo prosvete, da se Mitrović odmah isključi iz Doma, i da mu se zabrane kako usluge ove ustanove, tako i pristup zgradi i dvorištu. Jasno je da se nikad ovakvo ponašanje korisnika usluga Doma nikad nije tolerisalo niti će. Mi smo dužni da budemo odgovorni za te mlade ljude koji borave ovde.

Kakva sve ograničenja postoje za korisnike Doma, i na koji način je njihov boravak tu obezbeđen?

– Studenti nemaju skoro nikakva ograničenja, ali često su u zabludi kada misle da imaju samo prava, ali ne i obaveze. Što se tiče onih koji su u Domu, o njihovom boravku stara se osam vaspitača i svaki je zadužen za po dvadeset učenika. Oni su im kao roditelji. Idu u školu, stalno ih obilaze, prate njihov rad i pomažu im pri učenju. U Domu je najstrožije zabranjen unos i upotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci, kazne za taj prekršaj su od opomene do isključenja. Vaspitači dežuraju u tri smene, od 7 ujutru do 23 časa, kada se zatvaraju kapije doma. U 20 časova dolazi noćno obezbeđenje koje je tu do ujutru. Kontroliše se svaki ulazak i izlazak i podnosi se izveštaj. Studentima nije određeno do koliko sati moraju biti u domu, dok je za učenike dozvoljeno odsustvo do 22 časa, osim u slučajevima kada roditelji odobre da se oni kasnije vraćaju. Mi ovde držimo stvari pod kontrolom i mislim da je cela situacija preuveličana.

Da li ćete pooštriti mere kontrole?

 – Kao što sam i rekao, mislim da je cela situacija preuveličana. Sve je oduvek pod kontrolom i bezbedonosni sistem doma dobro funkcioniše. Student je dobio maksimalnu kaznu, kao što bi i svako ko se ponaša slično. Korisnici doma imaju kako svoja prava, tako i obaveze i pravila koja se moraju poštovati.

 

DOBITNIK NEDELjE

Mića Mladenović,

veterinar, predsednik UO Kinološkog društva «Švrća», organizator tradicionalnih prvomajskih izložbi pasa.

GUBITNIK NEDELjE

Nebojša Cvetković,

direktor pozorišta, zbog izgubljenog sudskog spora vrednog milion dinara sa rediteljem Jugom Radivojevićem.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar