Ne vidim ništa loše



, , ,

Izjava nedelje:



Dragan Janjić, lokalni funkcioner URS, TV 017

– Što se tiče zapošljavanja u Zdravstvenom centru, za tim ljudima je postojala potreba i ja u tome ne vidim ništa loše.



 

Otvorena ambulanta u Gornjoj čaršiji
U naselju Gornja čaršija, u iznajmljenom prostoru Zdravstveni centar Vranje otvorio je trinaestu po redu zdravstvenu ambulantu.
Usluge ambulante koristiće oko pet hiljada žitelja ovog naselja tj. primarnom zdravstvenom zaštitom u jednom smeni biće obuhvaćeno i do hiljadu i 500 pacijenata koji svoje zdravstvene kartone mogu da prebace u ovu ambulantu.
U ambulanti će raditi jedan lekar i medicinska sestra iz Doma zdravlja a biće i formirana i medicinska ekipa koja će se baviti uzimanjem uzoraka za labaratorijsku analizu.
Recimo i to da su u toku pregovori za otvaranjem apoteke pri ambulanti. Ovde se sa pružanjem primarne zdravstvene zaštite neće stati jer će do kraja nedelje i žitelji naselja Asambaira dobiti zdravstvenu ambulantu.
(RTV)

Video nadzor u Hanu
Na najfrekventnijim raskrsnicama u Vladičinom Hanu u narednih mesec dana biće instaliran video nadzor kako bi se povećala opšta bezbednost građana i njihove imovine. U Policijskoj stanici u Vladičinom Hanu biće smešten savremeni informacioni sistem i softver uz pomoć kojih će službenici 24 sata dnevno moći da kontrolišu situaciju.
Sredstva u iznosu od 13 i po hiljada dolara obezbeđena su u okviru projekta  “Bezbedniji gradovi” koji zajednički finansiraju lokalna samouprava i Ujedinjene nacije i Program Jačanje kapaciteta za inkluzivni lokalni razvoj u Južnoj Srbiji.
U lokalnoj samoupravi se nadaju da će preduzetim merama sprečiti i krađu poklopaca sa šahti, električnih kablova i mnoge druge negativne pojave. Najavljeno je da će do kraja godine sve škole, Predškolska ustanova i Sportski centar biti pokriveni video nadzorom kako bi se povećala opšta bezbednost građana.
(RTV)

Festival ekološkog pozorišta za decu
Stručni tim LEAP-a grada Vranja kojim koordinira Nela Cvetković, članica Gradskog veća za ekologiju, turizam i ugostiteljstvo, i ove godine organizovao je Festival ekološkog pozorišta za decu na Svetski dan planete Zemlje u Pozorištu „Bora Stanković“. S obzirom da je Evropska unija 2012. godinu proglasila godinom energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, stručni tim za edukaciju grada Vranja je odlučio da i tema ovogodišnjeg Festivala ekološkog pozorišta za decu nosi naziv „Obnovljivi izvori energije“. Festival ekološkog pozorišta za decu se organizuje već šest godina.

TUČA ILI INCIDENT
Nije prošlo ni nekoliko sati od posete lidera DS-a Borisa Tadića Vranju, a među njegovim pristalicama i funkcionerima demokrata u ovom gradu na jugu Srbije izbila je žestoka svađa, pa i tuča!
Prema zasad nepotvrđenim informacijama, do sukoba je došlo u sredu uveče u popularnoj gardskoj kafani. Nezadovoljan što nije bio među onima koji su s Tadićem, Dušanom Petrovićem i Rasimom Ljajićem popili piće u kafiću “Demode” vlasnika Miodraga Stajića, direktor vranjskog “Novog doma” Goran Petrović u vidno alkoholisanom stanju upao je u retoran i krenuo da proziva stranačke saborce!
Pošto se situacija malo smirila, Petrovića su bukvalno uneli u taksi. Međutim, nešto kasnije on se vratio i opet počeo da vređa. Tom prilikom, navodno, funkcioner DS-a u Vranju Igor Andonov čak je išamarao Petrovića!
Andonov je demantovao da je ozbiljnijeg sukoba bilo.
– Bila je to rasprava. Zar vam ja ličim na nekog ko se bije po kafanama? Tolerantan sam i kulturan čovek, tako da nikada ne bih tako nešto uradio – rekao je Andonov.
Štur je bio i Petrović.
– Ja ne bih dozvolio da me neko šamara. Samo smo malo glasnije pričali, jer nismo sedeli za istim stolom, pa se možda stekao utisak da je bilo svađe – poručio je Petrović.
(Telegraf)

Dežer i Vorlik u Bujanovcu

Verujemo da je za budućnost Srbije važno da građani izađu na izbore i glasaju razmišljajući o snazi svoga glasa. Ovo su na tribini u Bujanovcu na temu “Učešće jača prava građana” istakli ambasadori OEBS_a i Evropske Unije u Srbiji, Dimitrios Kipreos i Vensan Dežer, kao i američka ambasadorka Meri Vorlik.

Ambasadori OEBS-a, Evropske Unije u Srbiji, kao i Amerike ocenili su da je Srbija mnogo učinila na prosperitetu svojih građana u budućnosti. Za to je neophodno učešće građana u demokratskim procesima, kao što su izbori.

Očigledno je da na svim nivoima vlasti političari sa juga Srbije predstavljaju ljude sa ovog područa. Svi ljudi Balkana vide svoju budućnost u Evropskoj Uniji. Ako želite da izgradite takvu buduđnost morate da razmišljate o sebi u evropskim okvirima, izjavio je Dimitrios Kipreos, šef misije OEBS-a u Srbiji.

Do sada smo u pregovorima gledali u prošlost, a sada moramo da gledamo napred, da ubrzamo procese i očekujemo da se svi građani uključe u demokratske procese. Na građanima je da odluče za koga će da glasaju, a mi ćemo sa novom Vladom i parlamentom nastaviti da radimo. Mislim da smo vrlo blizu početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji, ali moram da podsetim da su prilikom poslednjeg proširenja pregovori trajali od 3 do 7 godina, rekao je Vensan Dežer, ambasador delegacije EU u Srbiji.

Verujemo da je važno da izađete na izbore. Pri tome ne krijemo da snažno podržavamo budućnost ove zemlje i regiona u Evropskoj Uniji. Sjedinjene američke države rade sa pratnerima u vašoj Vladi, na novim investicijama u ovom regionu. Da bi se sve to dogodilo učinite sve što možete da se vaš glas čuje, rekla je Meri Vorlik, američka ambasadorka u Srbiji.

Na tribini je ocenjeno da je značajno sačuvati dosadašnji postignuti napredak i stabilnost u Srbiji.

(RTV)

 

Počeli radovi na južnom kraku Koridora 10

U selu Prevalac, koje se nalazi između Vladičinog Hana i Vranja, počela je gradnja dve deonice autoputa kroz Grdeličku klisuru na južnom kraku Koridora, autoputa E-75.

Reč je deonicama Grabovnica-Grdelica i Vladičin Han-Donji Neradovac, koji će koštati oko 100 miliona evra, a novac će biti obezbeđen iz zajma Svetske banke, rečeno je prilikom otvaranja radova u selu Prevalac.

Otvaranju su prisustvovali ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, predsednički kandidat Demokratske stranke (DS) Boris Tadić, kao i predstavnici Svetske banke.

U ovoj fazi gradiće se 31 kilometar puta, a radove izvodi grčka kompanija „Terna“ koja je angažovala blizu 200 radnika iz ovog kraja.

(Južne vesti)

 

Bosilegrad leži na olovu, cinku i fosfatima

Ležišta fosfata u opštini Bosilegrad, najperspektivnija su u Evropi, a rezerve skupe rude olova i cinka u Karamanici dovoljne su i za naredni vek. Ako na pravi način iskoristi rudno bogatstvo, opština bi mogla da izađe iz kruga nerazvijenih.

Rusi su u Karamanici skoro šest godina – obnavljaju stari kop iz 1969. godine i spremaju ga za eksploataciju. U rudniku olova i cinka posao je do sada dobilo osamdesetoro meštana.

Procenjene rezerve vrlo skupe rude olova i cinka u Karamanici, koja u sebi ima i primese bakra i zlata, obezbedile bi rad rudarima i u narednom veku.

– Ovo ležište je perspektivno – tvrdi Andrej Morozov, šef ekipe i Sankt Peterburga –  međutim, neophodno je istraživanje, jer još uvek ne znamo šta kriju ova brda. Šest do deset odsto olova i cinka u rudi je procenat koji obećava.

Planirano je da sa početkom esploatacije posao ovde dobije 400 ljudi. Sada tu radi 80 rudara, uglavnom iz okoline, mada ima i onih koji su zbog posla došli iz Makedonije.

– Radio sam kod nas u rudniku, ali se tamo manje zarađuje – objašnjava Slavče Arsenov, rudar iz Probištipa u Makedoniji. Zvali su ovde, rekli su da je bolje i zato sam došao, da zaradim da hranim familiju i da odnesem nešto para kući.

Selo Karamanicu, čiji se poslednji zaselak nalazi na tromeđi Srbije, Makedonije i Bugarske, stanovnici ne napuštaju jer posla u rudniku ima. Mihajlovi imaju tri sina rudara.

– Ovde imamo sve za život, struju, puteve, telefon – kaže Žarko Mihajlov. Eto, sada radi i rudnik, ima para, jedino što bi bilo bolje da ima još mladih ljudi.

Spas od siromaštva opština Bosilegrad vidi i u nalazištu fosfata od koga se dobijaju fosforna kiselina i mineralno đubrivo.

S prvim lepim danima nastavljena su istraživanja ležišta fosfata za koje stručnjaci tvrde da je najperspektivnije u Evropi. Proizvodnja fosfatnog koncentrata smanjila bi uvoz sirove rude iz Sirije i Maroka, a lokalnom stanovništvu omogućila kvalitetniji život. 

U opštini sa  osam i po hiljada stanovnika, petina je bez posla. Oni koji rade, od početka godine prosečno su zarađivali oko 20.000 dinara.

(RTS)

 

Revizija radnih mesta sa benificiranim trajanjem

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije uskoro će početi sa revizijom radnih mesta sa benificiranim trajanjem. Reč je o redovnoj reviziji takvih radnih mesta, koja se vrši svakih deset godina. Pod lupom će se naći benificirana radna mesta u oblasti crne i obojene metalurgije, pre svega u železarama i rudnicima. Pominje se 286 takvih radnih mesta.

Razlog za ovu redovnu reviziju je da se u kompanijama i preduzećima u ovim delatnostima sagledaju uslovi rada. Među njima je i Rudnik olova i cinka „Grot“ u Krivoj Feji, saznajemo u Filijali Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja u Vranju. Tamo gde je došlo do pogoršanja uslova rada postoje mogućnosti da se radna mesta proglase benificiranim ili da se ukinu ukoliko su okolnosti na tim poslovima poboljšane. To će se konstantovati zapisnicima komisija, formiranim za preispitivanje radnih uslova. Akcija će krenuti kada se sačine planovi i programi revizije i formiraju stručne komisije.

(RTV)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar