Vranjanci vole knjige



, ,

Organizacija UNESKO je pre sedamnaest godina donela odluku da se 23. april, dan kada su umrla dva velikana svetske književnosti, Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, proglasi Svetskim danom knjiga. Širom naše zemlje su ovog ponedeljka biblioteke i knjižare obeležile raznim aktivnostima međunarodni dan pisane reči. O aktivnostima koje je imala biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju, razgovarali smo sa direktorkom ove ustanove, Suzanom Popović Irić.



Na koji način je u Vranju obeležen Svetski dan knjige?

– Mi smo ovaj značajni dan pisane reči obeležili u skladu sa finansijskim mogućnostima. Ovog ponedeljka smo u biblioteci korisnicima koji su zainteresovani za učlanjenje dali popust od 50 odsto, tako da su po ceni od 250 dinara mogli da dobiju člansku karticu. Promovisali smo kako ovu, tako i ostale aktivnostima na svim lokalnim medijima, kako bismo građanima približili rad biblioteke i probudili im interesovanje. Ovih dana smo zajedno sa lokalnom Kancelarijom za mlade objavili literarni konkurs na kome mogu učestvovati svi zainteresovani uzrasta od 15 do 30 godina. Volonteri koji su aktivni u biblioteci će onda organizovati javna čitanja tih radova i književne večeri.



Kakva je situacija sa nabavkom novih naslova?

– Najviše naslova nabavljamo za vreme sajma, tada ima zanimljivih popusta. U toku godine naručujemo hitove i nagrađivane knjige a stalno nabavljamo naslove i za takozvano Zavičajno odeljenje. Skoro smo nabavili vredno delo, najnoviju Larusovu enciklopediju. Trudimo se da pokrijemo svako odeljenje. Tu je i aktuelna literatura na engleskom jeziku koja stalno pristiže. Pored toga, postoje naslovi u elektronskoj formi. Pratimo i napredak nauke. Sajt biblioteke je interaktivan i omogućava da komuniciramo sa našim korisnicima. Iako je napredak tehnologije zavidan, mislim da štampane knjige ne mogu da nestanu.

Kako funkcioniše novi volonterski servis u biblioteci?

– Ovaj projekat sa volonterima je dobro zaživeo. Oni rade dva sata dnevno, što je i dovoljno za potrebe biblioteke. Trenutno rade na već pomenutom konkursu, organizuju  književne večeri, pomažu korisnicima koji nisu u mogućnosti da dođu do biblioteke tako što im odnose knjige na kućnu adresu. Za sad je aktivno 20 volontera. Uskoro počinjemo sa projektom kojim ćemo animirati 15 osoba sa invaliditetom. U zgradi ne postoje tehničke mogućnosti, nema lifta, pa će za javne radove biti angažovane osobe sa lakšim oblicima invaliditeta. Oni će ukupno pet meseci raditi na fotokopir aparatima, u depou, pomagaće oko digitalizacije knjiga koja je uveliko u toku, kako u centru, tako i u  odeljenju u Donjem Vranju, Vranjskoj Banji i u Rataju.

Da li su u planu neki novi projekti koji bi popularizovali knjige i kakva je zainteresovanost za čitanje u Vranju?

– Zaposleni u biblioteci na tome stalno rade, kroz promovisanje u lokalnim medijima i putem sličnih aktivnosti. Trudimo se da približimo knjigu svim generacijama, preko vrtića, osnovnih i srednjih škola, saradnje sa nastavnicima i profesorima koji predaju književnost, kao i sa nevladinim organizacijama. U sredini gde se većina ljudi bori za golu egzistenciju, biblioteka ima nekoliko hiljada korisnika. Mislim da je zainteresovanost za čitanje u Vranju na solidnom nivou.

 

DOBITNIK NEDELjE

Zoran Antić,

šef lokalnih socijalista, koji tri dana pred izbore u Vranje dovodi Cecu Ražnatović.

 

GUBITNIK NEDELjE

Goran Petrović, direktor Novog doma,

zbog incidenta koji je izazvao u kafani jer nije pozvan na kafu sa Tadićem.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar