Sve daske u glavi



Igra ne prestaje: polaznici radionice

Igra ne prestaje: polaznici radioniceNajvažnije je da se o nastupu  mladih glumaca i o pozorištu uopšte, danima nakog javnog časa priča po školama, dakle među mladima, koji će, dolazeći na ovakve predstave, izrasti u obrazovanu pozorišnu publiku



 Polaznici glumačke radionice Pozorišta „Bora Stanković“, u petak, 16. marta tekuće godine, odigrali su deo Javnog časa, elemente cirkusa, na otvaranju izložbe polaznika Likovne radionice Narodnog univerziteta. Ovo je nastavak saradnje započete razmenom časova polaznika dveju radionica, a sledeća saradnja biće ostvarena pri realizaciji predstave „Petar Pan“, gde će polaznici Likovne radionice biti uključeni u osmišljavanje i izradu scenografije. Takođe, u realizaciju predstave uključiće se i Muzička škola „Stevan Mokranjac“,  čiji će đaci komponovati i izvoditi songove u predstavi. Ali ni to nije sve:

-U nedelju 18. marta – kaže Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac pozorišta – održan je Javni čas polaznika Glumačke radionice. Polaznici dveju grupa radionice (mlađa grupa – deca od trećeg do petog razreda i starija grupa – stariji osnovci i srednjoškolci) pokazali su pred punom salom pozorišta sve što su tokom proteklih šest meseci naučili u Glumačkoj radionici. Na veliko zadovoljstvo predavača (Tamara Stošić, mlađa grupa, i Bojan Jovanović, starija), mladi glumci pokazali su da nisu slučajno prošli audiciju na koju se prijavilo preko sedamtesetoro dece. Sala pozorišta zračila je pozitivnom energijom, koju su ovi mladi ljudi uspešno preneli i na publiku, koja je zadovoljna i nasmejana izašla iz pozorišta. Najvažnije od svega je da se o nastupu  mladih glumaca i o pozorištu uopšte, danima nakog javnog časa priča po školama, dakle među mladima, koji će, dolazeći na ovakve predstave, izrasti u obrazovanu pozorišnu publiku.



Pozorišna igra mladih vranjskih pozorištnika ne jenjava:  u petak 23. marta  biće održana premijera predstave „Kontrolni“, Milene Depolo, u režiji Juga Djorđevića i izvođenju polaznika prethodnih grupa glumačke radionice (Saša Djelić, Anica Petrović, Danilo Mihajlović, Jelena Filipović i Milena Milenković), čiji je mentor Bojan Jovanović. Autorka komada sagledava položaj mladih preplićući dva paralelna toka – kako onaj što proističe iz porodičnog života, tako i onaj koji se stvara u školi. Predstava govori o deci sa margine društva tokom nekoliko školskih dana, koja se tragično završava u „akciji“ paljenja dnevnika kako bi izbegli sankcije svojih roditelja. Izbor ovog komada u skladu je sa repertoarskom politikom pozorišta i odabirom tekstova koji će se baviti određenim problemima društva, u  ovom slučaju mladih. Ova predstava takođe predstavlja i iskorak u radu glumačke radionice, koja je, pored predstava za decu, čiji je kvalitet potvrđen nagradom “Ružnom pačetu” na republičkom festivalu u Jagodini, svoj repertoar obogatila predstavom namenjenoj omladini, koja je, kao specifična ciljna grupa, nepravedno zapostavljena ne samo kada je u pitanju pozorište. Treba napomenuti da I reditelj I skoro svi glumci u ovoj predstavi, uveliko spremaju prijemni za Fakultet dramskih umetnosti (režija I gluma).

U utorak 27. marta, povodom Svetskog dana pozorišta, Glumačka radionica u saradnji sa Zdravstvenim centrom Vranje organizuje akciju podrške deci oboleloj od karcinoma. Tim povodom, u pozorištu će u terminima od 12 I 13 časova biti izvedene reprize Javnog časa mlađe I starije grupe radionice. Ulaz će biti slobodan, a sva deca koja dođu na predstave, umesto ulaznica, trebalo bi da prilože pisanu poruku ili crtež, kojim bi obolelim vršnjacima stavili do znanja da nisu sami u borbi protiv teških bolesti.

Istim povodom biće odigrana predstava “Osvrni se u gnevu”, Džona Ozborna, u režiji Ivana Vukovića, za koju će važiti popust na cenu ulaznica od 50 odsto.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar