Bez osiguranja 2.000 ljudi



Simpo je decembra 2011. izmirio sve doprinose: Dragoslav Nedeljković

Dospeli doprinosi se isplaćuju do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec, bez obzira da li je poslodavac isplatio zarade ili ne. Sada smo, recimo u aprilu, i svi koji  se jave za novo dobijanje markice moraće da plate doprinose zaključno sa mesecom februar – kaže Dragoslav Nedeljković



 



Simpo je decembra 2011. izmirio sve doprinose: Dragoslav NedeljkovićNa području Pčinjskog okruga, prema podacima RFZO, trenutno je bez zdravstevnog osiguranja blizu 2.000 zaposlenih i članova njihovih porodica. Direktor ove institucije Dragoslav NEDELjKOVIĆ kaže da pojedini poslodavci ne poštuju rok za uplatu doprinosa od mesec dana koji je uveden decembra prošle godine.

Overu zdravstvenih knjižica zaposlenih i članova njihovih porodica vrši poslodavac, markicama zdravstvenog osiguranja koje preuzima u filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Poslodavac, sa svoje strane, da bi mogao da overi zdravstvene knjižice zaposlenima mora da plati dospele doprinose, što je redovna procedura.

PRAVILA
Oni koji spadaju u neku od kategorija koje moraju da plaćaju doprinos za zdravstveno osiguranje, a ne uplate ga na vreme, ili ako njihov poslodavac to ne učini, prestaju da budu osigurani. Troškove lečenja tada, izuzev hitne medicinske pomoći, plaćaju sami. Zakon propisuje pravo da se nadoknada troškova lečenja može tražiti od poslodavca sa pripadajućom kamatom, i on je u obavezi da u roku od 30 dana refundira novac dat za lečenje.

Činjenično je stanje da u Srbiji oko 40 odsto poslodavaca ne plaća doprinose. Država je, pokrivajući ih, utrošila oko 250 miliona evra kako bi povezala staž zaposlenima, a Poreska uprava je samo tokom prošle godine podnela oko 13.000 krivičnih prijava protiv onih koji nisu redovno izmirivali svoje obaveuze, dok je, prema objavljenim podacima, broj firmi koje neredovno uplaćuju doprinose blizu 50.000.

MORA DA SE PLATI

Slađana TOMIĆ, načelnica odeljenja za ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje RFZO, kaže da overene knjižice imaju skoro svi radnici koji su u stalnom radnom odnosu.

– U Vranju je po nekim procenama oko 200 radnika bez overenih zdravstvenih knjižica uključujući i samostalne preduzetnike. Jedan broj poslodavaca koji je overio  knjižice svojim zaposlenima prošle godine, po starom pravilniku, stekao je pravo na trajanje osiguranja u periodu od dve godine, te su njima zdravstvene knjižice još uvek važeće i to do 31. decembra ove godine. Izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenomm osiguranju iz avgusta 2011. predviđeno je da i poslodavci koji su stali sa uplatom doprinosa mogu overiti knjižice zaposlenima što su oni većim delom i iskoristili. Dakle, uplatom doprinosa za jedan mesec (onaj kada se prestalo sa plaćanjem p.a.) osiguranik je dobijao overu za tri tekuća meseca, uz obavezu da nakon tog perioda poslodavci moraju da uplate još tri meseca od dana kada su zastali kako bi se osigurala kontinuiranost – rekla je Tomić.

PROVERA
Zaposleni u Srbiji mogu preko sajta Republičkog fonda za zdravstveo osiguranje da provere da li im poslodavac uplaćuje doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, koristeći pretraživač za uplatu doprinosa. Potrebno je da u polje „ Broj ZK“ upišu broj zdravstvene knjižice koji se nalazi na prednjoj strani, ispod bar-koda, a u polje „LBO“ , lični broj osiguranika, koji se takođe nalazi na prednjoj strani, zatim da kliknu na polje „Pokrenite pretragu“ i dobiće uvid u stanje.

Izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju od avgusta i novim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravi od decembra prošle godine predviđeno je da zdravstvena knjižica ne može biti overena ukoliko osiguranik nema izabranog lekara. Resorno Ministarstvo je pak donelo odluku da taj uslov prolongira do 3. juna tekuće godine kada će od građana izričito biti zahtevano da imaju svog lekara.

Dragoslav Nedeljković napominje da je po novom zakonu, za razliku od prethodnog kada je osiguranje trajalo dve godine, overa moguća na šest meseci, ali samo za one koji redovno izmiruju obaveze, odnosno na tri za one neredovne.

– Dospeli doprinosi se po Zakonu o socijalnim doprinosima isplaćuju do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec, bez obzira da li je poslodavac isplatio zarade ili ne. Za one koji isplaćuju zarade osnovica je bruto osnova isplaćene zarade, dok onaj poslodavac koji ne isplati zaradu, recimo nema para, a dužan je da uplati socijalne doprinose za overene knjižice uzima se propisana osnovica koja sada iznosi 22.000 dinara na nivou Republike. To je najniža osnovica i to mora da se plati. Sada smo, recimo u aprilu, i svi koji  se jave za novo dobijanje markice moraće da plate doprinose zaključno sa mesecom februar. Protekle nedelje „ Jumko“ je uplatio doprinose za tri meseca, te su radnici i članovi njihovih porodica dobili markice do kraja juna ove godine. „Simpo“ je decembra 2011. izmirio sve doprinose pa su njihove zdravstvene knjižice overene do 30. juna. dakle na šest meseci – pojašnjava Nedeljković.

On navodi da je trenutno bez overenih zdravstvenih knjižica u Vranju oko 1.000 zaposlenih sa članovima porodica. Njih 590 povlači pravo zdravstvenog osiguranja iz „Zavarivača“ i „Vodogradnje“ , dok je taj broj u Preduzeću za puteve 357, a ostalo je nekolicina preduzetnika.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar