Da li je moguće da su se građani prodali



, , ,

Izjava nedelje:



Dragan Nikolić, lokalni lider SNS, OK radio

Da li je moguće da su se građani Vranja „prodali“ za brašno, šećer ili 2.000 dinara u novcu?



Prvomajska izložba pasa
U gradskom parku je održana 3. Međunarodna izložba pasa svih rasa CACIB u organizaciji Kinološkog drštva Švrća. Za Vranjance ova izložba bila je svojevrsni spektakl jer su mogli da vide preko 300 pasa 80 različitih rasa.
Za titulu najlepšeg takmičili su se psi iz Bugarske, Ukrajine, Rusije Finske, Makedonije, Grčke, Rumunije i naše zemlje. Njihove kvalitete ocenjivalo je sedam sudija iz Slovenije, Srbije, Makedonije i Irske. Po njihovom stručnom mišljenju, najlepši pas izložbe je bigl iz Ukrajine, drugoplasirani je ruski hrt Berzoj iz Rusije, treće mesto je pripalo retriveru iz Ukrajine, dok se na četvrtom mestu našao nemački ovčar iz odgajivačnice u Aleksincu.
(Južne vesti)

EU PROGRES
Upravni odbor Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES-a je doneo odluku da podrži izradu plana detaljne regulacije poslovno proizvodne i poslovno uslužne zone na potezu između Neradovačkog puta i obilaznice u Vranju i plan detaljne regulacije privredno radne zone na potezu pored Bunuševačkog puta u Vranju. EU PROGRES će dodeliti bespovratni iznos od 3.277.945 dinara, a grad Vranje izdvojiti 364.216 dinara.

Poziv za mlade preduzetnike
Grad Vranje – Kancelarija za mlade i USAID objavili su poziv za podršku mladim preduzetnicima na teritoriji grada Vranja. Ovaj javni poziv se objavljuje u sklopu projekta „Od ideje do realizacije“, koji ima za cilj da podstakne i unapredi omladinsko preduzetništvo. Projektom se predviđa finansiranje poslovnih aktivnosti mladih do 35 godina starosti u iznosu od 2.000 dolara u dinarskoj protivvrednosti po korisniku. Ukupna vrednost projekta je 10.000 dolara. Ovim je započela implementacija Lokalnog akcionog plana za razvoj omladinskog preduzetništva (2012-2015). Svu potrebnu dokumentaciju možete preuzetu sa sajta Gradac ili sa www.economicsecurity.rs. Poziv je otvoren do 21.maja.

Javni poziv za mala preduzeća
Nacionalna agencija za regionalni razvoj raspisuje javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava,  u okviru Programa podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u 2012. godini,
Pravo na dodelu bespovratnih sredstava imaju mala i srednja preduzeća i preduzetnici, koji se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga.
Program, uputstvo, pravila za ocenjivanje, prijava i drugi prateći obrasci dostupni su na elektronskim stranama Nacionalne agencije za regionalni razvoj, na adresi www.narr.gov.rs i u štampanom obliku u akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama.
Detaljnije informacije možete dobiti u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, na telefon 016/233-440; e-mail: [email protected]; www.centarzarazvoj.org;
Rok za podnošenje prijava je 4. jun 2012. godine.

Nova portirnica u Zdravstvenom centru
Zdravstveni centar Vranje dobio je novu portirnicu, čime će protok vozila biti dvosmeran a zadržavanje pri njihovom ulasku i izlasku biti minimalno.
Portirnica u koju je uloženo 4 miliona dinara, izgrađena je u okviru hirurškog bloka. Na taj način omogućen je bolji protok vozila ka bolničkim odeljenjima.
U cilju poboljšanja zdravstvene zaštite Zdravstveni centar Vranje nastavio je sa opremanjem gradskih i seoskih zdravstvenih stanica i ambulanta. Tim povodom Zdravstvena stanica u Vranjskoj Banji dobila je novo terensko vozilo za potrebe pružanja pomoći žiteljima najudaljenijih seoskih mesnih zajednica u ovoj opštini.
(RTV)

GEOKS otvara pogon
Najozbiljnija Evropska investicija do sada dolazi u Vranje, objavio je narodni poslanik Goran Stefanović. Italijanska obućarska kompanija GEOKS koja posluje u 29 zemalja sveta i upošljava više od 30.000 radnika, otvara pogon u Vranju.
(RTV)

 

Nova nagrada za Vranjske

Novinar „Vranjskih“ Nikola Lazić dobitnik je ovogodišnje Nagrade za istraživačko novinarstvo, za seriju tekstova o pranju para Darka Šarića u Vranju.

Laziću je pripala nagrada u kategoriji pisanih medija, dok su nagrade za elektronske i online medije dobili Miloš Teodorović za radio prilog o kućama pokreta „1389“ na severu Kosova i tim Centra za istraživačko novinarstvo NUNS za seriju tekstova o pranju para Darka Šarića u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade su uručili ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i dekan Fakulteta dramskih umetnosti Zoran Popović.

Prilikom uručenja nagrada Vukašin Obradović je skrenuo pažnju na sve izraženiju korupciju i sve veće pritiske na novinare koji se bave istraživačkim radom.

– Institucije unajmljuju veliki broj ljudi da bi javnosti predočile svoju verziju istine – rekao je Obradović.

Ambasadorka Vorlik je najavila i dalju podršku za nezavisne medije u Srbiji i podsetila da su u poslednjih 15 godina poreski obveznici iz Amerike pomogli srpske medija sa preko 40 miliona dolara.

Na ovogodišnji konkurs NUNS-a za nagrade za istraživačko novinarstvo pristiglo je rekordnih 67 radova što je gotovo dvostruko više nego prošle godine.

O nagradama je odlučivao četvoročlani žiri u kojem su bili Brankica Stanković, urednik B92, Milorad Ivanović, urednik Novog magazina, Zoran Radulović, urednik Vranjskih i Saša Leković, direktor Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba.

Po propozicijama svako od članova žirija je samostalno odlučivao, a glasalo se u nekoliko krugova. U pretposlednjem krugu su po tri rada nominovana iz svake kategorije. Zoran Radulović nije bodovao radove iz Vranjskih novina.

(Južne vesti)

 

Lokalna administracija najbolja

„Najtransparentnija lokalna samouprava“ prema oceni evropskog pokreta je grad Vranje. Kriterijumi za dodeljivanje ovakvog priznanja su ocena urednosti, podobnosti i ocena kvaliteta usluga namenjenih građanima.

Evropski pokret je ustanovio ovakav vid nagrađivanja s ciljem da se doprinese otvaranju administracije prema krajnjim korisnicima. Predstavnici grada, nagradu će primiti 25. maja u Nišu.

(RTV)

 

Ulepšavanje grada grafitima

Ministarstvo kulture odobrilo je 150.000 dinara za realizaciju projekta „Grafit je umetnost“. Projekat implementira vranjski Centar za savremenu umetnost „Presek“.

Slobodan Ljubić, koordinator projekta, kaže da će polaznici  radionica  predložiti temu grafita koji će biti urađen na mapiranoj gradskoj lokaciji.
– Grafit će biti deo programa i u Noći muzeja kada će biti i predstavljen građanima Vranja – kaže Ljubić.
Prema njegovim rečima realizacija projekta počinje predavanjima o grafitu u Američkom kutku vranjske Biblioteke.
Centar za savremenu umetnost „Presek“ konkurisao je i kod grada Vranja  za sufinansiranje projekta.
Ljubić kaže da je potencijalna lokacija za izradu grafita zid zgrade Doma vojske koji se vidi iz Gradskog parka.
– Vranjancima izrada grafita nije nepoznanica, ali mi želimo da ukažemo na njegov umetnički izraz, jer grafit nije samo izraz bunta – kaže Ljubić.
Polaznicima radionica u okviru projekta „Grafit je umetnost“ biće predstavljen razvoj grafita kroz istoriju. 

(OK Radio)

 

Zakazivanje termina za obeštećenje

Na Portalu E-uprava (www.euprava.gov.rs), od petka je moguće zakazivanje termina za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine na 150 šaltera Pošta, saopštilo je Ministarstvo informacionog društva Srbije.
Kako se navodi, zakazivanje je moguće u opštinama Ub, Lajkovac (Varoš), Ljig, Vranje, Vladičin Han, Surdulica, Zaječar, Negotin, Kladovo, Knjaževac, Beograd, Surčin, Zemun, Zrenjanin i Novi Bečej.
Dodaje se da su na ovaj način, Agencija za restituciju i Pošta Srbije, omogućile građanima u zemlji i inostranstvu da uvidom u centralni kalendar zakažu termin u vreme koje im odgovara.
U saopštenju se precizira da je na svakom od šaltera, otvoreno tri termina od po dva sata (10:00, 12:00 i 14:00) kao i da je najraniji dan za zakazivanje termina jedan dan od podnošenja zahteva (danas za sutra). 

(Beta)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar