Šta pruža Evropska kartica



, ,

Uz podršku Saveta Evrope i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, zaživeo je projekat distribuiranja poznate EURO-26, Evropske kartice za mlade. Distributer za Pčinjski okrug je vranjska Kancelarija za mlade, zahvaljujući učešću na konkursu „Popusti se“. Inače, u pogodnostima koje pruža ova kartica uživa preko četiri miliona iz 38 evropskih zemalja, a o pojedinostima smo razgovarali sa koordinatorkom Milicom Anđelković – Jovanović.



Kako je KZM postala zvanični distributer ove kartice za Pčinjski okrug?

– Kancelarija za mlade je učestvovala na konkursu „Popusti se“ koji sprovodi Global Project Agency. Cilj je bio da se obezbede najpovoljniji popusti i uspeli smo da se dogovorimo sa javnim preduzećem Skijalište Besna kobila, koje je dalo mladima popust od 27 odsto na prenoćište u Planinarskom domu. Pošto smo ostvarili dobre rezultate na tom konkursu, ministarka omladine i sporta predložila nam je da postanemo distributeri Evropske kartice za mlade u Pčinjskom okrugu. Potpisali smo sporazum o saradnji, sada još ostaje da radimo na promociji, jer mladi iz Vranja i okoline još uvek ne znaju da mogu ovde dobiti karticu.



Kakve beneficije i popuste mladi mogu imati zahvaljujući ovoj kartici?

– Kartica pruža mnoštvo pogodnosti iz oblasti putovanja, kulture, edukacije, u srpskim i u evropskim gradovima. Tu su popusti na ulaznice za muzeje, pozorišta, koncerte, knjižare, klubove, sportske terene, bazene, popusti u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, kozmetičkim salonima, na raznim uslugama, kao i popusti na prevoz. Takođe, svaki korisnik Evropske kartice za mlade osiguran je od posledica nesrećnih slučajeva, a dobija i besplatno zdravstveno osiguranje koje važi za neograničen broj putovanja i dužinu boravka u svim zemljama sveta. Na sajtu Global Project Agency (www.gpa.rs) uvek se mogu naći informacije o popustima koji su trenutno na raspolaganju u Srbiji i inostranstvu. Na objektima u kojima možete ostvariti popuste zahvaljujući kartici stoji prepoznatljiva nalepnica.

Kako do kartice?

– Svi zainteresovani do 30 godina starosti imaju pravo da postanu vlasnici ove kartice. Nije bitno da li su učenici, studenti, u radnom odnosu ili nezaposleni. Sve što treba da urade je da dođu u prostorije Kancelarije za mlade sa jednom fotografijom i zvaničnim dokumentom (lična karta, pasoš, vozačka dozvola) gde mogu odmah dobiti karticu koja važi godinu dana, a članarina je 900 dinara godišnje.

Kako za sada ide distribucija kartica? Ima li zainteresovanih?

– Za nas u provinciji je Evropska kartica za mlade novina, dok je na zapadu taj sistem mnogo više razvijen i dosta znači mladim ljudima. Još uvek nismo zvanično krenuli sa prodajom kartica, a do sada smo podelili sedamdesetak, koje je nama poklonilo Ministarstvo omladine i sporta. Cena kartice od 900 dinara godišnje je možda mnogo za mlade ljude u Vranju, ali vam ona dosta znači kada odete negde na stranu. Nesumnjivo je ona studentima najviše potrebna. Vrlo je bitno da ljudi shvate koliko zapravo koristi mogu imati ako su korisnici Evropske kartice za mlade. Zbog toga ćemo mi u narednom periodu raditi na njenoj promociji.

 

DOBITNIK NEDELjE

Srđan Vasiljević,

pomoćnik gradonačelnika, jer je za zainteresovane obezbedio besplatne sadnice smrče

 

GUBITNIK NEDELjE

Predrag Stojković,

šef odborničke grupe SRS, jer ga nema na listi kandidata za odbornike te stranke

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar