Matične ćelije za novi Stefanov život



Terapija: Marko sa delfinima u Harkovu, Doktor Aleksej sa pacijentima

Dečak iz Vladičinog Hana, koji boluje od spiralne mišićne atrofije, pokazuje prve znake oporavka posle lečenja metodom matičnih ćelija na Institutu za ćelijsku biorehabilitaciju u Harkovu



 



Terapija: Marko sa delfinima u HarkovuDoktor Aleksej Dmitrijevič Krasnoženok iz Harkova u Ukrajini, direktor Instituta za ćelijsku biorehabilitaciju, od 12. do 19. marta boravio je u Vranjskoj Banji, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, a na poziv NVO „Životna pomoć“ i njene predsednice Ljubinke Milovanović. Doktor Aleksej, jedan od najvećih svetskih stručnjaka u oblasti primene matičnih ćelija, je primio u ordinaciju stotinak pacijenata, uglavnom dece, obolelih od multipleks skleroze, autizma i raznih bolesti kičme i kičmene moždine.

– Povod mog dolaska je poseta našem pacijentu, šesnaestogodišnjem dečaku Stefanu Djorđeviću iz Vladičinog Hana– kaže dr Aleksej.

POTRAGA ZA NOVCEM

Doktor Aleksej sa pacijentimaStefan boluje od spiralne mišićne atrofije od svoje četvrte godine, kada je kroz njegovo telo prošao centromegalo virus. Od tada  bolest konstantno napreduje,  da bi na kraju Stefan završio u kolicima i krevetu. Nije mogao da hoda, a i ruke je počeo teško da pokreće. Za njegove roditelje, Bobana i Biljanu, nastao je pravi pakao, ali i velika borba za bilo kakvo poboljšanje zdravlja njihovog sina. Boban je morao da napusti posao da bi bio pored sina, a Biljana je nastavila da radi u hanskoj Opštinskoj upravi.

– Bili smo razočarani, videli smo svakodnevno tugu u Stefanovim očima, da bi krajem 2011. godine preko medija saznali da se jedan mladić, sa sličnom bolešću kao i Stefan,  leči u Ukrajini i da je stao na noge. Preko Ljubinke Milovanović uspostavili smo vezu sa dr Aleksejem, čuli se preko skajpa i saznali šta nam je sve potrebno da bi stigli na Institut u Harkov – priča Biljana.

CENA LEČENjA
Lečenje je do sada bilo skuplje i sve zavisi od vrste bolesti i broja terapija.
– Početna cena dolaska na Institutu biće 4.500 evra, a potom će konačna cena zavisiti od vrste bolesti i potrebnih tretmana, vrsta terapija i njihovog broja – ističe dr Aleksej.

Za odlazak na lečenje bilo je potrebno oko 19.000 evra, od toga 15.000 za lečenje, 1.800 za avinske karte i 2.000 za čuvanje rezervnih matičnih ćelija.

– Nastala je grozničava potraga za novcem. Opet nam je mnogo pomogla gospođa Milovanović. Na njenu inicijativu sakupljeno je oko 8.000 evra u Višem i Osnovnom sudu u Vranju, od plaćenih kazni.  Nešto je donirala opština Vladičin Han, koja je jedna od najsiromašnijih u Srbiji, potom prilozi mojih kolega i koleginica sa posla, ali to je bilo nedovoljno. Odlučili smo se da prodamo kola, motor, nešto od kućnih stvari i uzmemo kredit od 8.000 evra, čime smo sklopili finansijsku konstrukciju za odlazak u Harkov – kaže Biljana.

Krajem januara 2012. godine, u Hrakovu ih je dočekao i primio dr Aleksej sa svojim timom.

SARADNjA SA BANjSKIM ZAVODOM
Dr Aleksej je boraveći Specijalnoj bolnici u Vranju održao predavanje o svojim iskustvima u lečenju matičnim ćelijama zainteresovanim lekarima i fizioterapeutima. Sa Specijalnom bolnicom u Vranjskoj Banji potpisao je ugovor o međusobnoj sradnji, a do leta gosti Instituta u Harkovu biće jedan doktor i dva fizioterapeuta.
– Ne lečimo onkološke bolesti, epilepsiju i infekcije kože. Lečimo bolesti kičme i kičmene moždine, bolesti srca (infarkt miokarda), cirozu jetre, toksilogične povrede, povrede mozga, ukupno oko 18 bolesti mogu se izlečiti, a kod njih šest sigurno možemo pomoći. Da li će se neko u potpunosti izlečiti zavisiće od više faktora – kaže dr Aleksej.

– Stefan nije mogao da stoji, padao je kao lutka – seća se doktor.

Stručnjaci sa Instituta uzeli su njegove matične ćelije, jer se na taj način eliminišu bilo kakve imunološke reakcije vezane za odbacivanje implantiranih matičnih ćelija.

– Stefan je pio ampule sa matičnim ćelijama i bio je podvrgnut našim propisanim terapijama. Radi se o plivanju sa delfinima (delfino terapija), vežbama za razvoj motorike, specijalnim masažama, i terapijom sa psihologom. Terapije su trajale dve nedelje, sve vreme je sa roditeljima bio smešten u našem hotelu. Odmah su počeli da se pokazuju znaci poboljšanja njegovog stanja, ali sve to mora da ide postepeno, kako bi počeo da hoda sam bez ičije pomoći – kaže dr Aleksej.

Stefanu su napravljene ortoze za noge, vrsta maski pomoću kojih mora  da stoji tri puta dnevno po pola sata i da krene sa laganim hodom.

– Stefan je čudo jer se naglo oporavlja na bolje. Hrabar je dečko, podnosio je sve bolove na terapijama, disciplinovan je, psihički stabilan, a to je jedan od preduslova za uspešno lečenje. Pije redovno ampule sa matičnim ćelijama i nakon kratkog vremena je ustao i počeo da hoda. Doduše otežano, pomoću maski, po malo se pridržava za rame oca, ali njegova šetnja traje sat vremena i on je beskrajno srećan. Iskreno, kada smo saznali za njegov brz oporavak rešili smo da ga posetimo i uverimo se u čudo – priča dr Aleksej.

METODA MATIČNIH ĆELIJA
– Uzimamo iz karlične kosti pacijenta skoro jedan kubni centimetar koštane srži, izdvajamo matične ćelije i zatim ih u labaratorijskim uslovima kultivišemo specijalnom metodom i pripremamo za presađivanje. Zadajemo im, uz primenu specifičnih faktora rasta i nekih drugih manipulacija, ulogu koju treba da preuzmu u telu pacijenta, da postanu, na primer, nervne ćelije tkiva koje je oštećeno. Drugi dan posle uzimanja srži za svakog pacijenta pravi se poseban pojas, kalup ili konstrukcija koja će omogućiti da on bude u sedećem ili uspravnom položaju. Jer i taj „položaj“ je deo naše tajne, jer doprinosi da pripremljene i reprogramirane matične ćelije stignu do oštećenog mesta i da se tu usade.
Na kraju te matične ćelije ubacujemo u organizam bolesnika. Metod implatacije, kao i dužina terapije zavise od tipa i ozbiljnosti oboljenja, implatacija se primenjuje nekoliko puta u periodu od 6 do 24 meseca – navodi dr Aleksej.

Dr Aleksej je sa svojim kolegama počeo lečenje matičnim ćelijama prvo preko pilot programa i ispitivanja na životinjama, a kada su rezultati postali vidljivi i uspešni, prešlo se na ljude. Iz Srbije je do sada imao oko dvadesetak pacijenata.

BESKRAJNA SREĆA

Stefanu su potrebne još dve terapije od po dve nedelje na Institutu u Harkovu. Ovog puta biće mu samo potrebno 3.600 evra za avionske karte za njega i roditelje. Porodica taj novac trenutno nema, ali se nada da će dobri ljudi pomoći i da će podržati beskrajnu sreću koju Stefan oseća pri hodanju. Kaže da se ponovo rodio, da sa roditeljima živi drugi život.

– Stefan hoda pomoću ortoza, ali to je otežano i nije pravilno. Cilj je da jednog dana hoda pravilno kao i njegovi zdravi vršnjaci, da ode u školu, prisustvuje nastavi i vrati se peški kući. Tako nešto možemo da očekujemo kada završi sa terapijama – ističe dr Aleksej.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar