Kuvanje na berzi



, Simpo je kao stari stojadin: niko ga neće celog, svima trebaju samo delovi, Podsticaj samo za amatere: Branislav Jorgić, Treba čestitati ljudima koji ulažu i trguju na berzi: Goran Nikolić

– Sigurno je imao konsultante, a ja bih ovde napomenuo da najavljeni dolazak švedske IKEA može da bude podsticaj rasta vrednosti akcija. Osim toga, mislim da je jug Srbije neprocenjivo važan za državu, koja planira da u narednom periodu tamo uloži značajna sredstva i da dovede investitore, uveliko se gradi i Koridor 10, a sve to ima veze i sa vranjskom fabrikom – kaže ekonomista Goran Nikolić



 



Ivan Miljković postao je jedan od najboljih svetskih odbojkaša, ali i ozbiljan poslovni čovek, koji je tokom marta odvojio nešto malo preko 30.000 evra za 17.058 akcija vranjske Kompanije „Simpo“. Prema podacima sa sajta Beogradske berze (www.belex.rs), Miljković je najpre 8. marta kupio 5.071 akciju po ceni od 200 dinara za komad, dok je nekoliko dana kasnije, 13. marta, pazario bolje – za 180 dinara po akciji kupio je 11.700. Kasnije je tokom marta kupio još nekoliko stotina akcija i tako, sa 1,6 odsto vlasništva, postao najveći akcionar Simpa posle države (vidi tabelu).

MOTIVI

Nažalost, Ivan Miljković, čiju nam je adresu na elektronskoj pošti dao njegov otac koji živi u Nišu, nije želeo da komentariše svoju aktivnost na berzi, pa će čitaoci biti uskraćeni za odgovor na pitanja kako se i zašto odlučio za ovu transakciju, da li ga je neko savetovao, da li očekuje rast cene „Simpovih“ akcija, da li je upoznat sa stanjem u kompaniji i planira li da nastavi sa kupovinom njenih akcija.

Simpo je kao stari stojadin: niko ga neće celog, svima trebaju samo deloviMeđutim, stručnjaci procenjuju da Miljković nije pogrešio što je ovako uložio svoj teško zarađeni novac, naglašavajući da je 30.000 evra suma čak i u Srbiji zanemarljiva u berzanskim poslovima. Branislav JORGIĆ, vlasnik agencije „Jorgić broker“ objašnjava da je razlika između knjigovodstvene cene jedne „Simpove“ akcije, koja iznosi 5.683 dinara, i sadašnje na istorijskom minimumu (od 180 do 200 dinara), ogromna te da ostavlja prostor za značajnu zaradu:

– To je dobar motiv za svakog ulagača jer, generalno, velika razlika između nominalne (knjigovodstvene) i cene akcije na berzi predstavlja znak da se može zaraditi – objašnjava Jorgić.

Prema njegovim rečima, buduće kretanje cene akcija vranjske kompanije zavisi od nekoliko faktora, pre svega od ponašanja menadžmenta i države, koja u svom posedu ima oko 43 odsto akcija:

– Cena će zavisiti od toga hoće li država, kao najveći akcionar, prodavati svoje akcije. Međutim, na drugoj strani ne smemo izgubiti iz vida da „Simpo“ ima velike obaveze prema državi po raznim osnovama, koje prema dostupnim podacima u ovom momentu iznose oko 40 miliona evra, što svakako ne može doprineti atraktivnosti kompanijskih akcija – kaže Jorgić.

Treba čestitati ljudima koji ulažu i trguju na berzi: Goran NikolićKrije li se, dakle, osim zarade još neki, trenutno nevidljiv, motiv ove transakcije? Iako smo im elektronskom poštom uredno poslali pitanja vezana za akviziciju odbojkaškog reprezentativca, odgovor od Slađana DISIĆA, direktora „Simpa“ i Ljubomira ILKIĆA, potpredsednika kompanije nismo dobili.

Ipak, kao odgovor na ovo pitanje neminovno se nameće asocijativni prizor sa dugoprugaških atletskih trka, gde na početku autsajder ima ulogu „zeca“ pa forsira tempo kako bi podstakao favorite da ga pojure i daju sve od sebe. „Zec“, kome je to jedini zadatak, tokom trke odustane i ostavi one najbolje da se bore za rekorde i medalje. Tako lokalna javnost ovih dana spekuliše da Miljkovićeva kupovina ima za cilj da podstakne promet „Simpovih“ akcija, pa da i drugi potencijani investitori krenu njegovim stopama, logično rezonujući da poznata ličnost poput njega svakako ima neke informacije koje običnom svetu nisu dostupne. Međutim, Jorgić neozbiljnim smatra priče po kojima Miljković ima ulogu „zeca“:

– To što je poznata ličnost, u ovom slučaju odbojkaški reprezentativac, kupila akcije samo za amatere na berzi može da bude podsticaj da to urade i oni. Ozbiljni ulagači na to ne obraćaju pažnju. A zašto se baš sada Miljković odlučio za kupovinu? E, tu nema nikakvih pravila – kaže Jorgić.

Podsticaj samo za amatere: Branislav JorgićUTICAJ DRŽAVE

Međutim, ekonomista Goran NIKOLIĆ smatra da u Srbiji akcije nisu pokazatelj prave vrednosti neke kompanije jer kod nas berzansko poslovanje još uvek nije dovoljno razvijeno i „nismo zemlja koja se oslanja na hartije od vrednosti“:

– Ne verujem da „Simpo“ vredi samo 1,9 miliona evra, mislim da vredi mnogo više znajući kojom sve imovinom raspolaže. Duboko verujem da ta kompanija ima perspektivu i da su njene akcije potcenjene – kaže Nikolić i dodaje da najveći rizik za „Simpo“ leži u činjenici što je pod skutom države.

Nikolić, ne veruje da se Miljković tek tako odlučio da novac uloži u akcije vranjske kompanije. Prema njegovim rečima, odbojkaš je pametno investirao pri čemu je svakako imao savetnika ili više njih koji se razumeju u berzanske poslove:

TABELA

Emitovano 1.059.700 akcija
Miljković kupio 17.084 akcije ili 1,6 odsto
Fizička lica 51 posto
Akcijski fond                       28,8
PIO Fond                   9,4
Republika Srbija        5
Ivan MILjKOVIĆ     1,6
Fond za razvoj                         1

(Izvor: CRHOV)

– Sigurno je imao konsultante, a ja bih ovde napomenuo da najavljeni dolazak švedske IKEA i njena saradnja sa „Simpom“ može da bude podsticaj rasta vrednosti akcija. Osim toga, mislim da je jug Srbije neprocenjivo važan za državu, koja planira da u narednom periodu tamo uloži značajna sredstva i da dovede investitore, uveliko se gradi i Koridor 10, a sve to ima veze i sa „Simpom“. Jednostavno, država neće da tu kompaniju pusti niz vodu – kaže Nikolić.

Iako smatra da će „Simpo“ ne samo da opstane, već i da će i dalje imati podršku i pomoć države, a poput Jorgića dodaje da je 30.000 evra beznačajna suma na berzi, Nikolić priznaje da se lično ne bi upustio u ovakvu transakciju:

– Treba čestitati ljudima koji ulažu i trguju na berzi, ali ja se i pored svih pozitivnih očekivanja u vezi „Simpa“ ne bih usudio da uložim 30.000 evra u njegove akcije – iskren je Nikolić.

U međuvremenu, „Simpo“ je prodao skoro sve što je iole bilo zdravo u kompaniji, na primer „Rosu“, „Lagado“ i oko 80 lokala trgovinskog lanca „Si marketa“ širom Srbije.

Na berzi se za kompaniju, osim Miljkovića ovih dana, niko posebno ne zanima, kao za starog Zastavinog „stojadina“ – niko ga neće celog, svima trebaju samo delovi.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar