Vesele sedamdesete

Eko Taxi Vranje

Rekli bi mi doviđenja: Velin Ilić, Kao da nije 21. vek: Miroljub Aleksić

Skupština akcionara izabrala je direktore koji neće raditi preko posrednika – kaže Vranjanac Miroljub Aleksić, vlasnik Amasisa, najvećeg pojedinačnog akcionara Alfa-plama. Dojučerašnji direktor, jedan od sinonima vranjske kompanije za čije se ime vezuju njeni najveći uspesi, odgovara da se, posle 25 godina rukovođenja, povukao svojevoljno 

Rekli bi mi doviđenja: Velin Ilić– Velin ILIĆ je direktor starinskog kova, sa poslovnom filozofijom iz ranih sedamdesetih i stavom fabrika, to sam ja – kaže Miroljub Aleksić, vlasnik kompanije Amasis koja je najveći pojedinačni akcionar Alfa-plama AD, komentarišući Ilićevu smenu sa mesta direktora ove vranjske kompanije.

Sve se već odavno otrglo kontroli, objašnjava dalje Aleksić i dodaje da je to i Ilićev deklarativni stav.

POMIRLjIVO SAOPŠTENjE

Posle 34 godine provedene u jednoj od najboljih srpskih kompanija, od toga 25 na mestu generalnog direktora, Velin Ilić, dakle, čeka odluku novoformiranog Odbora direktora (organ koji, shodno novom Zakonu o privrednim društvima, postoji umesto Upravnog odbora, a na čijem je čelu Zoran Čičak iz beogradskog Alfa investa SMM, drugog najvećeg akcionara) o novom nameštenju. Za generalnog direktora je, prema odluci ovog sedmočlanog tela koju je usvojila Skupština akcionara, izabran Goran KOSTIĆ koji je do sada radio u BAT (vidi okvir), a za izvršnog Branislav Popović, dosadašnji direktor vranjske ekspoziture Privredne banke.

Za ova dva direktorska mesta konkurisali su i Ilić i Vene ZDRAVKOVIĆ, bivši finansijski direktor i Ilićeva „desna ruka“, ali nisu dobili dovoljan broj glasova.

Iz same kompanjije izdato je zvanično saopštenje intonirano pomirljivim tonom, prema kome se Ilić dobrovoljno povukao sa željom da se ubuduće bavi konsultantskim i savetodavnim poslovima, a da operativu prepusti mlađima. U razgovoru za Vranjske Ilić napominje da razlog ove rokade u Alfi nije nepoverenje ili nezadovoljstvo akcionara i Odbora direktora njegovim radom, već da se, kako je i navedeno u saopštenju, isključivo radi o njegovoj želji da se jednostavno malo skloni u stranu posle toliko godina:

– Imam 61 godinu, od toga sam 34 u firmi i red je bio da umesto mene dođe neko mlad, ambiciozan i stručan – kaže Ilić.

Doskorašnji direktor dodaje da ostaje u firmi, demantujući priče prema kojima su vodeći akcionari nezadovoljni njegovim radom i nekim poslovnim potezima:

– Ostajem u firmi, ovih dana očekujem novo radno mesto. Dobio sam kancelariju odmah do generalnog, imam telefon i sekretaricu kao i pravo na potpis. Da se radi o nepoverenju ne bih dobio sve to već bi mi rekli doviđenja – kaže Ilić.

Kao da nije 21. vek: Miroljub AleksićMeđutim, ako je sve to tako, postavlja se logično pitanje zbog čega se ponovo kandidovao za mesto generalnog.

– To sam učinio isključivo zbog zaposlenih i akcionara, da se ne bi stvorio utisak kako bežim ili da su me najurili. Jeste, konkurisao sam, ali nisam dobio dovoljan broj glasova – objašnjava Velin Ilić.

Međutim, njegove tvrdnje u potpunoj su koliziji sa navodima Vranjanca Miroljuba Aleksića, čiji je Amasis početkom 2009. postao najveći pojedinačni akcionar Alfe, kada je došao u posed blizu 25 odsto akcija. Jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji i vlasnik nekoliko uspešnih kompanija otvoreno kaže kako nije zadovoljan načinom na koji je Ilić vodio Alfa plam, kao i sa nekim poslovnim procedurama i filozofijom. Prema Aleksićevim rečima, situacija u kompaniji počela je da izmiče kontroli, mnogi potezi odigravani su u tajnosti pa ni Upravni odbor (na čijem je čelu takođe bio Ilić; p.a.) nije mogao da dokuči suštinska zbivanja i dobije valjane podatke o poslovanju:

– Mnogi direktori i šefovi više gledaju sopstvene nego interese firme i potrebno je reagovati brzo. Na ukazivanja Upravnog odbora na netransparentnost, nelogičnosti u ponudama i cenama, netržišnim uslovima nabavke i kalkulacijama, rešenja su se odlagala mesecima – kaže Aleksić.

On dodaje da su akcionari Kostića i Popovića označili kao dvojicu najboljih od svih predloženih kandidata:

– Dosadašnji direktori nisu smenjeni, već je Skupština akcionara od više predloženih kandidata poverenje ukazala onima za koje je procenila da u narednom periodu mogu da višestruko unaprede rad fabrike, njenu efikasnost, produktivnost i poslovni imidž. Jer, složićete se, kada neko provede 25 godina na funkciji generalnog direktora, ma koliko kvalitetan i stručan bio, on više nema tu želju i energiju kao neko ko je tek dostigao pravu zrelost i ima želju da se dokaže, a treniran je u jednoj od najvećih i najboljih multinacionalnih kompanija – kaže Aleksić.

ŠTA JE PRELILO ČAŠU

Prema njegovim rečima, čašu je prelila nespremnost na promene i na odustajanje od načina rada iz sedamdesetih, „kao da nije 21. vek gde su informatika, tri ponude u nabavci, stalne i brze promene u konceptu, dizajnu proizvoda i razvoju novih osnove savremenog poslovanja“:

– To je opredelilo akcionare da izaberu ekipu koja će trčati onako kako trči inostrana konkurencija. A to svakako nije rad preko posrednika, gde nema objašnjenja zašto jedni, a ne neki drugi dobavljači ili kupci, zašto je roba plasirana bez obezbeđenja i nije naplaćena, zašto, zašto.. – otvoren je Aleksić.

Ilić i Zdravković ostaju u kompaniji i, sudeći prema Aleksićevim rečima, sa konkretnim novim zaduženjima, a jedno od njih biće da  svoje iskustvo i znanje prenesu mladima, „što bi bilo profesionalno i kolegijalno“:

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)  • Ostavi komentar