Iz države kreće podrška



, Živojin Mitrović, , ,

IZJAVA NEDELjE:



Dragomir Tomić, predsednik HK „Simpo“

– Iz države kreće jedna podrška koja je nedostajala do sada.



 

Zamena azbestnih cevi do 2015.

Živojin MitrovićU Vranju će do 2015. godine biti zamenjen 171 kilometar azbestno-cementnih cevi vodovodne mreže, najavio je zamenik generalnog direktora Javnog preduzeća „Vodovod“ Živojin Mitrović.

On je agenciji Beta rekao da je to predviđeno ugovorom o kreditu i donaciji od pet miliona evra koji je Grad Vranje dobio od nemačke Razvojne banke (KFV) i Vlade Nemačke.

Ugovor o 3,5 miliona evra kredita i 1,5 miliona evra bespovratnih sredstava, potpisali su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, KFV i Grad Vranje.

KONUZIN POSETIO PAHOMIJA
Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin posetio je vladiku vranjskog Pahomija, ali nije želeo da se sretne sa čelnicima Vranja.
Zvaničnici Vranja iznenađeni su ovakvim potezom Konuzina, jer su on i ataše za kulturu Ambasade Rusije Aleksandar Koanihin stigli u Vranje bez najave i zahteva za susret sa gradskim funkcionerima, iako su, kako kažu, “godinama bili dobar domaćin predstavnicima stranih zemalja”.
Čelnici Vranja nezvanično kažu da se radi o privatnoj poseti Konuzina, ali i da je nekorektno što o tome nisu obaveštene gradske vlasti.
Informacija o poseti ruskog ambasadora potvrđena je i na sajtu Eparhije vranjske.
(Blic)

SVETSKI DAN ROMA
Povodom Svetskog dana Roma, osmog aprila na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu održan je kulturno umetnički program pod nazivom, Rom – da to sam ja.
Na ovoj kulturnoj manifestaciji grad Vranje je prezentovalo društvo Bakija Bakić.
Manifestacija je imala afirmativni karakter, a njen centralni  deo  činilo je predstavljanje obrazovanih i uspešnih pripadnika romske nacionalne zajednice. Zaslužnim pojedincima Romskog naroda, dodeljene su zahvalnice i priznanja za postignute rezultate. Aktivnosti povodom Svetskog dana Roma, nastavljene su u Vranju, akcijom centra za prevenciju Medicinskog centra u Vranju.
Svečanom akademijom za četvrtak 12. aprila u sali pozorišta “Bora Stanković“ u Vranju, završava se obeležavanje 8. aprila, Svetskog dana Roma.
(RTV)

FONDACIJA GIMNAZIJE
Konstituisana je Fondacija “Mane Milenković“ zadužbinara Gimnazije “Bora Stanković“ u Vranju, čime su stvoreni uslovi da imovina koja se sastoji od nekoliko stambenih zgrada, jedne veće građevinske parcele i jednog vinograda, posle 75 godina dobije pravog vlasnika i služi pravoj nameni.
Od prihoda koji se ostvaruju biće dodeljivana pomoć siromašnim đacima Gimnazije. Funkciju predsednika Fondacije obavljaće direktor Centra za socijalni rad Verica Mihajlović Nikolić, a upravitelj Fondacije biće profesor Gimnazije Igor Nikolić.
(RTV)

JUBILEJ UČITELjSKOG FAKULTETA
Učiteljski fakultet u Vranju predstavlja spoj tradicije i inovacije obrazovnog i naučnog procesa, rečeno je na svečanosti povodom 19. godišnjice ove visokoškolske ustanove.
U proteklih 19 godina Učiteljski fakultet je polako izrastao u poznatu i cenjenu visokoškolsku ustanovu širom Balkana.Ne treba zaboraviti da da istorija ove obrazovne institucije počinje daleke 1946. godine kada je Vranje dobilo Učiteljsku školu.
Na svečanosti su podeljene diplome najuspešnijim studentima, a u programu su učestovali članovi hora fakulteta i gosti iz Makedonije.
(RTV)

OTVORENI DAN VOJSKE
Borilačke i druge veštine pripadnika 4. Brigade Kopnene vojske Srbije videlo je preko 6.000 građana Vranja.
Svi oni, među kojima je bilo najviše učenika osnovnih škola, prisustvovali su “Otvorenom danu” koji Komanda vranjskog garnizona po sedmi put organizuje u kasarni “Prvi pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog”.
Zoran Stojadinović, referent za odnose sa javnošću 4. Brigade Kopnene vojske Srbije kaže da pripadnici ove jedinice “Otvorenim danom” nastavljaju da grade već uspostavljene dobre odnose sa građanima Vranja.
Posetioci su uživali gledajući demonstraciju borilačkih veština, vežbu razbijanja terorističke grupe, oslobađanje kidnapovanih u vozilu u pokretu i uvežbavanju službenih pasa.
Posetioci su takođe prisustvovali tenkovskom maršu, akciji tenkovske logističke podrške, pokretu jedinice protivvazdušne odbrane i akciji artiljerijske jedinice.
(OK radio)

BESPLATNE KOŠNICE
Grad Vranje raspisao je konkurs za dodelu 100 pčelinjih košnica, bez naknade. Donator je Vlada Japana.
Jednom licu maksimalno može biti dodeljeno 10 košnica. Prijavljeni moraju da iskažu spremnost na jednogodišnju obuku pod nadzorom Univerzitetskih stručnjaka. Takođe neophodan je pristanak da nakon tri godine od primanja donacije, pet košnica besplatno ustupe drugom pčelaru. Konkurs je otvoren do 12. aprila.
(RTV)

Mitrović je izjavio da na području Grada Vranja ima ukupno 350 kilometara vodovodne mreže, od čega 171 kilometar azbestno-cementnih cevi, materijala koji je Evropska unija zabranila.- Pored zamene azbestnih cevi, 2,1 milion evra biće za rekonstrukciju magistralnog voda sirove vode, od brane “Prvonek” do postrojenja za prečišćavanje vode, a 300.000 evra za informatički sistem JP “Vodovod” – kazao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, zamena azbestnih cevi počeće juna. Do tada će konsultantska firma iz Nemačke pripremiti model vodovoda i ulica u kojima će biti zamenjen sekundarni vodovod, a biće raspisan tender za izvođače radova koji će, kako je rekao, biti međunarodni.

Preduzeće „Vodovod“ planira i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda što bi koštalo 16 miliona evra, rekao je Mitrović. To bi se finansiralo uz pomoć Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR).

(Beta)

 

I strani vojnici na obuci u Bujanovcu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je prilikom obilaska vojne baze „Jug“ kod Bujanovca da će ta baza uskoro dobiti internacionalni karakter jer će se u njoj, osim pripadnika Vojske Srbije, za učešće u međunarodnim mirovnim misijama obučavati i strani vojnici.

– VS trenutno ima 67 svojih pripadnika u pet mirovnih operacija, u Obali Slonovače, Liberiji, Kongu, Libanu i Kipru, a u toku su pripreme vojnika koji će u okviru španskog ili italijanskog kontigenta otići u Liban – rekao je Šutanovac koji je prisustvovao delu obuke vojnika u bazi Jug“ za koju je rekao da je najveći infrastrukturni projekat Vojske Srbije koji je zaživeo.
Šutanovac je naveo da Ministarstvo odbrane godišnje u opštini Bujanovac na plate i operativne troškove izdvaja 900 miliona dinara, kao i da bi bez tih sredstava Bujanovac bio u kategoriji devastiranih opština.
– Vojska Srbije je uz policiju faktor stabilnosti na području juga Srbije, sa aspekta vojnih problema trenutno nemamo izazove, a sa KFOR-om koji je naš saveznik u stabilizaciji celog regiona imamo isti nivo kontakata kao i prethodnih godina, i očekujem da ova godina bude bezbednija nego inače – kazao je Šutanovac.

(Beta)

 

Problemi u Preduzeću za puteve

Stečaj uveden u martu ove godine u Preduzeću za puteve Vranje, doveo je do otpuštanja 90 radnika. Za sada je uposleno još 340 radnika, a da li će tako i ostati zavisi od ugovaranja poslova za naredni period.

Loša privatizacija dovela je najpre do dvogodišnje blokade računa Preduzeća za puteve Vranje, a dugovanja su dostigla visinu od 2, 8 milijardi dinara. Privredni sud u Leskovcu uveo je stečaj u ovu nekada uzornu firmu u martu ove godine, a za stečajnog upravnika imenovao Branka Mitića. Preduzeće je ušlo u proces reorganizacije, a prve posledice su da je bez posla ostalo 90 radnika.

Za april su ugovoreni poslovi oko 30 miliona dinara što je nedovoljno za trenutni broj zaposlenih. Dodatnu težinu predstavlja i to što su vranjski putari do sada održavali hiljadu 315 kilometara puteva u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu, a Uredbom Vlade o kategorizaciji državnih puteva Preduzeću za puteve Vranje preostalo im je samo 530 kilometara. Zaposleni do sada nisu primili zarade za pet meseci, počev od novembra prošle godine. Očekuje se da će minimalne zarade za april biti isplaćena do 5. maja.

(RTV)

 

Koliko košta znanje

Većina budućih srednjoškolaca i ove godine priprema se za polaganje prijemnog ispita pohađanjem privatnih časova iz srpskog jezika i matematike.

Upis u srednje škole tako je dodatni trošak za roditelje, jer jedan čas u proseku košta pet evra. Zdravko Veličković, direktor OŠ „Branko Radičević“ smatra da se u osamdeset odsto slučajeva radi o čistom pomodarstvu, a ne o potrebi. On kaže da same škole organizuju dodatnu nastavu za obnavljanje gradiva od petog do osmog razreda koje će se naći na prijemnom ispitu.

– Roditelji smatraju da plaćanjem časova rešavaju svoj, ali i problem deteta, što je velika zabluda – ocenjuje Veličković.

On objašnjava da priprema u školi od deset časova nije dovoljna za slabije đake koji žele da upišu popularnije škole, gde je i konkurencija veća.
– Oni ne poseduju potrebno znanje, pa su im neophodni i privatni časovi – kaže Veličković.

Dušica Dimitrijević, majka troje dece, srednjoškolca i dva osnovca, kaže da je plaćanje časova za roditelje trošak, ali i nužda jer se mnogo toga na časovima u školi ne nauči.

– Deca nisu skoncentrisana na predavanja pa se važne stvari i propuste, a roditelji žele da im pomognu kako bi ostvarili potreban broj bodova za upis – objašnjava Dimitrijevićeva.

(OK radio)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar