Pozorišne scenografije



, ,

IZJAVA NEDELjE:



Jovan Ćirilov, teatrolog

– Sada sam u “Simpu” koji otvara za mene treću dimenziju mogućnosti u dizajnu nameštaja, ali i pozorišne scenografije.



 

PČINjSKI OKRUG

Nerazvijene opštine skriveno blago za investititore

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sujelman Ugljanin rekao je juče u Vranju da je veliki broj nerazvijenih opština u Srbiji pravo „skriveno blago“ za investitore

– U Srbiji ima dosta narazvijenih opština, a baš te opštine su pravo skriveno blago u kojima se, minimalnim ulaganjima, može postići da nam zemlja sutra bude jak agro-industrijski kompleks – rekao je ministar Ugljanin u razgovoru sa predsednicima opština Pčinjskog okruga.

Boraveći na jugu Srbije u svojstvu rukovodioca Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, Ugljanin je istakao da kao zemlja moramo kod EU iskoristiti status kandidata i punim kapacitetima pristupiti raznim predpristupniim fondovima.

– Neobično je važno da kao zemlja iskoristimo status kandidata koji smo dobili od Evropske unije, da na vreme pripremimo potrebno projektnu dokumentaciju i konkurišemo punim kapacitetima kod raznih fondova – rekao je ministar Ugljanin.

OBELEŽENA GODIŠNjICA BOMBARDOVANjA
Vranje je obeležilo trinaestu godišnjicu bombardovanja Srbije od strane NATO, tokom kojeg je na području Pčinjskog okruga poginulo 62, a ranjeno 207 građana. Položeni su venci i cveće kraj spomenika poginulima u ratnim sukobima i ratu od 1990. do 2003. godine. Poručeno je onima koji odlučuju da u modernoj Evropi nema mesta stradanju i patnji.
(RTV)

HARA GRIP
Cenatar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u Vranju u drugoj polovini marta beleži nagli porast broja obolelih od gripa.
Povećan broj pacijenata na skoro svim odeljenjima Doma zdravlja u Vranju govori da se radi o epidemijskom talasu gripa koji je zahvatio naš okrug,
Po rečima lekara radi se o sezonskom a ne pandemijskom gripu. Inače najveći broj pacijenata registrovan je u surduličkoj opštini.
(RTV)

ZARADE U SRBIJI
Najviše prosečne zarade u Srbiji isplaćene su u februaru zaposlenima u Lajkovcu – 74.505 dinara, a najniže u Merošini – 19.706 dinara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Pored Lajkovca, opštine sa najvišim platama su i Lazarevac sa 74.444 dinara, Kostolac – 65.794 dinara, zatim beogradske opštine Stari grad – 58.311 dinara i Novi Beograd – 56.499 dinara.
U začelju liste, ispred Merošine su Arilje sa 21.502 dinara, Trgovište – 22.117 dinara, Rača – 23.669 dinara i Osečina – 24.278 dinara.
Prosečna neto zarada u Srbiji u februaru je bila 40.003 dinara i u odnosu na prethodni mesec nominalno je veća za 9,2 odsto, a realno za 8,3 odsto, saopštio je RZS.
(Tanjug)

UPIS NA VOJNU AKADEMIJU
Za učenike završnog razreda, srednjih škola, predstavnici Vojne akademije, iz Beograda, u Ekonomsko-trgovinskoj školi, održali su „promociju konkursa, za upis na Vojnu akademiju“, u školskoj 2012/2013 godini.
Učenicima svih srednjih škola sa područja grada promociju konkursa držali su profesori, starešine, i kadeti Vojne akademije. Oni su ukazali na opšte, i posebne uslove konkursa, kao i na prava, i obaveze budućih kadeta.
Tradicija Vojne Akademije, duga 162.godine obuhvata, srednju vojnu školu, akademiju, a od ove godine i visoke studije „Bezbednosti“.
Po završetku školovanja, kadeti postaju profesionalni oficiri Vojske Srbije. Akademiju podjednako upisuju i muškarci i žene.
Konkurs za upis je otvoren, do desetog aprila 2012 godine.
(RTV)

Predsednicima opština Pčinjskog okruga, Ugljanin je sugerisao da se, bez obzira na izbore, požuri da se takvim projektima konkuriše i kod naših ministarstava.

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić istakao je posle razgovora sa ministrom Ugljaninom da je njegov boravak u Vranju bio koristan i zbog toga što se razgovaralo o konkretnim projektima i njihovim šansama da se za njih obezbede sredstva.

– Sa ministrom Ugljaninom ‘izmerili’ smo značaj i težinu dva naša kapitalna projekta. Prvi je uređenje Industrijske zone, a drugi izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda – rekao je Stojčić.

(Biznis)

 

Oporavak Megala

Preduzeće „Megal“ iz Bujanovca, iako već duže vreme u veoma lošoj ekonomskoj poziciji, ove godine pokazuje znake oporavka. Najbolji znak tog procesa je očuvanje oko 130 radnih mesta u ovoj firmi.

– Uspeli smo, sa dosta napora, da stabilizujemo proizvodnju. Uz pomoć jednog kredita iz Fonda za razvoj od 45 miliona dinara, stvari smo postavili na svoje mesto – kaže direktor firme Dragoljub Kostić.

On podseća da je „Megal“ stao na noge u najteže vreme, u krizi koja je ozbiljno drmala svetsku ekonomiju.
– Mi smo prošle godine partmeru u Grčkoj isporučili 600 kotlova za parno grejanje. Kako je partner zadovoljan našim proizvodima, stekli smo uslove da povećamo broj jedinica za izvoz, što je bio naš cilj – kaže direktor.

„Megal“ je prošle godine, zahvaljujući dobroj organizaciji posla, uspeo da 43 odsto godišnje proizvodnje proda na svetskoj pijaci. U tom bujanovačkom preduzeću ističu da se tu ne završavaju njihovi planovi i da će svaka sledeća godina biti bolja od prethodne.

(OK radio)

 

GRAD

Vojsci stanovi, gradu zemlja

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Srbije Oliver Dulić otvorio je radove na izgradnji zgrade sa 27 stanova u naselju Ogledna stanica u Vranju.

Stanove će koristiti pripadnici Vojske Srbije.

Izgradnja vojnih stanova, koji bi trebalo da budu završeni za 120 dana, koštaće 90 miliona dinara, a u podjednakom iznosu finaniraju je Ministarstvo za prostorno planiranje i Grad Vranje.

Grad će u zamenu za izgradnju stambenog kompleksa površine 2.070 kvadratnih metara dobiti 120 hektara vojnog zemljišta u naselju Bunuševac, čime će biti proširena industrijska zona.
– Vranje se nalazi na autoputu i proširenje industrijske zone može biti od presudnog značaja za dalji razvoj grada. Da biste privukli investitore možete izdavati zemljište i bez naknade, što i zakon dozvoljava. Bitno je da se privuku investitori, da se otvaraju nova radna mesta i da se radi – rekao je Dulić.
Dulić je najavio da će Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje Vranju uputiti između 50 i 60 miliona dinara namenjenih poboljšanju energetske efikasnosti, projektima vezanim za obnovljive izvore energije i za zamenu energetski neefikasne stolarije.
Pomoćnik gradonačelnika Vranja Igor Andonov rekao je da je od najvećeg strateškog značaja dogovor Grada Vranja sa Ministarstvom odbrane o preuzimanju 120 hektara zemljišta u Bunuševcu na lokaciji koja je od centra grada udaljena kilometar i po.
– Tim zemljištem proširujemo postojeću industrijsku zonu, a to je i jedini deo grada koji može da se širi i gde planiramo izgradnju novog naselja sa svim pratećim elementima – rekao je Andonov.

(Beta)

 

Samo osam miliona za javne radove

U Vranju će ove godine putem javnih radova biti angažovano 74 lica. Ministarstvo ekonomije opredelilo je 8,3 miliona dinara za realizaciju ovog projekta.

Prema rečima Uroša Trajkovića predsednika GO URS-a 25 ljudi biće angažovano u Zdravstvenom centru, isto toliko u Skijalištu “Besna Kobila”, dok će njih 24 raditi u Direkciji za izgradnju.

Ministarstvo ekonomije je preko Nacionalne službe zapošljavanja Pčinjskom okrugu na ime javnih radova izdvojilo 22 miliona dinara.

Realizacija javnih radova počinje za desetak dana, a lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih na ovim poslovima biće angažovana tri meseca.

(OK radio)

 

Monitoring poslanika

Vranje je jedan od pet gradova u Srbiji u kome će se narednih 11 meseci realizovati projekat „Javnost rada republičkih poslanika“.

Za sprovovošenje projekta u Vranju biće zadužena organizacija građanskog društva „Inicijativa za integracije“. Nadica Stošić, predsednica Upravnog odbora ove organizacije pojašnjava da se projekat realizuje u dva segmenta.

– Prva faza je formiranje NVO “Kišobran” koja ima za cilj da okupi organizacije iz pet gradova, ali se otvara mogućnost da se kasnije priključe još neki gradovi. U Srbiji je svaka sredina specifična, te je nemoguće imati isti princip u rešavanju problema – rekla je Stošićeva.

Ona je najavila da će 6. aprila biti potpisani sporazumi civilnog sektora koji će biti i osnova za praćenje javnosti rada narodnih poslanika u parlamentu, što je drugi segment ovog projekta.

„Javnost rada republičkih poslanika“ osim u Vranju sprovodi se u Nišu, Inđiji, Jagodini i Novom Sadu.

– U predizbornoj kampanji biće predstavljeni kandidati za narodne poslanike koji će biti učesnici debate posvećene životu građana – objašnjava Stošićeva.

Ona je na konferenciji za novinare istakla da je najveći značaj ovog projekta  što će građani Vranja imati priliku da „upoznaju“ kandidate za republičke poslanike iz Vranja, Niša, Jagodine, Inđije i Novog Sada.

-Kandidati za republičke poslanike će učestvovati u TV panelima koje će produkcijski raditi „Media Reform centar“ iz Niša, a naši sugrađani će imati priliku da, osim kandidata iz Vranja, vide i kandidate svih stranaka iz Niša, Jagodine, Inđije i Novog Sada – kazala je Stošićeva.

Ona je dodala da će u drugoj fazi realizacije projekta, nakon konstituisanja Narodne Skupštine Republike Srbije, obučeni aktivisti pratiti rad izabranih Republičkih poslanika iz ovih pet gradova.

Građaniće o rezultatima svojevrnog monitoringa  biti obaveštavani putem društvenih mreža (facebook, twitter i youtube) u svakom od pet gradova u kojima se projekat realizuje.

– Na kraju projekta će biti odštampan „bilten“ za svaki od pet gradova u kojem će građani moći da vide koliko su njihovi poslanici proveli vremena za skupštinskom govornicom, koje su značajne odluke „izboksovali“ za svoje gradove i koliko su novaca potrošili za taj vremenski period – napomenula je Stošićeva.

Projekat „Javnost rada republičkih poslanika“ finansijski je podržao USAID preko „Instituta za održive zajednice – ISC“, a njegova vrednost je oko 70.000 dolara.

(Južne vesti)

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar