Svet gledan iz duše



Marijana Petković (18), Marko Jovanović (10)

Poput fabrike talenata već deceniju i po na javnu scenu Vranja i Srbije iznedruje slikare, vajare, dizajnere, arhitekte… i uopšte, svojim radom oplemenjuje umetničku i životnu stvarnost sredine u kojoj deluje



 



Marijana Petković (18)-Na svetu postoji dom za svakoga. Likovna radionica NU u Vranju je dom za naše talente. Iz nje se svake godine otisne grupa mladih stvaralaca, budućih umetnika koji spojem svog talenta i rada čine ovaj svet lepšim mestom za život. Nadamo se da ćete uživati u našim delima, i da će vam ona otkriti jednu tajnu: svet viđen očima deteta je lep jer je gledan iz duše, zato negujte decu u sebi i otkrićete lepotu življenja.

Ovim rečima je osamnaestogodišnja polaznica Likovne radionice NU Stefana Stojilković, koja se sprema da na jesen upiše fakultet umetnosti, okarakterisala 15 godina postojanja ove institucije kulture, koja poput fabrike talenata već deceniju i po na javnu scenu Vranja i Srbije iznedruje slikare, vajare, dizajnere, arhitekte… i uopšte, svojim radom oplemenjuje umetničku i životnu stvarnost sredine u kojoj deluje. Galeriji Narodnog univerziteta 16. marta otvorena je 15. izložba na kojoj polaznici Likovne radionice izlažu svoje radove. Tako ovaj kulturni događaj u Vranju potvrđuje epitet tradicionalnog. Na izložbi su predstavljena 54 autora, u rasponu od sedam do 21 godine, u različitim tehnikama; ali, ono što je svim izloženim radovima zajedničko, to je talenat i znanje koje su izlagači stekli u Likovnoj radionici.

Marko Jovanović (10)-Čini mi se – kaže Goran Stanković, upravnik Galerije Narodnog univerziteta – da prostor u našoj Galeriji postaje tesan, s obzirom na ogromno interesovanje i broj članova radionice, koji iz godine u godinu postaje sve veći. I iskustvo koje radionica stiče u radu je sve bogatije, rezultati evidentniji, a kvalitet izložbe sve bolji. Ova Likovna radionica je po mnogo čemu jedinstvena, pa i po tome što svake godine javnosti prezentuje svoj rad. Za polaznike Radionice izložbe su podstrek za dalje stvaralaštvo, kao i za mnoge mlade ljude koji se još nisu opredelili, one su putokaz kako i koliko treba raditi da bi se položio prijemni ispit u srednjim umetničkim školama, fakultetima umetnosti i arhitekture.

Nadovezuje se Vesna Marinković-Stanković, voditelj Likovne radionice NU:

-Likovna radionica NU, pored toga što omogućava kompletno upoznavanje sa svim vidovima likovnog izražavanja (slikarstvo, vajarstvo, grafika…) pre svega vrši pripreme za polaganje prijemnih ispita za srednje umetničke škole, fakultete umetnosti i arhitekture. Najveći uspeh Radionice svakako je uspeh njenih polaznika na prijemnim ispitima. Od 1997. godine, od kada Radionica postoji, do sada je željene fakultete upisalo 158 polaznika. Većina njih su sada istaknuti mladi umetnici. Kreativnost, ljubav, marljivost, upornost, talenat, rad, snaga, polet, i ovoga puta će ukrasiti grad.

APEL ZA TALENTE
Likovna radionica NU je još marta prošle godine pokrenula akciju za prikupljanje sredstava za adaptaciju krova i kompletno renoviranje zgrade u kojoj Radionica stvara. -To u nekim normalnim relacijama – kaže Goran Stanković – uopšte nisu neka velika sredstva. Ali, odziv je i pored toga nezadovoljavajući, uzimajući u obzir rezultate i značaj Radionice. Sredstva za zamenu krova su prikupljena, ali akciju nastavljamo sa ciljem potpune adaptacije radnog prostora Radionice, u kojoj se formiraju budući nosioci vranjskog likovnog života. Svaki je dinar ovoj deci važan, svaki će biti namenski utrošen, jer naši talentovani polaznici zaslužuju najbolje uslove za svoj rad i razvoj.

Prvi put, jubilarna 15. izložba polaznika Likovne radionice, dobija multidisciplinarnu dimenziju – naime, pored mladih slikara, na otvaranju izložbe predstavili su se i polaznici Glumačke radionice Pozorišta „Bora Stanković“, koji su izveli prikaz vežbi na temu „cirkus“, kao i učenici Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

-Naša saradnja – kaže Stanković – počela je u „Noći muzeja“ i nastavila se na časovima glume i crtanja. Sada, mladi slikari, glumci i muzičari, pokazuju da je Vranje rasadnik talenata, grad kulture i umetničke budućnosti.

Ovaj iskaz ima duboko utemeljenje, ako pogledamo dobitnike ovogodišnjih nagrada Radionice: Elizabeta Krstić (7), Nikola Mladenović (8), Marko Jovanović (10), Aleksandra Anđelković (12), Andrija Nenić (14), Zorana Jovanović (15), Anastasija Anđelković (15), Petar Stošić (15), Jovana Mitrović (18), Marijana Petrović (18), Jovan Ilić (18).

Samo da ovu bistru vodu ne zamute krokodili – palanačka zavist, žudnja za fajdom, i politika.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar