Rad na (ne)određeno vreme



Imamo 38 u stalnom radnom odnosu i dvoje na određeno: Goran Petrović, Bio sam primoran da uposlim tri radnika: Zoran Veličković

Direktor “Komrada” Dejan Ilić navodi da je zatekao 10 privremeno zaposlenih lica. Oni su, kako ističe, ispunjavali sve uslove da budu primljeni za stalno, pa ih je i zaposlio, a umesto njih primio nova 23 radnika



 



Imamo 38 u stalnom radnom odnosu i dvoje na određeno: Goran PetrovićU Vranju se tačno zna koja partija upravlja kojim javnim preduzećem (JP), koja su odavno predmet partijske podele i partijskog plena. Više niko i ne pominje sistem javnog konkursa, svi kažu da on i nije obavezan, a do uspona u karijeri više se ne dolazi znanjem, veštinom i kvalifikacijama, već preko partijske knjižice. Menjaju se garniture na vlasti i svaka dovodi svoje kadrove, ali istovremeno ne otpuštaju ljude koje je dovela prethodna vlast. Ponašaju se po sistemu „ne diraj me – ne diram te“, iako je pre više od godinu dana Vlada Srbije donela uredbu kojom se zabranjuje zapošljavanje na neodređeno vreme, što, naravno, nije zaustavilo zapošljavanje na određeno vreme. Kako to izgleda u realnom životu nije bilo moguće precizno utvrditi prevashodno zbog nesaradnje nekih JP, pre svih „Skijališta Besna kobila“. Ono što znamo je da trenutno takvih lica ima 41.

BEZBOLNI UPAD

Direktor JP “Komrad” Dejan ILIĆ, koji je na ovoj funkciji od juna prošle godine, navodi da je kada je stupio na ovu dužnost zatekao 10 lica upošljenih na određeno vreme. Oni su, kako ističe, ispunjavali sve uslove da budu primljeni za stalno, pa ih je i zaposlio, a umesto njih primio nova 23 radnika.

– Oni rade u pogrebnoj službi, iznošenju smeća, naplatnoj i službi mehanizacije, a imamo i nekoliko pripravnika. Nama je po sistematizaciji radnih mesta predviđeno upošljavanje 218 radnika, a trenutno imamo samo tri preko te brojke – navodi direktor, dodajući da iz budžeta dobijaju 8.7 miliona mesečno za ovu vrstu davanja.

Što se tiče situacije u JP “Vodovod”, kako saznajemo, u njihovoj pravnoj službi, oni imaju 223 radnika na neodređeni i 11 na određeno vreme. Naglasili su da novac za lične dohotke ne primaju iz lokalnog budžeta.

Bio sam primoran da uposlim tri radnika: Zoran VeličkovićKada se radi o zapošljavanju u JP “Novi dom”, tu je situacija nešto bezbolnija. Direktor Goran PETROVIĆ, ističe da je u momentu kada je imenovan na ovo mesto, jula 2008. godine u preduzeću bilo 40 zaposlenih, dok je situacija danas donekle izmenjena.

– U ovom trenutku imamo 38 u stalnom radnom odnosu i dvoje na određeno vreme – jedna je higijeničarka ona ima platu 28 hiljada, a drugi radi na poslovima polukvalifikovanog radnika u građevinskoj operativi sa platom 32 hiljade dinara – transparentan je Petrović.

On je uz to naglasio i da javno preduzeće kojim rukovodi ne dobija sredstva iz lokalnog budžeta za lične dohotke, a tako je bilo i ranijih godina.

Malo neočekivano stanje zatekli smo u JP “Direkcija”, s obzirom na to da malo-malo pa ovo preduzeće dobija poslove preko javnih radova, a ti radnici se takođe računaju kao radnici na određeno vreme (vidi okvir). Po rečima Petra JOVČIĆA, iz pravne službe ovog preduzeća, oni radnike angažuju po potrebi.

– Direkcija nema ni jednog radnika zapošljenog na određeno vreme, a inače imamo oko 50 zaposlenih – kratak je pravnik.

PARTIJA ZAUVEK

Na kraju, tu je i JP RTV Vranje, koja za svoja 52 stalno zaposlena radnika iz budžeta na godišnjem nivou dobija oko 45 miliona dinara. Direktor televizije Zoran VELIČKOVIĆ, koji je na toj funkciji od 2010. Godine, navodi:

– Kada sam stupio na dužnost nije bilo zaposlenih na određeno vreme, a kako je jedna radnica otišla u penziju, dve radnice su na porodiljskom, a jedan radnik je zbog operacije na dužem bolovanju, bio sam primoran da uposlim tri radnika na određeno vreme – jasan je direktor.

Veličković dodaje da su „njihova primanja ista kao i primanja ostalih radnika koji rade na sličnim poslovima, odnosno radnika koji su na bolovanju, a može da se javi manja razlika samo zbog dužine minulog rada ne ističući, pri tom, o kolikim se konkretno ciframa radi.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar