Integrisani univerzitet



, , , , , ,

IZJAVA NEDELjE:



Budimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog upravog okruga

– Mislim da Vranje po svom položaju i značaju za jug Srbije zaslužuje da se prvo usaglasimo da je potrebno da napravimo integrisani univerzitet.



 

PČINjSKI OKRUG

Albanci uznemireni zbog izjava Dačića

Predsednik Demokratske unije doline (DUD) Skender Destani ocenio je da izjava ministra policije Ivice Dačića da će zbog hapšenja Srba na Kosovu uvesti recipročne mere hapšenja Albanaca koji ugrožavaju pravni poredak Srbije „negativno utiče na bezbednost u Bujanovcu i Preševu, ali i u celom regionu“.

Destani je za beogradske agencije izjavio da smatra da je Dačićeva izjava o uvođenju recipročnih mera „više politička, kako bi pred predstojeće izbore privukao glasače radikalnijih partija, ali i da zbog takvih najava postoji uznemirenje među Albancima u Preševu i Bujanovcu“.

– Nije tačno da Albanci iz Preševa i Bujanovca ugrožavaju pravni poredak Srbije i ne verujem da postoji opasnost od pogoršanja bezbednosnog stanja, ali samo neko ko ne misli dobro svom narodu, a ni građanima Srbije može davati takve izjave jer treba da se hapsi ko krši zakon, a ne po nekim recipročnim merama – kazao je Destani.

Nisu zaboravljeni
Polaznici glumačke radionice u Vranju pripremili su javni čas, kako bi pomogli mališanima obolelim od raka. Kreativno i od srca, crtežima, stihovima i porukama poručili su bolesnima da nisu usamljeni.
– Vi ste pravi pobednici i heroji, ako verujete čvrsto i jako vaše želje će se ostvariti – napisao je svojim bolesnim vršnjacima Ivan, dok je Nikolija dodala da će sreću i tugu podeliti sa njima.
Učiteljica Suzana Stojiljković kaže da ove poruke zaslužuju da ih svi čujemo i oslušnemo. Na bini su najmlađi glumci, iz devete klase glumačke radionice, govorili o drugarstvu i odrastanju. Naučili su brzalice, pesme i scenske pokrete.
– Talenat sa sobom nosi i humanost. Nije bilo premisli da li treba raditi ili ne – kaže glumica Tamara Stošić.
U Vranju je broj obolelih od malignih bolesti u porastu, ali ispod proseka za centralnu Srbiju, a kako pokazuju podaci Zdravstvenog centra, 1.149 je aktivnih kartona u dnevnoj bolnici za hemioterapiju.
(RTS)

POČEO UPIS PRVAKA
U svim osnovnim školama u Srbiji počeo je upis đaka prvaka i  trajaće do 31. maja. Za roditelje koji iz opravdanih razloga ne upišu dete na vreme, važi rok koji se poklapa sa prvim školskim danom, odnosno do 1. septembra.
Očekuje se da se ove godine u Srbiji upiše oko 75 hiljada đaka prvaka, koliko ih je bilo i prošle godine. Pripremni predškolski program u vrtićima i Vranju i na teritoriji Grada ovog juna završiće 781-o dete, što je u odnosu na prošlu godinu manje za oko  140  mališana. U prvi razred se upisuju deca rođena od 1. marta 2005. do 1. marta 2006. godine.
Pravo na upis imaju i mlađa deca, s tim što njihovu emocionalnu, socijalnu i intelektualnu zrelost procenjuje psiholog. Roditelji čiji mališani ovog septembra polaze u prvi razred ne treba da zaborave da mogu biti i zakonom sakcionisani ukoliko ih ne upišu, odnosno da će morati da plate kaznu u iznosu od 25 hiljada dinara.
(RTV)

SIMPO NAGRADjEN U SKOPLjU
Na 38. međunarodnom Sajmu nameštaja “Mebel 2012.” u Skoplju, Kompanija “Simpo” nagrađena je najvišim priznanjem, statuetom “Zlatna era” za dizajn.
Izuzetno interesovanje kupaca na štandu „Simpa“, koji je izložio kolekciju za 2012. na oko 300 kvadrata, potvrdilo je da su i dalje  lideri među proizvođačima nameštaja. Najsavremeniji dizajn i kvalitet, koji je sinonim za  nameštaj Kompanije “Simpo”, dobili su još jednu potvrdu i stručne javnosti. Na međunarodnom sajmu nameštaja u Skoplju dodeljeno im je najviše priznanje Statueta “Zlatna era”,što je 15. zlato, počev od 1994. godine od kada nastupaju na ovoj sajamskoj manifestaciji.
Sveopšta ekonomska kriza odrazila se i na plasman nameštaja, koji je u Makedoniji opao i do 30 odsto u odnosu na 2011. Kupci su ipak ostali verni nameštaju Kompanije „Simpo“, koja je zadržala  prodaju na nivou prošle godine. 
(RTV)

GRAD REALIZUJE TRI PROJEKTA
Sklopljen je ugovor za izgradnju mosta na Lukovskoj reci u selu Tibužde u vrednosti  5.650.000 dinara, a izvođač radova je preduzeće „IG-Auto“ DOO iz Vranja. Projekat finansiraju PROGRES EU i Grad Vranje. Radovi na izgradnji mosta počinju početkom aprila, a biće završeni krajem maja. Takođe, potpisan je i Ugovor za izradu projektno – tehničke dokumentacije za  izgradnju Reciklažnog dvorišta na deponiji Meteris, ukupne vrednosti 1.920.000 dinara. Projekat će raditi „Grad“ DOO Vranje, a rok za završetak je sredina aprila. Pokrenut je i postupak javne nabavke za uređenje atarskih puteva na teritoriji Grada Vranja, ukupne vrednosti 25 miliona dinara. Projekat zajednički realizuju Grad Vranje i Ministarsvo poljoprivrede.

VANREDNA KONTROLA LOKALA
Posle tragedije u Novom Sadu koja je odnela šestoro mladih u diskoteci „Kontrast“, nadležni u MUP-u Srbije naložili su vanrednu inspekcijsku kontrolu svih lokala u našoj zemlji.
U Odseku inspekcije rada za područje Pčinjskog okruga saznali smo da vrše redovne kontrole kafića, diskoteka i ostalih objekata gde se okupljaju mladi.
Ukoliko se prilikom kontrole ustanovi da ima odstupanja od predviđenih standarda, postupa se po zakonu o bezbednosti zdravlja na radu.
U vanrednu inspekcijsku kontrolu uključiće se i odsek za preventivu koji radi pri Odeljenju za vanredne situacije u Vranju.
(RTV)

Na pitanje da li najnoviji događaji, hapšenje Srba na Kosovu i najava recipročnih mera, mogu negativno uticati na do sada postignute dogovore pregovaračkih timova Beograda i Prištine Destani odgovara da su i bez najnovijih komplikacija dosadašnji dogovori uglavnom bili protiv interesa Albanaca iz Preševa i Bujanovca.

– Jedini deo dogovora od koga imaju koristi Albanci koji žive u Preševu i Bujanovcu je onaj koji se odnosi na priznavanje diploma sa Prištinskog univerziteta. Sve ostalo je protiv interesa Albanaca iz Preševa i Bujanovca, naročito uvođenje tarifa za ulazak na Kosovo, ali o tome nas niko nije pitao kada se pregovaralo, ni Beograd ni
Priština – rekao je Destani.

Destani je naveo da su „zbog visokih taksi za ulazak na Kosovo Albanci iz Preševa i Bujanovca od decembra prošle godine potpuno izolovani, što važi i za privredne preduzetnike koji su ranije bili upućeni na kosovsko tržište, dok sada njihova roba gotovo da ne može dalje od Vranja“.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će svako ko ugrožava ustavni poredak Srbije u narednom periodu biti uhapšen dok ne budu oslobođeni Srbi uhapšeni na Kosovu.

(Vesti)

 

Plate i dalje padaju

Prema podacima leskovačkog odeljenja republičkog Zavoda za statistiku, prosečna zarada u Vranju isplaćena u februaru ove godine bez poreza i doprinosa iznosila je 32.118 dinara. Ova institucija objavila je i prosek februarskih zarada u opštini Vranjska Banja. Banjčani su u prethodnom mesecu zaradili 27.275 dinara.

Građani Pčinjskog okruga u proseku su u februaru zaradili 32.146 dinara. Dragan Krstić iz ove institucije kaže da je najveći prosek ostvarila opština Surdulica sa preko 39.000, a najniži opština Trgovište sa nešto više od 22.000 dinara.

Krstić objašnjava da su februarske zarade u porastu u odnosu na januarske za 9,2 odsto, ali da razlika u platama između regiona na severu i onih na jugu i dalje premašuje deset hiljada dinara.

– Tako je na primer u Lazarevcu u februaru prosečna zarada iznosila preko 74.000 dinara – navodi Krstić.

Podaci pokazuju da su februarske zarade u Pčinjskom okrugu veće od zarada u Jablaničkom okrugu. Krstić napominje da su pomenuti okruzi na začelju u odnosu na ostali deo Srbije.

Prosečna neto zarada u Srbiji u februaru iznosila je 40.003 dinara, saopštio je Republički Zavod za statistiku.

(OK radio)

 

GRAD

Ugroženima predato 20 stanova

Ambasador delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić predali su na upotrebu stambenu zgradu sa 20 stanova za izbegla, interno raseljena i socijalno ugrožena lica. Dežer i Stojčić su posetili Biznis inkubator centar Jumko, još jedan zajednički projekat Evropske unije i grada, namenjen povratnicima iz zemalja Evropske unije i ranjivim grupama.

U ulici Oktobarske revolucije kraj Osnovne škole Svetozar Marković nikla je treća stambena zgrada za izbegla, interno raseljena i socijalno ugrožena lica. Pod njenim krovom novi život počeće 20 porodica sa 51 članom.

Sa najmlađim stanovnicima ove zgrade Dežer i Stojčić su simbolično zasadili drvo. Pošto su svečano predali na upotrebu novi stambeni objekat, podelili su ključeve korisnicima stanova i obišli neke od njih.

Ambasador Dežer i gradonačelnik Stojčić su posetili Biznis inkubator centar Jumko, još jedan zajednički projekat Evropske unije i Vranja.

Gospodin Dežer je poručio polaznicima treninga da je na njima da pokažu preduzetnički duh i stvore šansu sebi i zajednici, podsetivši da je u jug Srbije investirano 18 miliona evra da bi postao dinamičan i srećan region.

(RTV)

 

Muzej na rezervi

Vranjski Narodni muzej dobio je pet puta manje sredstava od onih koja su potrebna za izradu dokumentacije sanacije zgrade i adaptaciju izložbenog prostora i depoa. Slađan Ivanović, direktor Muzeja, kaže da je od šest miliona, Ministarstvo kulture za realizaciju ova dva projekta odobrilo svega 1,6 miliona dinara.

On naglašava da su sredstva nedovoljna, ali da će ipak krenuti sa prioritetnim radovima.
– Nećemo odustati jer pokušavamo da novac obezbedimo i kod stranih ambasada, međunarodnih organizacija, ali i iz gradskog budžeta – kaže Ivanović.

Ivanović podseća da je realizacija projekta na izgradnji i adaptaciji izložbenog prostora i depoa u zgradi Doma kulture započeta pre pet godina i da je odrađena samo prva faza. Autor projekta kojim je predviđeno da muzej dobije svoju biblioteku i konzervatorsku radionicu je Goran Mitrović, arheolog i kustos.

Direktor ustanove koja se nalazi u jednom od najstarijih arhitektonskih spomenika kulture u Srbiji kaže da bi nakon realizacije oba projekta zgrada Muzeja postala „gradska kuća“. Vranjski Narodni muzej inače je otvoren 1960 godine.

(OK radio)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar