Stara, dobro poznata lica



Ipak sami: Radoslav Mojsilović i Nebojša Stojanović, Nosioci: Stefanović, Nikolić, Stanojević i Trajković

Nema novih slogana, novih programa, ostaje samo nada, njihova, da će ovoga puta proći bolje nego prošli put



 



Lista koalicije “Za demokratsko Vranje – Goran Stefanović” biće prva na listiću za majske lokalne izbore. Demokrate i partneri najbrže su se organizovali, prikupili oko 2.100 potpisa, i ranom zorom, u ponedeljak predali listu sa 65 imena. Ostale stranke još kalkulišu, a najveći problem je kako usaglasiti republičku i lokalnu listu.

TRKA

Najveći deo obaveza pao je na Aleksandra TRAJKOVIĆA, predsednika IO GO DS-a. Prema njegovim rečima, koalicija oko DS-a predala je listu sa 2.161 (Izborna komisija prihvatila 1.961 potpis), a oko 300 potpisa nije predato zbog kratkog vremena za unos podataka.

Ipak sami: Radoslav Mojsilović i Nebojša Stojanović– Listu smo predali u ponedeljak, u pola šest ujutru. Bilo je mnogo posla, radilo se danonoćno, ali smo na kraju uspeli. Ništa ne krijemo, sve je javno i dostupno građanima, i nastavljamo da radimo za što bolji izborni rezultat – kaže Trajković.

Prvi na listi je predsednik vranjskog odbora DS-a i aktuelni poslanik Goran STEFANOVIĆ, slede ga kandidat stranke za gradonačelnika Igor ANDONOV, predsednica banjske opštine Slavica SOTIROVIĆ i predsednik Skupštine grada Slobodan STAMENKOVIĆ. Peti kandidat za odbornika je vranjski menadžer LDP-a Igor ZLATANOVIĆ, a slede ga iz njegove stranke Predrag JOVANOVIĆ na 10. mestu, Nela STANOJEV na 15, Predrag STANKOVIĆ na 27. i Nemanja NUHIJEVIĆ na 38. mestu zajedničke demokratske koalicione liste.

– Mi smo pomogli sa preko 200 potpisa sakupljenih za jedan dan, a imamo devet kandidata na listi – kaže Nuhijević, inače šef Izbornog štaba vranjskog LDP-a.

Pre nego što je predata lista za izbore za skupštinu grada, DS je predao i svoju listu za izbore u Vranjskoj Banji, “Demokratska stranka – Boris Tadić”. Ima 15 odborničkih kandidata, predvođenih Slavicom Sotirović, koju slede Momčilo DjORDjEVIĆ, Selistar DEMIROVIĆ, Marina JAĆIMOVIĆ i Zoran STOŠIĆ.    

Sa druge strane, SPS, do sada glavni lokalni partner demokrata, nikako da krene sa mrtve tačke. Socijalistima se naizgled ne žuri, ni u Vranju ni u Beogradu, i za sada se drže krajnje rezervisano, malne kao ilegalci. Ispod te mirne površine ipak se kriju, čini se, najozbiljnija lokalna previranja među socijalistima od nastanka te stranke. Dolazak Zorana ANTIĆA i njegove ekipe na vlast u SPS-u mnogima nije po volji, i sada je pravo vreme za javno ispoljavanje tog nezadovoljstva. Zato još uvek nema socijalističke liste, imena kandidata za gradonačelnika, zato još uvek nema ni dogovora o mogućim koalicijama. Po gradu se čak spekuliše da Antić neće ni biti prvi na listi SPS-a za lokalne izbore, nego da će ta čast najverovatnije pripasti Negovanu STANKOVIĆU, predsedniku Okružnog odbora SPS-a. Posebna bitka vodi se oko mesta za Miroljuba STOJČIĆA. Naime, on je poslanički kandidat, i samo visoko mesto na listi SPS-a i ulazak u skupštinu Srbije nateraće ga da se ponovo ne kandiduje za gradonačelnika, nego da to mesto prepusti izuzetno zainteresovanom Antiću. Zato je SPS i čekao održavanje Glavnog odbora stranke, na kome se govorilo i o listi i o lokalnim kandidatima.

Sa svoje strane, ovih dana upadljivo odsutan iz javnosti Zoran Antić kaže da su ovakva tumačenja aktuelne situacije u SPS-u samo prazna čaršijska naklapanja.

– Vranjski socijalisti izuzetno su dobro prošli na Glavnom odboru, i naši kandidati za poslanike dobiće visoko mesto na listi. Naš odbor dobio je punu podršku i za rad na lokalu, a pregovori o listi i koalicijama u završnoj su fazi – bio je kratak Antić, odbijajući da „u ovom trenutku“ da neke bliže informacije o tokovima pregovora i stvarnim dešavanjima u vranjskom SPS-u.

Nosioci: Stefanović, Nikolić, Stanojević i TrajkovićTreće oko u glavi, URS, nije imao mnogo dilema. U ovoj stranci jasno se zna red stvari, a i nema ih mnogo, pa problema oko sastavljanja liste gotovo da nije ni bilo. Jedina iznenađenja za javnost su pojavljivanje imena Srboljuba DIMITRIJEVIĆA Kuma i doktora Lazara STANKOVIĆA na ovoj listi. Za prvih pet imena, čini se, već odavno se znalo. Predvodi ih aktuelni predsednik odbora URS-a Uroš TRAJKOVIĆ, odmah do njega je Dragan JANjIĆ, slede Anka VUČKOVIĆ, Nela CVETKOVIĆ i doktor Dragan CVETKOVIĆ. I to je to. Za više, URS će ozbiljno morati da se potrudi u izbornoj kampanji. Doduše, Dinkićevci ne sede skrštenih ruku, jer je njihova kampanja “od birača do birača” krenula, ima tome više od mesec dana.

PRIPREME

Korpusu vlasti u ovom času treba svakako dodati i Novu Srbiju. Ova stranka dugo se dvoumila kome će se privoleti carstvu, a onda je ipak odlučila da samostalno izađe pred birače. Za sada, NS, prema rečima narodnog poslanika Radoslava MOJSILOVIĆA, još vaga koga će staviti na vranjsku i banjsku listu, jer je interesovanje veliko.

– Razgovaramo sa nekoliko poznatih ljudi koji su izrazili spremnost da uđu na našu listu, i to će za javnost biti veliko iznenađenje. Takođe, na listi će se naći mesta i za pripadnike nekoliko pokreta, koji žele da idu sa nama u istoj koloni – najavljuje Mojsilović.

Za sada, iz NS-a saopštavaju da će na njihovoj listi sigurno biti imena Nenada ILIĆA, nekadašnjeg direktora Fonda za zdravstvo, pa Dragana ZAFIROVIĆA, kandidata Karićevog PSS na prethodnim izborima i Jasmine KNEŽEVIĆ, bibliotekarke koja je poznata kao sestra vlasnika “Grifona”. NS takođe ide sa dve liste – “Nova Srbija – Velimir Ilić” za Vranje, i “NS – Nebojša Stojanović” za Banju. Priča se da je STOJANOVIĆ čak promenio mesto boravka i sada čak postao žitelj Vranjske Banje.

Pobednici prethodnih izbora, radikali, još nemaju svoju listu, a njihov predsednik Stefan DUTINA kaže da se sa tim poslom neće žuriti.

– Nismo mi kao drugi, želimo da sve bude čisto i pošteno – kaže Dutina, očigledno aludirajući na validnost potpisa podrške. Naime, svako ime na listi mora da podrži 30 sudski overenih potpisa. U vranjskom slučaju, za 65 odbornika potrebno je najmanje 1.950 potpisa, dok je za zakonski najmanji broj kandidata na listi potrebno 1.350 potpisa podrške za 45 kandidata.

Pretpostavka je da vranjski SNS nema problema sa prikupljanjem ovakvog broja potpisa, ali da stranka čeka ostale prijave, pa da se instalira na mesto broj pet, koje zauzima i na republičkom nivou. Lista SNS-a će se zvati “Pokrenimo Vranje – Tomislav Nikolić – SNS”, a prvi će biti predsednik Okružnog obora Dragan NIKOLIĆ. Slede Dejan TRIČKOVIĆ, Bojana VELIČKOV, Srđan MILOŠEVIĆ i Nenad VELIČKOVIĆ. Naprednjaci će predati listu sa oko 2.300 potpisa podrške, i jedina nepoznanica u ovoj stranci je ime kandidata za gradonačelnika.

– Sve ide kako smo planirali, i ne vidim da ćemo imati bilo kakvih problema u izbornom procesu – kaže on.

Lista je spremna, bar prema rečima predsednika odbora Dejana STANOJEVIĆA, i u DSS-u. Pod sloganom “Za Vranje – ti znaš zašto”, Koštuničina stranka će ponuditi već dobro poznata lica. Prvi je sam Stanojević, slede Zvonimir CVETKOVIĆ, Miroslava NOVKOVIĆ, Miroljub STANKOVIĆ i Ivana DEDINAC.

– Nikada nismo bili jači, i nikada spremniji za izbore – kaže Stanojević.

I tako, sasvim je malo novih lica na prvim mestima izbornih lista vranjskih odbora političkih partija. Sva imena su sasvim dobro poznata, iz već nekoliko izbornih procesa, i svakome se manje – više dobro zna izborna težina. Nema ni novih slogana, ni novih programa, ostaje samo nada, njihova, da će ovoga puta proći bolje nego prošli put. Tome se svi nadaju, više računajući na slabosti protivnika nego na svoju ponudu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar