Kad bukne, kasno je



U regionu su naložene 462 mere, a u samom gradu 126: Srđan Ilić, Operativnu kartu mora da ima svako vatrogasno vozilo: Vedran Tašković

Tokom vanrednog pregleda inspektori su ustanovili da lokali imaju upotrebnu dozvolu, ali da prethodno nisu dobavili protivpožarnu saglasnost



 



Nakon što je početkom aprila u stravičnom požaru u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ poginulo četvoro mladih ljudi, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naredio je vanrednu inspekcijsku kontrolu svih lokala u Srbiji. Poručio je i da će svi oni koji ne ispunjavaju standarde biti zatvoreni, da neće postojati mogućnost intervencije koja će vlasnike spasiti od kazni i da će svi koji budu pribegli korupciji biti pohapšeni. U Vranju nije bilo tako drastičnih sankcija, ali generalno situacija nije zadovoljavajuća i kako kažu u odseku za vanredne situacije, od četiri pravila, koja se po članu 28. Zakonu o zaštiti od požara moraju poštovati, kafići u proseku ne zadovoljavaju više od dva.

BEZ DOZVOLE

– Vanredna kontrola u Vranju, koja je obuhvatila sve vrste ugostiteljskih objekata – kafiće, kafane, diskoteke i noćne klubove privedena je kraju, a napominjem da je ovaj nadzor izvršen i u ostalim objektima koji su obuhvaćeni zakonom, na teritoriji celog Pčinjskog okruga. To je ukupno 220 objekata, od čega su u Vranju 82. U regionu su naložene 462 mere, a u samom gradu 126 (vidi okvir) – precizira šef odseka za preventivnu zaštitu u Odeljenju za vanredne situacije Srđan ILIĆ.

Pojašnjavajući koje su to mere koje vlasnici i U regionu su naložene 462 mere, a u samom gradu 126: Srđan Ilićkorisnici ovih objekata moraju poštovati, inspektor navodi da se radi o bezbednoj evakuaciji ljudi i imovine i sprečavanju širenja požara, potrebnom broju lica osposobljenih za obavljanje poslova zaštite, donošenje plana evakuacije i uputstva za postupanje u slučaju požara, kao i isticanje odgovarajućih oznaka na vidljivom mestu. Intersovali smo se kako to izgleda u praksi, odnosno koliko recimo jedan kafić od sto kvadrata mora imati protivpožarnih aparata i ko proverava da li osoblje ume njima da rukuje.

– Lokal tog gabarita mora imati dva protivpožarna aparata i osoblje obučeno da njima rukuje. Aparati se servisiraju na šest meseci, a članom 53. pomenutog zakona predviđeno je da zaposleni na tri godine moraju da potvrđuju svoje znanje. Tim poslovima se bave dobrovoljna vatrogasna društva i instituti, koji imaju odgovarajuće licence, a koje vlasnici objekata sami pronalaze. Što se tiče broja protivpožarnih aparata koje lokal mora da ima, na to utiče više parametara, ali generalno što je objekat veći logično je da bude i više aparata i više izlaza. Važno je istaći i da veliki deo odgovornosti moraju da snose i oni koji rade planove za izgradnju, koji predviđaju električne instalacije, izlaze za evakuaciju kao i njihove dimenzije, hidrante i sl. što se dalje reguliše kroz potrebne dozvole koje prethode izgradnji – navodi Ilić.

Naš sagovornik ističe da je tokom ovog vanrednog pregleda utvrđeno da lokali imaju upotrebnu dozvolu, a da prethodno nisu dobavili protivpožarnu saglasnost iako su bili obavezni da to urade.

– U Vranju postoje četiri lokala koja rade bez protivpožarne saglasnosti i protiv njih smo, takođe, podneli prekršajne prijave – jasan je inspektor.

ODLUČUJE SUDIJA

Kada se radi o proceduri koja se primenjuje na one koji ne poštuju Zakon o zaštiti od požara, Ilić navodi da se u prekršajnoj prijavi piše ono što vlasnik ili korisnik nije uradio, da ona zatim odlazi kod sudije za prekršaje koji odlučuje da li će da ih kazni i koliko, ili će da ih oslobodi.

– Zakonski okvir za otklanjanje nedostataka je 15 dana, a rok za nabavku potrebne opreme do mesec dana. Nakon tog roka radi se kontrolni inspekcijski pregled da se vidi da li je postupljeno po rešenju, jer ako se upravni postupci sprovode bez kontrole to nema nikakvog efekta – poručuje naš sagovornik.

Operativnu kartu mora da ima svako vatrogasno vozilo: Vedran TaškovićSaznajemo i da uporedo sa inspekcijskim kontrolama vatrogasna jedinica radi operativne karte koje u sebi sadrže sve potrebne podatke za ne daj bože. Komandir Vatrogasne brigade Vranje Vedran TAŠKOVIĆ, ističe da je što se toga tiče situacija do sada bila katastrofalna.

– Operativna karta je u stvari plan akcije postupanja u konkretnim sučajevima za pojedine

objekte ili prostore, koji sadrži sve važne podatke i procedure u vezi gašenja požara i ostalih radnji vezanih za intervenciju vatrogasne brigade. Tu kartu svako vatrogasno vozilo mora da ima. Mi smo za protekle dve, tri godine uradili preko 330 karata za Pčinjski okrug, a za grad 140 i planiramo da do kraja maja taj posao privedemo kraju – kaže Tašković.

Što se tiče kazni koje su propisane, one se za pravna lica kreću u rasponu 300 – 1.000.000 dinara, za preduzetnike 150 – 500.000, a za fizička i odgovorna lica 10 – 50.000.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar