Bez socijalista, ako može



Sloga: predstavnici vlasti na sednici lokalnog parlamenta

Zoran ANTIĆ kaže da će svaki pokušaj pravljenja vlasti bez stranke na čijem je čelu „ići malo teže“, kao i da je izbacivanje SPS-a iz vlasti u Vranju „skoro nemoguće“



 



Sloga: predstavnici vlasti na sednici lokalnog parlamentaPostizborna matematika, a naročito proces očuvanja stare ili pravljenja nove koalicije biće dug, mučan, i kako nas istorija uči, sa iznenađujućim krajem. Ipak, utisak je da kombinacija DS – SNS ima najviše šansi jer sve ide u prilog formiranju ovakve većine, osim ako se u Beogradu situacija ne razvije u nekom dugom pravcu.

KO ĆE BITI IZNAD CRTE

U ponudi je osam lista, s tim da Dverima ovde zaista niko ne daje prevelike šanse. Ostali kandidati za pad ispod crte od pet odsto su praktično svi, osim DS-a, SPS-a i SNS-a. Dakle, i DSS, i URS, i SRS i Nova Srbija. Ova poslednja stranka u političkoj čaršiji se već kvalifikovala za ispadanje. Ali, predsednik Okružnog odbora NS Radoslav MOJSILOVIĆ ne deli takvu zabrinutost.

– Mi nikada nećemo imati problema sa cenzusom. Neka se otvore kutije, pa ćemo videti. Ni sa kim ne pregovaramo pre izbora, a nećemo ni posle, naročito sa onima koji nas po gradu ogovaraju, a kojima je lista jedva prihvaćena, sa samo četiri potpisa viška – kaže Mojsilović.

Kakvi su planovi onih od kojih se očekuju najbolji rezultati? Hoće li opstati dosadašna koalicija ili će se praviti nova?

Kandidat za gradonačelnika DS-a Igor ANDONOV smatra da je mogućnost opstanka stare koalicije svedena na „minimum minimuma“.

– Moramo da menjamo neke stvari i neke partnere, videćemo koje. Ne isključujemo saradnju ni sa kim, a strogo ćemo razdvajati republičku od lokalne priče. Na višem nivou može biti i velikih neslaganja, a da ovde sve ipak bolje funkcioniše – kaže Andonov.

Andonov kaže da se  razgovara bukvalno sa svima za koje se veruje da će preći cenzus, ali da za sada ni sa kim ne postoji čvrst dogovor. No, narod je i 2004. i 2008. godine bio protiv SPS-a, pa su Beograd, i neke stranačke kombinatorike, ipak učinile da socijalisti ovde i dalje suvereno vladaju. Andonov se ipak nada da se ovoga puta slična priča neće dogoditi.

– Niko više ni kojim povodom neće moći da ucenjuje DS – tvrdi on.

Ovako teške reči u SPS-u nailaze na sličan odjek. Naime, šef vranjskih socijalista Zoran ANTIĆ kaže da će svaki pokušaj pravljenja vlasti bez stranke na čijem je čelu „ići malo teže“, kao i da je izbacivanje SPS-a iz vlasti u Vranju „skoro nemoguće“.

– Tako je to – oni se uvek sve dogovore bez nas, pa kad vide da to ne ide, onda moraju da se dogovore sa nama. A naša pozicija tek će jačati, posle narodne podrške koju ćemo dobiti na izborima – uveren je Antić.

TREĆE OKO

Dragan NIKOLIĆ, nesumnjivi lider lokalnih naprednjaka, nikako ne bi voleo SPS u koaliciji, i smatra da „njih ovde na vlasti može da održi samo DS“. Po njegovoj računici, ako cenzus pređu četiri stranke, SPS je višak kao četvrti, a ako prođe pet stranaka, onda je SPS peti točak na automobilu.

– Možemo sa svima, nećemo sa nekima, a bez nas nema vlasti u Vranju. Imamo snage da napravimo koaliciju u kojoj ćemo mi biti stožer, u oba slučaja bez SPS-a. Velike stranke same treba da završe posao i naprave komotnu koaliciju sa oko 40 odbornika – smatra Nikolić.

Čemu se nadaju „mali“? U DSS smatraju da čvrsto gaze ka novom učešću u vlasti. A od stare koalicije, smatra šef DSS-a Dejan STANOJEVIĆ, neće biti ni uspomena.

– Garantovano dolazi do novog grupisanja. Vide ljudi da bez nas nema ništa. Ne pregovaramo ni sa kim, ali su nam najbliže stranke sadašnje opozicije, pre svih SNS, mada imamo kontakte i sa ostalim strankama – kaže Stanojević.

Začudo, on očekuje da se ovoga puta koalicija dogovori na lokalu, bez mnogo upliva iz Beograda.

– Vranju treba ekipa stručnih, a ne tim stranačkih ljudi. U vlast treba da uđu najsposobniji, bez obzira iz koje stranke, a ne stranački najlojalniji – mišljenja je Stanojević.

Da aktuelna koalicija ne može da preživi smatra i prvi vranjski radikal Stefan DUTINA. Pored očiglednosti da su partneri u vlasti do sada „funkcionisali kao rogovi u vreći“, on je ubeđen da u novoj podeli mora biti mesta i za SRS.

– Za sada nemamo ni dogovore ni dilove sa bilo kim. Ono što nam ne pripada, nikada nećemo ni tražiti – jasan je Dutina.

No, u političkoj čaršiji gotovo svi računaju na SRS, poučeni, valjda, ranijim iskustvima, kada je ta stranka za pet radnih mesta uspela da očuva vladajuću koaliciju SPS – DSS – SRS – URS. Samo, radikali ovoga puta imaju drugačiju računicu.

– Ne, niko nema šapu nad SRS. Ako možemo da imamo važno mesto u budućoj koaliciji, u redu, ali nikada nećemo dozvoliti da radikali budu moneta za potkusurivanje – tvrdi Dutina.

I tako, čeka se 6. maj. Nema žurbe – kad se ostave digitroni, znaće se ko sa kim može, a ko sa kim mora. Iznenađenja, ako se ovde ijedno rešenje može takvim nazvati, nisu isključena.

(KOMPLETAN TESKT PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar