Setili se!



Mnogo vam je lepo ovde: Jasna Matić u G17 okruženju, Prvi smo u informatici: državna sekretarka u OŠ Vuk Karadžić, Svi smo mi Čedini: predstavnici SPO na mitingu LDP

Janjiću nije smetalo da državnu sekretarku Jasnu Matić primi u kabinetu gradonačelnika. Štaviše, on se toliko saživeo i poistovetio sa ulogom domaćina grada Vranja, tako da je sedeo u fotelji Miroljuba Stojčića, a gostima se predstavio kao njegov pomoćnik



 



Mnogo vam je lepo ovde: Jasna Matić u G17 okruženjuDo sledećeg Djurđevdana i novih hajduka ostalo je još mesec dana. Istina, tada će građani Srbije samo da biraju svoje hajduke, a ko su oni saznaće neki dan kasnije. Ostalo nam je još mesec dana da izvagamo između nekoliko hiljada kandidata i mnogo više obećanja o boljem životu kojim će nas podariti 250 beogradskih harambaša i nekoliko hiljada lokalne hajdučije. U Srbiji se svi slažu u jednom: biće ovo najprljavija i najskuplja kampanja od uspostavljanja višestranačkog života.

NERVOZA

Vranje je i prethodnih godina izborima davalo neki svoj osobeni ton. I ovoga puta glavni grad Socijalističke partije Srbije pohodiće razni: žuti, crveni, plavi, crni, zeleni…da nam pričaju bajke, da nas lažu dok nas gledaju u oči, jedni da blagoslove, a drugi da proklinju „Simpo“ i Dragomira.

Utorak za nama to je i potvrdio: u 12 časova došla nam je Jasna Matić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva. Sa njom i dr Hamadan Ture, generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije. Sat kasnije u Višoj školi primenjenih strukovnih studija bio je najavljen profesor dr Žarko Obradović, ministar obrazovanja, a popodne od 16 časova Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije (LDP) i nosilac liste “Preokret“.

U trenutku kada ovaj tekst ulazi u štampu lokalni zvaničnici su potvrdili da će u četvrtak 5. aprila, Vranje pohoditi Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i trgovine, a u ponedeljak, 9. aprila Dragan Šutanovac, ministar odbrane. Ali, to je samo početak.

Prvi smo u informatici: državna sekretarka u OŠ Vuk KaradžićGospođa Matić i gospodin Ture u Vranje su stigli sa jednim satom zakašnjenja. Zbog toga su se svi nervirali: dežurne policijske patrole na ulici i ispred zgrade, njihovi domaćini iz Ujedinjenih regiona Srbije, ljudi iz protokola grada Vranja, novinari. Kada su stigli, njihov domaćin je bio Dragan Janjić, drugi čovek lokalnog URS. Pripomagali su mu dr Uroš Trajković, Ivan Stojković i Nela Cvetković. Tu je i nastala zbrka koju mnogi nisu primetili: po svim osobenostima ovo je bila klasična partijska i izborna poseta. Međutim, Janjiću nije smetalo da delegaciju primi u kabinetu gradonačelnika. Šta više on se toliko saživeo i poistovetio sa ulogom domaćina grada Vranja, tako da je sedeo u fotelji Miroljuba Stojčića, a gostima se predstavio kao njegov pomoćnik, što nije tačno.

Posle kurtoaznog razgovora u kome su istaknute velike zasluge bivše ministarke Jasne Matić za mesto i ulogu Vranja na srpskoj karti informaciono-komunikacionih tehnologija, domaćini su goste odveli u Osnovnu školu „Vuk Karadžić“  da bi to praktično i pokazali u kabinetu za informatiku. Mada su i oni na goste čekali čitav sat, direktoru Dušanu Stevenoviću i deci u kabinetu osmeh i zadovoljstvo nisu silazili s lica. Tako je, što se tiče državne sekretarke, sve proteklo u najboljem redu, a deca su protivno svojoj volji, prisustvovala jednoj izbornoj utakmici.

U isto vreme kada je počeo „promotivni“ skup URS u sedištu lokalne samouprave, u Višoj školi primenjenih strukovnih studija, počeo je istorijski događaj nezapamćen u analima Vranja: javna rasprava o Strategiji razvoja obrazovanja u Republici Srbiji do 2020 godine. Organizatori skupa – nadležno Ministarstvo prosvete i nauke i centrala SPS iz Beograda nisu bili u mogućnosti da ovaj istorijski događaj izmeste iz izbornog kalendara. Jednostavno se dogodilo da je rasprava o Strategiji „upala“ baš u ovaj izborni kalendar. Kakva šteta. Ovaj dokument je rađen toliko godina, u čemu su učestvovali brojni ekspertski timovi, uložena je silna energija, napravljeno nešto bez čega Srbija ne može ni korak napred, ali eto ti sada – rasprava se vremenski pogodila sa ovim srpskim izborima.

USHIĆENjE

Svi smo mi Čedini: predstavnici SPO na mitingu LDPAli, kako u svakoj nesreći ima barem po malo sreće, i ovoga puta javnost u Vranju nije toga dana bila bog zna koliko uskraćena. Ministar Obradović je u poslednjem trenutku odustao od puta u Vranje, jer je u centrali SPS u Beogradu imao preča posla. Na Studentskom trgu su procenili da su izbori važniji od Strategije, pa je Dačić svog potpredsednika zadužio da u Vranje pošalje drugi tim. Tako smo svi pod Pržarom odahnuli, jer zamislite šta bi se dogodilo da je Obradović stigao. Kakva bi tu obećanja pala? Garantovano bi eksperti sa Kembridža i Oksforda pozavideli Beogradu, pod uslovom da Srbiju do 2020. vodi ekipa iz radionice Slobodana Miloševića.

Biće definitivno da nešto nije u redu sa geografskim položajem Vranja, jer je na miting zakazan za 16 časova, takođe jedan sat, zakasnio i lider „Preokreta“ Čedomir Jovanović, koji nam je došao kao političar u predizbornoj kampanji. Upućeni kažu da se neopravdano dugo zadržao najpre u Vranjskoj Banji, a potom i u Preševu. U Banji je bio prosto ushićen turističkom ponudom, a u Preševu je uživao dok su mu pričali o planovima ekonomskog oporavka ove opštine u kojoj je trenutna stopa nezaposlenosti oko 75 odsto.

Za to vreme u Vranju, na Trgu Staniše Stošića, čekale su ga dve-tri stotine ljudi, uglavnom mladih. Bio je tu vrh lokalnih demokrata: Goran Stefanović, Igor Andonov, Slobodan Stamenković i Perica Janković. Kao u neka davna vremena razvila se zastava Srpskog pokreta obnove, a Vukove pristalice ovde je predvodio predsednik lokalnog SPO Staniša Tasić. Pored zastave SPO, bila je i jedna američka. Veselu atmosferu podgrevala je i grupa čelnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) novih koalicionih partnera LDP, koju je predvodila Snežana Veličković. Šareni ambijent tog popodneva  pored Narodnog muzeja, upotpunio je red od dvadesetak stolica u kojima su uredno sedeli penzioneri.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar