Stotine crveno-crnih zastava



, , , ,

IZJAVA NEDELjE:



Jonuz Musliju, lider PDP u Bujanovcu

– Jutros sam video selo Končulj u kome je vijorilo preko stotinu crveno-crnih zastava Republike Albanije. Mladi su me obavestili da svi meštani sela na ovaj način izražavaju podršku mojoj partiji.



 

PRIVREDA

Simpov izvoz vredan 10 miliona evra

„Simpo“ je u prvom tromesečju ove godine izvezao robu u vrednosti 9,9 miliona evra, što je za 30 odsto više nego u istom periodu 2011.

Generalni direktor te firme Slađan Disić u razgovoru za kompanijski list, posebno istakao martovski izvoz od 4,1 miliona evra, najbolji mesečni plasman u poslednjih nekoliko godina.

Ukupan plasman na domaćem i inostranom tržištu povećan je za 19,6 odsto, što je više od vrednosti proizvedene robe u tom periodu, koja je iznosila 11,9 miliona evra.

Kaligrafska radionica u Vranju
U Vranju je po prvi put održana kaligrafska radionica u organizaciji „Iskon“ radija i Pravoslavne Eparhije vranjske.
Tokom tri dana, 20 učenika iz osnovne škole „Branko Radičević“ u Vranju, uzrasta od V do VIII razreda, izradilo je 40 kaligrafskih radova na kojima su ispisane misli Prepodobnog Justina ćelijskog i vranjskog. Radionicom je rukovodila magistar kaligrafije i nastavnik likovne kulture Biljana Filipović Stojanović.
Kaligrafski radovi će prvo biti izloženi u selu Izvor, kod Bosilegrada, 24. maja, na dan Svetih Kirila i Metodija, a posle ove izložbe i vranjska publika će imati priliku da vidi dečije radove za vreme gradske  slave Sabornog hrama „Sveta Trojica“, početkom jula ove godine.
(Južne vesti)

OEBS kontroliše izbore na lokalu
11. april 2012, Vranje
Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić razgovarao je sa Stivenom Ešvortom i Hajdi Teir – Setkic, dugoročnim posmatračima OEBS-a, koji će narednih mesec dana boraviti u Vranju u misiji nadgledanja izbornog procesa. Gradonačelnik Stojčić je rekao da su u Vranju obezbeđeni svi neophodni uslovi za održavanje demokratskih izbora uz poštovanje svih propisanih procedura. Na sastanku je bilo reči i o karakteru misije OEBS-a koja se, ove godine, sprovodi u 17 gradova i opština Južne Srbije u kojima će biti nadgledani lokalni, parlamentarni i predsednički izbori.

Najlepše uskršnje jaje
U okviru uskršnje radionice, a u susret Uskrsu, Dečiji savez grada organizovao je „Izbor za najlepše uskršnje jaje“, na kojem su učestvovali učenici osnovnih škola. Najkreativniji među njima su i nagrađeni. Drugo i treće mesto su osvojile učenice osnovne škole Dositej Obradović Anđela Stojanović i Kristina Stošić, dok je nagradu za kreativnost ponela Teodora Milojević. Pobednička jaja će učestvovati na likovnoj izložbi u okviru konkursa Hristos Voskrese radost donese.
(RTV)

Savinci dobijaju kanalizaciju
U naselju Savinci u Vranjskoj Banji počela je izgradnja kanalizacione mreže dužine 1.300 metara. U ovaj infrastrukturni objekat Uprava Banje uložiće 11 miliona dinara.
Naselje Savinci ima 70 domaćinstava sa oko 300 žitelja. Godinama su muku mučili zbog toga što nisu imali elementarne higijenske uslove.
Posle izgradnje vodovoda konačno su se i stekli finansijski uslovi za izgradnju preko potrebne kanalizacione mreže.
Investitor ovog značajnog infrastrukturnog objekta je Uprava Banje a izvođač radova vranjski Vodovod.
(RTV)

Četiri miliona za Skijalište
U Ministarstvu ekonomije, u sektoru za NIP, potpisan je Ugovor o izgradnji sportskog terena pored Planinarskog doma na Besnoj Kobili.
Prema rečima Dragana Janjića, direktora „Skijališta Besna Kobila“, ukupna vrednost projekta je četiri miliona dinara.
– Biće izgrađeni tereni za rukomet, fudbal i košarku – kaže Janjić.
Resorno Ministarstvo prema Janjićevim rečima obezbedilo je i 18 miliona dinara za realizaciju projekta kojim će dovodnim kablom biti regulisano snabdevanje jačom strujom Besne Kobile i Krive Feje. Time će, kaže Janjić, biti završena kompletna infrastruktura i omogućeno postavljanje ski lifta na ovoj planini, koje je obezbedilo Skijalište Srbije.
(OK radio)

To znači da je prodata i roba sa zaliha, čime je odmrznut deo sredstava i delimično poboljšana likvidnost firme, kazao je direktor.
Disić je, međutim, primetio i da su ovakvi rezultati „ispod zacrtanih planskih ciljeva“, što je posledica pada tražnje na domaćem i inostranom tržištu, na šta je uticala ekonomska kriza.
On je naveo da je stalno povećanje cena nafte i metala na svetskom tržištu, u martu ozbiljno narušila likvidnost firme.
Nastao je poremećaj u proizvodnji sirovina za repromaterijale i došlo je do stalnih zahteva njihovih prizvođača za povećanjem cena u iznosu od 10 do 15 odsto, što je prilično visko, primetio je direktor „Simpo“.
Disić je naveo takođe da je u zemlji je drastično povećana cena energenata, što je povećalo troškove proizvodnje, transporta, a samim tim i firme u celini.
Takođe je po Disiću nepovoljno kretanje kursa dinara povećalo troškove servisiranja kredita, koji su devizno indeksirani.

(Tanjug)

 

Podrška HELP za 40 malih biznisa

Grad Vranje potpisao je ugovor sa nemačkom organizacijom „Help“ o saradnji na projektu podrške za 40 malih biznisa. Vrednost projekta je preko 130.000 evra, od čega Vranje sufinansira 35,6 odsto sredstava.

Maša Bubanj, menadžer programa, kaže da će opremom pojedinačne vrednosti do 2.400 evra biti podržano 40 malih biznisa u skladu sa planovima za razvoj grada. Prema njenim rečima, glavni donator projekta je nemačka vlada.

Gradonačelnik Miroljub Stojčić kazao je da je „Help“ do sada u Vranju podržao 333 biznisa, i da je ovo šesti put da nemačka organizacija komponentu podrške samozapošljavanju sprovodi u ovom gradu.

Menadžerka Maša Bubanj kazala je da finansijsku podršku mogu dobiti i oni koji nisu na početku pokretanja biznisa, ali su spremni da otvore nova radna mesta.

Realizacija projekta trajaće do kraja oktobra naredne godine. Prvi sastanak sa potencijalnim korisnicima grantova „Helpa“ za pokretanje biznisa zakazan je za 19. april u Skupštini grada Vranja.

(OK radio)

 

Posao za Vojsku doneo sigurnost Jumku

Vranjski tekstilci zahvaljujući novom ugovoru sa Vojskom Srbije ovoga leta imaće pune ruke posla. Nove uniforme ulile su sigurnost radnicima i poslovodstvu da će i ovu poslovnu godinu privesti kraju sa niskim, ali redovnim primanjima.

Direktor kompanije Zoran Stošić kaže da je namenska proizvodnja ono što “Jumko” održava i da su u novu uniformu, čuvenu M 10, uložene sve snage i iskustvo koje radnici imaju u šivenju uniformi.

– Novi posao ugovoren sa Vojskom koja je naš najveći poslovni partner. To je nastavak dobre saradnje. Reč je o izradi nove količine specijalnih uniformi. Za kompaniju je dobro što će se ovaj posao raditi tokom leta kada su troškovi manji, pa je i zarada bolja. Rok za isporuku uniformi je novembar, tako da nam taj posao obezbeđuje primanja do kraja godine, iako se nadamo da ćemo uspeti da ugovorimo još neke – kaže Stošić.
Iako su plate radnika i dalje ispod minimalca teši ih činjenica da su isplate redovne.
– Nije lako, imamo puno posla, a plata ne pređe 14.000 dinara, ali kad se setim kako je ranije bilo kad mesecima nismo primili ni dinara, onda mi je lakše. Bar je redovna. Dobro je dok šijemo za vojsku, to nam uliva sigurnost da će biti para, a i kad vidimo vojsku na televiziji ponosni smo jer smo ih mi obukli – priča jedna radnica dok u ruci drži deo vojne uniforme.
U “Jumku” su se osim uniformi za našu vojsku do sada šile uniforme za NATO, kao i za finsku i poljsku vojsku.

(Novosti)

 

Jović ponovo na čelu Privredne komore

Odbor udruženja za industriju, mala i srednja preduzeća, podržao je predlog da Goran Jović bude ponovo izabran za predsednika Regionalne privredne komore u Leskovcu.

– Jović je svojim dosadašnjim radom doprineo afirmaciji komorskog sistema i poboljšanju saradnje kolektiva iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga. – rečeno je na sednici.

Na konstitutivnoj sednici odbora u narednom četvorogodišnjem periodu za predsednika je izabran Blagoje Stošić, predstavnik kompanije “Simpo” iz Vranja, a za njegovog zamenika Radojica Ristić, direktor “Nevene kolor” iz Leskovca.

– Stanje u privredi juga Srbije je nepovoljno i potrebno je preduzimanje hitnih mera, kako bi bila rasterećena brojnih nameta koji iscrpljuju skromne resurse. – ocena je sa sednice Odbora.

Jović je na mestu predsednika Regionalne privredne komore Leskovca već 8 godina, a mogućnost da se ponovo kandiduje najavio je u januaru ove godine.

(Južne vesti

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar