Samosvojni likovni eksperiment



,

Galerija Narodnog univerziteta Vranje: Jovanka Rašović – „Slike“



 



„U pronicanju fenomena stvarnosti i njenoj likovnoj interpretaciji, Jovanka Rašović poseže za konkretnim motivom koji predstavlja povod za artikulaciju snažne emocije i projektovanje sopstvenog doživljaja sveta“.

Ovako počinje prikaz izložbe Jovanke Rašović, slikarke iz Kruševca, koja je postavljena u Galeriji narodnog univerziteta u Vranju, a u tumačenju  istoričarke umetnosti-muzejskog savetnika Eme Radulović.

-Krećući se – nastavlja Ema Radulović – u okvirima realne percepcije, zadržavajući pritom jasnu distancu u odnosu na principe mimetičkog slikarstva, Jovanka Rašović uspostavlja višestruke relacije sa motivom u nameri da otkrije njegova složena semantička i semiotička svojstva.

PROFIL
Jovanka Rašović rođena je 1959. godine u Kruševcu. Završila je Višu pedagošku školu – likovni smer u Beogradu. Od 1984. godine radi u Narodnom muzeju Kruševac, na poslovima konzervacije, sada i zvanju višeg preparatora. Počev od 1983, izlagala je na 14 samostalnih izložbi.

Svet svoje umetnosti Jovanka Rašović naseljava onim što vidi i oseća, u čemu prepoznaje deliće sopstva, iskazujući i u odabiru motiva naglašeno humanističku ličnu crtu i svoje duboko uverenje da smislenost i meru našeg postojanja određuju dela koja ostavljamo za sobom.

-Ukorenjenost ovakvog stava – kaže Ema Radulović – ogleda se u kompozicijama na kojima nema ljudskih figura, što nikako ne umanjuje značaj antropološke dimenzije njene slike, jer ono što slika jasno upućuje na čoveka i tragove njegovog oduhovljenog prisustva.

Poimajući stvaranje kao saznanje i samospoznavanje, Jovanka Rašović sprovodi samosvojni likovni eksperiment, izdvajajući iz bogatog fundusa realija elemente koji imaju svojstva poetskih nagoveštaja unutrašnjih impulsa njene ličnosti. Motivi slika Jovanke Rašović su sakralni spomenici, delovi utvrđenja, segmenti arhitekture, urbani predeli ispunjeni modernim arhitektonskim znanjima.

-Istovremeno – tumači Ema Radulović – Jovanka Rašović slika enterijer i delove eksterijera, iskazujući svoju tematsku zaokupljenost bliskim i zaštićenim prostorima vlastitog detinjstva. Pri tome, sastavni deo njenog u osnovi svedenog ikonografskog repertoara predstavljaju muzejski artefakti i, povremeno, fragmenti srednjevekovnog freskoslikarstva, čineći sklop interesovanja koja proishode iz njene, prirodom posla određene upućenosti na spomeničko nasleđe.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar