Politička koalicija ili družina za pare



Moć je na lokalu: Kamberi, Tražimo osnovna prava: Musliju, Halimi ide u penziju: Sadriju,

Halimi će za manje od dve godine iz Skupštine Srbije otići u poslaničku penziju. Musliu ovim spašava svoju političku biografiju, s obzirom da mu se „priprema“ odlazak. Zuljfiju je u ugovoru „pronašao“ pravi način da finansijski ojača stranku, a Destaniju i njegovoj DUD ovo je, uz finansijski baj-pas i pojas za spasavanje



 



PROMOCIJA MEDjUETNIČKOG DIJALOGA NA JUGU SRBIJE (27)

Posle parlamentarnih izbora zakazanih za 6. maj, četiri stranke okupljene oko liste „Koalicija Albanaca Preševske Doline“ očekuju da osvoje jedan poslanički mandat. Stranke će tih 48 meseci podeliti i sve drugo što proizilazi iz tog prava – pare i uticaj, na primer.

MUSLIU – POSLANIK!

Ovako je najjednostavnije Skender Destani, lider Demokratske unije Doline (DUD), objasnio suštinu „Koalicionog sporazuma o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima u Srbiji“, koji su u nedelju 18. marta u Preševu potpisali Riza Halimi (Partija za demokratsko delovanje – PDD), Skender Destani (Demokratska unija Doline –DUD), Jonuz Musliu (Pokret za demokratski progres) i Rahmi Zuljfiju (Demokratska unija Albanaca – DUA).

Moć je na lokalu: Kamberi– Dakle, ovoga puta stavove, poruke i probleme Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, sa govornice Skupštine Srbije domaćoj i svetskoj javnosti, pored Rize Halimija iznosiće Jonuz Musliu i Rahmi Zuljfiju, verovatno bez mene, jer ja nisam zainteresovan za mandat koji će mi trajati nekoliko meseci – praktično je pojasnio odredbe sporazuma Destani.

Tako ćemo, u ovom poslaničkom mandatu, videti i ono što je, koliko do juče, bilo skoro neverovatno: videćemo Jonuza Musliua, a njegove britke stavove i poslanici u sali i gledaoci televizije pratiće isključivo uz pomoć prevodioca. On je, dakle, bez obzira na dosadašnji tvrdi stav da njega i njegovu partiju „Beograd apsolutno ne zanima“, ipak uplovio u vode koalicije.

– Biću poslanik u Beogradu. Govoriću o problemima Albanaca kada god to uslovi i rasprava zahtevaju. Mislim da ću imati da kažem mnogo toga što je novo i što do sada nije rekao Riza Halimi: dobro je što je on shvatio da ni izbliza nije opravdao očekivanja Albanaca. Za razliku od ovog mandata, naša koalicija će posle izbora imati tim koji će se zajedno pripremati pred svaki skupštinski nastup i usaglasiti svako pitanje i svaki stav – kaže Musliu.

Tražimo osnovna prava: MuslijuNjegov ulazak u koaliciju za srpske parlamentarne izbore, u „albanski četverac bez kormilara“, iznenadio je i albansku i srpsku stranu. I danas se u Bujanovcu i Preševu, u svakom političkom razgovoru, redovno postavlja pitanje cilja i karaktera ovakve koalicije i sporazuma po kome će se sve, a novac posebno, deliti po precizno utvrđenim kriterijumima.

– Ništa spektakularno se nije dogodilo. Njih četvoricu je ujedinio samo jedan faktor – interes. Ovo je u prevodu „ albanska družina za pare“, kaže Driton Salih, urednik Portala „Presheva com“.

On objašnjava da će jedan poslanik mesečno koaliciji donositi najmanje 900 evra. Za godinu dana to je 10.800, a za četiri godine 43.200 evra. To je keš kojim će ih, ni krive ni dužne, častiti srpski poreski obveznici. Za četiri male i siromašne partije taj novac je dobrodošao.

Slično razmišlja i Kujtim Sadriju, predsednik lokalnog odbora Liberalno demokratske partije (LDP). Sadriju je prvi i za sada jedini Albanac koji je „iskočio“ iz nacionalnih i političkih šablona albanske političke scene. Uspeo je da među Albancima pronađe istomišljenike, neostrašćene pojedince, ljude hladne glave, one koji su spremni za kompromis. On za sporazum četvorice kaže da je to kao suza čista „koalicija ličnih interesa“ u kojoj su, lideri, svaki na svoj način i svaki za sebe, pronašli ono što im nedostaje i što na drugoj strani nisu mogli da ostvare.

Halimi ide u penziju: Sadriju– Vidite, Halimi će za manje od dve godine iz Skupštine Srbije otići u poslaničku penziju. Musliu ovim spašava svoju političku biografiju, s obzirom da mu se „priprema“ odlazak. Zuljfiju je u ugovoru „pronašao“ pravi način da finansijski ojača stranku, a Destaniju i njegovoj DUD ovo je, uz finansijski baj-pas i pojas za spasavanje – analizira ovu četvorku Kujtim Sadriju, koji se nada da će i ovakva situacija u albanskom političkom vrhu doprineti da LDP sa dva odbornika uđe u lokalni parlament i da tamo bude korektor mnogih ishitrenih razmišljanja.

Ovu koaliciju na interesantan način posmatra i Belgzim Kamberi, novinar, analitičar i predsednik Odbora za ljudska prava u Preševu. Njegovo polazište je da je ovo vrlo „pragmatična koalicija“ republičkog karaktera, ali u funkciji lokalne vlasti.

– Ja ovde vidim dve struje: preševsku i bujanovačku. Svi akteri ove političke utakmice u Preševu su zajedno protiv predsednika opštine Ragmija Mustafe i njegove Demokratske partije Albanaca (DPA). U Bujanovcu, pak, zajedno su svi oni koji su protiv Nagipa Arifija. Pogledajte te stranke u koaliciji? Njima je jako stalo do vlasti u lokalu. To je njima osnovni cilj – kaže Kamberi.

On dalje kaže da su Mustafa i Arifi na dosadašnjim najvišim funkcijama u lokalnoj vlasti, uspešno položili sve ispite, tako da jako dobro znaju šta im je činiti i za šta se vredi boriti i žrtvovati.

NAGRADNO PITANjE
 Partija za demokratsko delovanje (PDD) čiji je lider sadašnji poslanik Riza Halimi, najstarija je, najjača i najorganizovanija politička partija Albanaca na jugu Srbije. Kako finansijski najbolje stoji, ova partija je prva započela izbornu utakmicu čiji će kraj biti 6. maja.
Na albanskom jeziku naziv ove partije je: Partija per Veprim Demokratik, a skraćenica PVD. Halimi i njegov tim napravili su izborni plakat čije je grafičko rešenje veoma zanimljivo. U slovima PVD (vidi fotografiju) su konture triju zastava. Prvo slovo „P“ je na albanskoj, drugo „V“ na američkoj, a treće „D“ na zastavi Evropske unije.
Neupućeni posmatrač nikada ne bi sa ovog plakata doznao u kojoj su zemlji zakazani parlamentarni izbori za 6. maj: u Albaniji, SAD ili Evropskoj uniji. Bez obzira što su toga dana izbori za centralnu i lokalne vlasti Republike Srbije, na ovom plakatu nje nema nigde.

– Ragmi Mustafa u Preševu i Nagip Arifi u Bujanovcu jako dobro znaju da se u Beogradu i srpskom parlamentu ne osvajaju ni novac ni uticaj. Beograd više služi za domaću i svetsku promociju „albanskih problema“. Novac, moć, uticaj, ugled …sve se to stiče u lokalu, i to mnogo više od onih beogradskih 43.000 evra za četiri godine – kaže Belgzim Kamberi.

RADNA MESTA SU MERA

Na kraju i ono najvažnije pitanje: šta će biti srž političke borbe Albanaca u srpskom parlamentu u naredne četiri godine? Budući poslanik Jonuz Misliu, koji je u Bujanovcu trenutno predsednik Skupštine, kaže da se ništa nije promenilo.

– Još dugo godina Albanci će ovde da se bore za osnovna ljudska prava, za slobodu kretanja, demilitarizaciju regiona, istinsku amnestiju bivših boraca Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, za svoje nacionalne simbole, obrazovanje na maternjem jeziku… – kaže Jonuz Musliu, koji je, podsetimo, bio politički komesar naoružanih Albanaca u vreme eskalacije sukoba 2001. godine.

Skender Destani (DUD) se ne slaže sa takvim mišljenjem, ali time ne negira postojanje tih problema u albanskoj nacionalnoj zajednici. Za Destanija je, međutim, ekonomsko-socijalni razvoj juga Srbije najvažniji.

– Mera politike, kulture i ukupnog kvaliteta života samo je jedna: broj novootvorenih radnih mesta. Biće dobro ako takve poruke što češče budu u svet slali Albanci – poslanici u naredne četiri godine – kaže Destani.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar