Resavska škola



Ovde je zimus mesec dana padao sneg: Dušan Stevanović, Pa svi mi imamo imena: Zdravko Veličković, I ja znam za pet: mala matura

Ministarstvu prosvete bilo je sumnjivo to što su rezultati vranjskih osmaka na prijemnim ispitima nekoliko godina unazad najbolji u Srbiji, što je u dubokoj koliziji sa njihovim ocenama tokom školske godine



 



– Tačno je, mnogi osmaci koji tokom školske godine iz srpskog i matematike ne pokažu skoro ništa, a na završnom ispitu osvajaju maksimalan broj poena iz srpskog i matematike. I to se dešava iz godine u godinu. Ima tu i prepisivanja, ali i drugih vrsta protekcije – kaže za naše novine nastavnik iz vranjske OŠ „Radoje Domanović“ koji je želeo da ostane anoniman.

Vranjski osmaci nekoliko godina unazad na završnom ispitOvde je zimus mesec dana padao sneg: Dušan Stevanoviću (koji je, zapravo, prijemni za srednje škole), odnosno maloj maturi beleže rezultate koji su među najboljima u zemlji. Oni su prošle godine imali prosek od blizu 17 od mogućih 20 poena, dok je republički prosek iznosio oko 15, pa je sasvim na mestu pitanje da li su to naša deca najpametnija u Srbiji, ili su nam profesori, nastavnici, direktori i roditelji ambiciozniji od svojih kolega u drugim gradovima.

BRUKA

Sudeći prema nalazima referentne institucije, izgleda da je u pitanju ovo drugo jer su rezultati na maturi u dubokoj koliziji sa znanjem i ocenama đaka tokom školske godine, što je upalo u oči nadležnima u Ministarstvu prosvete. Zbog toga je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja izvršio kontrolu pri čemu su ustanovljeni brojni propusti u pojedinim vranjskim školama (osim vranjskih, problematične su i škole u Novom Pazaru i okolini a prema pisanju beogradskih medija nepravilnosti su otkrivene u ukupno osamdesetak škola).

Međutim, u nadležnim institucijama bilo je nemoguće saznati više detalja vezanih za nalaze Zavoda. Gradski prosvetni inspektor Dejan DUŠANOVIĆ uputio nas je na Jovicu STEFANOVIĆA, prosvetnog savetnika Ministarstva, koji nam je kazao da ne zna ništa o istraživanju Zavoda odakle mu nisu dostavljeni nikakvi rezultati. Republički, pak, prosvetni inspektor Džahid RAMADANI posavetovao nas je da se obratimo Školskoj upravi u Leskovcu, nadležnoj i za Vranje, gde nam je načelnik Tomislav SIMONOVIĆ najpre rekao da nije ovlašćen za davanje izjava, a kasnije objasnio kako je na tom mestu tek od decembra, da nije dovoljno upućen u problematiku i da nema nikakve podatke. U samom Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja uputili su nas na Ministarstvo prosvete, kome smo ionako poslali pitanja elektronskom poštom, ali odgovore nismo dobili do zaključenja ovog broja novina. Između ostalog, zanimalo nas je da li su nepravilnosti registrovane u svim vranjskim školama, ko su, imenom i prezimenom, nastavnici i direktori na koje se sumnja da su mešetarili i, konačno, hoće li neko odgovarati zbog bruke.

Pa svi mi imamo imena: Zdravko VeličkovićSagovornik sa početka teksta potvrdio nam je da u školi u kojoj radi vlada neka vrsta vanrednog stanja. U toku su pripremni ispiti za malu maturu, a rukovodstvo škole skrenulo je pažnju svim nastavnicima da tokom završnog ispita, planiranog za 18. i 19. jun, kada će se polagati testovi iz srpskog i matematike, „maksimalno povećaju budnost“.

Tokom završnog ispita prepisuje se u svim školama, kategoričan je Zdravko VELIČKOVIĆ, direktor vranjske OŠ „Branko Radičević“, koji dodaje da je nemoguće gradirati tu pojavu. Direktorima vranjskih škola je, prema njegovim rečima, još ranije u leskovačkoj Školskoj upravi skrenuta pažnja da nadležnima u Ministarstvu „bode oči“ to što škole Pčinjskog okruga nekoliko godina unazad beleže najbolje rezultate na prijemnim ispitima. Ovih dana se, vidimo, sumnja pretvorila u izveštaj Zavoda, ali Veličković kaže da rezultati nisu dostavljeni školama:

– Neka iz Ministarstva kažu o kojim direktorima i školama se radi, pa svi mi imamo imena, a ne ovako da svi budemo kolektivno krivi – kaže Veličković.

PRITISAK

Prema njegovim rečima, postupak kontrole završnog ispita i ove godine ostaje isti, samo što će se nastavnici-kontrolori na kraju potpisivati pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću. Međutim, koliko god da se pooštri kontrola, nemoguće je da sve na kraju bude sto odsto regularno jer će prepisivanja uvek biti.

On objašnjava da nastavnik koji kontroliše ispit I ja znam za pet: mala maturaima ovlašćenja da učenika koga uhvati u prepisivanju izbaci sa ispita, ali dodaje da se u Vranju to još uvek nije dogodilo:

– Mislim da je to prestroga mera jer, ne zaboravimo, u pitanju su, ipak, deca. Uostalom, smatram i da je čitav proces završnog, odnosno prijemnog ispita pogrešno postavljen. U Danskoj, na primer, ali i u drugim razvijenim zemljama, iako se polaže matura, prilikom upisa u srednje škole boduje se samo uspeh iz osnovne. A kod nas, zamislite koliki je pritisak na detetu od 14 godina kome budućnost zavisi od ta dva sata na ispitu, i koliko je ono uopšte spremno da u tom uzrastu odlučuje o svom budućem pozivu. Pa, ja tvrdim da bi mnogi od nas odraslih pali na ispitu na kome bi se odlučivalo da li, na primer, gubimo posao – kaže Veličković.

Dušan STEVANOVIĆ, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ nema dilemu kada kaže da je čitava ujdurma krenula iz Beograda:

– Ispiti se u svim školama u zemlji polažu pod istim uslovima, dakle dežuraju nastavnici iz drugih škola, imamo supervizore, ali je problem nastao kada se pojavila informacija da su rezultati na ispitima bolji ovde nego u Beogradu. Sad, vidite, ovde je zimus mesec dana padao sneg, ali je nastava u celoj zemlji prekinuta tek kada je u Beogradu palo 15 centimetara – slikovit je Stevanović koji dodaje da u njegovoj školi nikada do sada nije bilo problema prilikom polaganja male mature.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar