Kuhinjska kampanja



Selistarević je pogrešno shvatio: Hristić, Klasična SPS kampanja: Selistarević

– Tačno je da smo sada malo povećali broj dece i da smo uveli besplatni prevoz za sve Rome, ali to nema nikakve veze sa izborima. Na spisku dece koja primaju besplatnu užinu ima i neromske dece – tvrdi Hristić. Ne može partijska pripadnost roditelja da bude odlučujući kriterijum – ogorčen je Selistarević



 



Direktor Osnovne škole “Predrag Devedžić” u Vranjskoj Banji Bratislav HRISTIĆ, SPS-ovac po opredeljenju, u naredbi koja je uoči raspusta pročitana po svim odeljenjim, kaže da se u naredna dva meseca uvodi besplatna užina i školski prevoz za 94 deteta. Roditelji tvrde da direktorov kriterijum nije bila isključivo njihova materijalna situacija, jer je mnogo siromašnih ostalo van spiska, nego uslov koji je postavio pred roditelje, pre svega Rome, da se učlane u SPS i na predstojećim izborima glasaju za njegovu stranku. Iako je ovakvih akcija bilo i ranije, u jeku predizborne kampanje direktorov spisak dece koja se koriste ovom privilegijom je sa oko 70 porastao na 94, a on poručuje da će škola sve platiti iz “sopstvenih sredstava”.

ČUDNI KRITERIJUMI

Sve to potvrđuje većnik za nacionalne manjine Nebojša SELISTAREVIĆ, član DS, čije dece nema na direktorovom spisku.

Selistarević je pogrešno shvatio: Hristić– Učitelj moje ćerke, koja pohađa treći razred i ima sve petice, obavestio me je o direktorovoj naredbi. Kako direktor ima diskreciono pravo da sastavlja taj spisak jasno je da mog deteta nema na njemu zato što sam ja demokrata. Naglašavam da se ne radi se o tome da ja želim da ona bude na spisku, za tim nema potrebe. Kada sam čuo nisam mogao da poverujem, posebno zato što mi je i sin tek krenuo u školu. Iako Hristić priča da moje stranačko opredeljenje nema veze s tom odlukom i da je kriterijum bio isključivo materijalno stanje dece, ja znam da su sada besplatnu užinu dobila sva deca Roma koji su se učlanili u SPS. Isto važi i za besplatni prevoz za njih. Među siromašnima ima i srpske dece i ako se deli besplatna užina ili odlučuje ko će koristiti besplatan prevoz, ne može partijska pripadnost roditelja da bude odlučujući kriterijum – ogorčen je Selistarević.

U školi “Predrag Devedžić” u Vranjskoj Banji, kako saznajemo od direktora ima 38 odeljenja i 730 učenika, od čega je 230 učenika romske nacionalnosti, ali je jedan deo upisanih sa roditeljima na privremenom radu u inostranstvu i oni ne pohađaju nastavu, tako da trenutno ne znaju koliko ih je.

Prozvani direktor Hristić odbija bilo kakvu pomisao da se radi o diskriminaciji i kupovini glasova navodeći da svakog meseca škola ima ovakve akcije. Navodi da “mesečno otprilike po dvoje najsiromašnijih iz svakog odeljenja dobija besplatnu užinu i prevoz”, ali ne zna tačno koliko je od tog broja srpske, a koliko romske dece.

– Tačno je da smo sada malo povećali broj dece i da smo uveli besplatni prevoz za sve Rome, ali to nema nikakve veze sa izborima. Na spisku dece koja primaju besplatnu užinu ima i neromske dece – brani se Hristić.

Ipak, spisak dece koja će se koristiti privilegijama koje je uveo nije bio u mogućnosti da nam da jer nije u školi zbog raspusta.

Prosta računica pokazuje da je sada ukupno 94 dece obuhvaćeno ovim privilegijama – 52 Roma i 42 Srba, a da je ranije taj broj bio oko 70, s obzirom na to da ima tridesetak odeljenja. Po direktoru, sada ima samo dvadesetak dece više nego obično. Ostali će i dalje plaćati 500 dinara za prevoz i 750 za užinu mesečno.  

Klasična SPS kampanja: SelistarevićOdgovarajući na optužbe gradskog većnika, Hristić ističe i da je Silistarević “sve shvatio pogrešno” i da veruje da “on zbog svog materijalnog položaja verovatno nikada i ne bi pristao da mu se deca hrane besplatno”.

– Uostalom ni moja deca ne primaju užinu i ne koriste prevoz – nadovezuje se Hristić.

Šta je ovom primedbom hteo da kaže direktor koji prima 53.000 dinara mesečno i koji je dobar deo najbliže familije, uključujući i sopstvenu ženu već zaposlio u školi kojom rukovodi, zaključite sami.

KIFLE U AUTOBUSU

Na naše pitanje ko je napravio spisak dece koja će se hraniti i voziti besplatno, Hristić potvrđuje reči Selistarevića i kaže da je on to učinio, ali “u saradnji sa učiteljima”. Dodaje i da će “škola sve platiti iz sopstvenih sredstava”, ne pojašnjavajući odakle školi sredstva o kojima govori.

Po Zakonu o obrazovanju, organ upravljanja u školi je školski odbor koji ima devet članova, po tri iz lokalne samouprave, škole i saveta roditelja, a odluke donosi ako je prisutno najmanje njih pet. Ali, kako zakon ne propisuje njihovu stranačku opredeljenost SPS, kojem je ova škola “pripala”, tu je, kako tvrdi naš izvor koji je jedno vreme bio član saveta roditelja, “instalirao svoje ljude, pa tako direktor preko njih može da istera sve što hoće”.

Tu su profesor zaposlen u Ekonomskoj školi Stojadin STOJANOVIĆ, ugostiteljski radnik u “Simpu” i direktorov školski drug Branislav STOJANOVIĆ i učitelj Svetislav STANOJKOVIĆ, koji je nakon što je nedavno prešao u SNS i sada je drugi na njihovoj izbornoj listi za Banju, izbačen iz odbora. Ali, on i od ranije, kaže, zna za “igre oko užine”.

– Nikada nisam podržavao to što direktor radi, za razliku od ostalih SPS poslušnika iz školskog odbora. Hristić je radio mnogo toga o čemu sam ja i javno govorio i zato nisam bio podoban, pa je sredio da budem izbačen. Što se tiče poslovanja školske kuhinje i deljenja užine, ne postoje nikakvi normativi po kojima se priprema užina – nije propisano koliko, recimo, treba brašna za jednu kiflu, koliko se od jednog kilograma brašna može napraviti kifli, koliko ih se napravi – tvrdi Stanojković.

Za razliku od njega, sledeća tri člana odbora koji se postavljaju iz redova zaposlenih – nastavnik Slobodan NEŠIĆ, za koga naš izvor kaže da mu je žena učiteljica u ovoj školi, a ćerka pomoćna radnica, profesor Slađan DjORDjEVIĆ i direktorova rođaka psiholog Zorica STOJKOVIĆ – o besplatnoj užini koju je uveo direktor nisu mogli mnogo da kažu.

I većnik za socijalnu politku Branimir STOJANČIĆ, navodi da je “nešto načuo u vezi sa besplatnom užinom”, ali da mu sve to “nije baš najjasnije”.

– Znajući direktora škole… bolje da ne komentarišem dalje. Jedino mi nije jasno gde je Hristić našao te Rome koji će da glasaju za SPS u Banji, kad ih je sve oko sebe okupio upravo Selistarević – pita se Stojančić.

Protiv SPS direktora ustala je i aktuelna predsednica opštine Slavica SOTIROVIĆ:

– Meni je nepojmljivo ovakvo iskorišćavanje siromašnih ljudi, a posebno Roma u predizbornoj kampanji. Nije mi jasno odakle školi “sopstvena sredstva” od kojih pokriva besplatnu užinu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar