Sevale palice i nož



, Osobe koje su napadnuti prepoznali nismo pronašli: Marjan Petrović

Grupa od šest maskiranih osoba ušetala je u nedelju uveče u Ulicu Brankovu i napala petoricu mladića od kojih su dvojica lakše povređeni. Ispostavilo se da su ovi, navodno, kolateralna šteta jer su trebali biti napadnuti neki drugi momci. Ulica priča da je reč o nastavku višemesečne netrpeljivosti dve grupe – „brazilaca“ i „šestoškolaca“



 



Nedelja 1. april, 22 sata. Mesto dešavanja: Ulica Brankova. Šestorica mladića, na zaprepašćenje gostiju kafića, u vreme kada je u tom gradskom bloku još uvek vrlo živo, sa kapuljačama nataknutim do očiju ulazi u ulicu sa tzv. gornje strane, iz pravca „Partizanske“. Iako je Dan šale, oni koji posmatraju ovu filmsku scenu brzo shvataju da o smehu nema ni govora. Da je sve stvarno pokazuju drvene palice u rukama onih pod kapuljačama. Njihov odlučan hod ka sredini ulice. U rukama jednog od njih viđen je nož. Nemi posmatrači iz kafića shvataju da ovi nekog traže i da se nešto vrlo ružno ima dogoditi.

„Ekipa“ na sredini ulice susreće drugu grupu mladića. U tom momentu jedan od maskiranih daje znak: „Sad“! Sevaju palice, padaju udarci, ima i pesničenja, šutiranja, srećom bez teških posledica. Onaj nož nije korišćen. Od petorice napadnutih, dvojica su ipak zadobili povrede, doduše one se tretiraju kao lake. Onda se ispostavilo da prebijeni momci, navodno, nisu ništa krivi i da su oni, ako se uopšte tako može reći, kolateralna šteta. Gosti kafića ostali su šokirani činjenicom da se u vreme dok je u ovoj ulici mnogo mladog sveta neko šeta maskiran, naoružan i primenjuje silu. A da to nisu specijalci policije. Posle pola jedanaest, „Brankova“ se pod mučnim utiskom, skoro potpuno ispraznila, što baš i nije uobičajeno u to doba. Tako da policija oko 22.45 i nije imala koga šta da pita. Osim osoblja lokala koje je moralo ostati na radnom mestu.

DVOJICA PREPOZNATA

Šta se zapravo dogodilo „Vranjske“ saznaju od nadležnih u Policijskoj upravi (PU) Vranje. Vršilac dužnosti komandira Policijske ispostave Marjan PETROVIĆ prenosi nam da su žrtve bile dva dvadesetogodišnjaka K.Dj. i D.S. Sa njima su bili i N.P, S.N. i M.A. Oni su u nedelju oko 22.30, pola sata nakon nemilih scena u „Brankovoj“, dežurnoj službi PU Vranje prijavili da su napadnuti. Policiji je rečeno da iza napada stoji šest nepoznatih osoba, ali da su među njima prepoznati Nikola Ranđelović zv. Koke iz Vranja i Milan Stefanović zv. Dronja iz Ristovca.

Osobe koje su napadnuti prepoznali nismo pronašli: Marjan Petrović– Dežurnoj službi PU Vranje su dve mlađe osobe u nedelju prijavile da su napadnute u „Brankovoj“ ulici. Oni su rekli da su među napadačima prepoznate dve osobe i mi intenzivno radimo na tome da otkrijemo identitet ostale četvorice. Postoje snimci sa kamera za video-nadzor i pokušavamo da identifikujemo ko je te večeri pokušao da uzme pravdu u svoje ruke. Navedene osobe koje su napadnuti prepoznali tražili smo na kućnim adresama u više navrata, ali ih nismo pronašli – kaže Petrović.

Prema policijskim izveštajima korišćene su najmanje dve palice. Onim nožem, prema policijskim saznanjima, nije prećeno, niti je neko njime mahao sa namerom da povredi napadnute. K.Dj. je, kada je pokušao da se spase, sustignut i udaren palicom u ruku kojom se branio. Dobio je i udarac pesnicom u lice. Kod njega su u bolnici konstatovane lake telesne povrede u vidu kontuzije glave, leve podlaktice i stomaka. D.S. je prošao sa lakšim povredama glave, desne šake i kolena.

FRAKTURA LOBANjE
Žestoka tuča dogodila se proteklog vikenda, u noći između subote i nedelje, preciznije oko 3.45 časova posle ponoći u Ulici Baba Zlatinoj. Zbog ove tuče policija je podnela krivične prijave pod osnovanom sumnjom na nanošenje teških telesnih povreda i nasilničko ponašanje protiv rođene braće Nikole i Miloša I, Denisa D, Božidara I. i Božidara S. na štetu Vladimira M. i Milana J.
Prethodno je, prema informacijama PU Vranje, žrtve napada obezbeđenje izbacilo iz kluba „Rosonero“. Pošto su u toj gužvi zaboravili jakne, Vladimir se vratio da ih uzme i krenuo da jaknu odnese Milanu kući. Najverovatnije je da su ga napadači sa kojima su se sukobili u klubu pratili kolima, pa je do tuče došlo ispred Milanove kuće u „Baba Zlatinoj“. Vladimiru M. su u toj tuči nanete teške telesne povrede bejzbol palicom u vidu frakture lobanje u predelu iznad desnog oka. Zbog teških povreda on je prebačen na nišku Neurohirurgiju, ali je van životne opasnosti.
– Posle tuče privedeni su braća Nikola i Milan I. i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati. Oni su sa krivičnom prijavom predati istražnom sudiji, a ostalu trojicu nismo pronašli na kućnim adresama – kaže v.d. komandira policije Marjan Petrović.
Prema poslednjim informacijama, istražni sudija Osnovnog suda nije odredio pritvor braći Ilić i oni su pušteni da se brane sa slobode, ali do zaključenja ovog broja „Vranjskih“ nismo uspeli da saznamo sa kakvim obrazloženjem. Pošto je stvar ušla u redovan postupak, ostali osumnjičeni, koji su policijskim žargonom rečeno „bili u bekstvu“, počeli su da se javno pojavljuju u gradu jer je ulaskom u redovni postupak prestala potreba za njihovim privođenjem.

– Momci su izjavili da nisu konfliktni i da nikakve probleme ni sa kim nisu imali, te da samim tim ne znaju zašto su napadnuti – kaže v.d. komandira policije Petrović.

Tuča je trajala vrlo kratko, a dvojica napadnutih mladića uspeli su nekako da se izbave i odu do zgrade PU. Međutim, napadači nisu tako lako odustali. Oni su se, prema izjavama očevidaca, čitavih pola sata maskirani šetkali „Brankovom“ tragajući za njima samo znanim ljudima po okolnim kafićima i zavirujući u ugostiteljske objekte kroz izlog.   

Onda se gradom pronela priča da su prava meta napada navodno trebali biti tzv. „brazilci“, grupa mladića koja je tokom prošlog leta imala više sukoba sa nekolicinom momaka koje nazivaju „šestoškolcima“. Pomenuti Ranđelović, koji je u nedelju navodno prepoznat u „Brankovoj“ sa kapuljačom na glavi, hapšen je i proveo je duže vreme u pritvoru nakon što je u septembru, prilikom kulminacije sukoba dve pomenute grupe, ispred kafea „Majami“ u centru Vranja nožem izboden Nemanja Zdravković zv. Ćota. „Vranjske“ su iz dobro obaveštenih izvora bliskih policiji saznale da je Ranđelović, inače otac dvoje maloletne dece, učestvovao u sedam, osam registrovanih tuča poslednjih godina. Između ostalog i kada su prošle godine napadnuti policajci i polomljena šoferšajbna na službenom policijskom vozilu. Maksimalna kazna za njega pred prekršajnim sudom u Vranju bila je novčana od nekoliko hiljada dinara. Ranđelović je, takođe, već proveo tri meseca u zatvoru zbog krivičnog dela teška krađa. Za ostale prekršaje i krivična dela je ili oslobođen, ili su postupci u toku.

PRETNjE SMRĆU

Jedan od privođenih mladića iz grupe koja je prema saopštenju policije napala „brazilce“ u „Majamiju“, Bogdan Bogdanović, kazao je novinaru „Vranjskih“ da zapravo „brazilci“ proganjaju Ranđelovića.

– Momak je super dečko, otac dvoje maloletne dece koja su mu kao i porodica na prvom mestu. Ne znam zašto ovi imaju pik na njega – pitao se Bogdanović dodajući da su „brazilci“ više puta presretali Ranđelovića, čak i kada je bio sa vlastitom decom, te da su jednom prilikom navodno hteli  da ga zgaze džipom.

Događaj od nedelje, prepričava se u dobro obaveštenim izvorima, dokazuje da je sukob dve grupe daleko od rešenja, ali da dve strane pokušavaju da sklope primirje. Iz Policijske uprave poslednjih meseci uporno negiraju da je reč o organizovanim grupama.

– Nema tuče koju nismo rasvetlili poslednjih godina. Držimo stvari pod kontrolom – zaključuje v.d. komandira policije Petrović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar