Posao za 13 socijalno ugroženih žena



, ,

Zahvaljujući projektu nevladine organizacije „Životna pomoć”, Grada, Ujedinjenih nacija i ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji, u Vranju je otvorena pekara u kojoj je zaposlenje dobilo 13 socijalno ugroženih žena koje su bile bez posla i stalnih izvora prihoda. Organizacije PBILD i HELP su takođe deo projekta, a na ovaj način će se pomoći ženama kojima je podrška bila preko potrebna.



Ko je dobio posao u novotvorenoj pekari?

– Reč je o socijalno ugroženim ženama, samohranim majkama i žrtvama porodičnog nasilja. Od pedeset žena, koliko ih je bilo na listi, posao je dobilo njih trinaest. Uglavnom su to osobe sa srednjom stručnom spremom, a imamo i jednu devojku koja je tehnolog. Pre početka rada, pohađale su treninge i obuku za spremanje jela, kao i za pravilan rad sa mašinama. Često se kod ljudi javljaju predrasude o socijalno ugroženim ženama, zato moram da napomenem da su ove žene odgovorne i rade po HASAP-ovom standardu, čiji sertifikat su i dobile nakon obuke. Takođe, u projekat su uključene porodice sa sela koje se bave proizvodnjom zdrave hrane, a njihovi proizvodi koriste se u pekari.



Na kakvim poslovima rade zaposlene i kakvi su uslovi za rad?

– Ove žene se bave očuvanjem starog pekarskog zanata. Spremaju na tradicionalan način, kako stara vranjska jela, tako i specijalitete iz drugih gradova ili država. Proizvodnja se odvija u prostorijama srednje Medicinske škole u Vranju, onda se proizvodi distribuiraju u tri maloprodajna objekta u gradu. One su oformile svoj tim, i rade u proizvodnji, u maloprodajnim objektima i u distribuciji proizvoda. Što se tiče uslova za rad, biti nosilac HASAP-ovog sertifikata zahteva određeni nivo sredstava za rad. U proizvodnom delu higijena je na zahtevnom nivou, pre nego što uđete u te prostorije, pored obaveznog stavljanja higijenskih maski, morate potpisati dokument u kome se izjašnjavate o vašem zdravstvenom stanju. Oprema sa kojom rade je italijanska, vrlo kvalitetna i skupocena. Sastojci koji se upotrebljavaju u pripremi su takođe kvalitetni. Sve žene su sa HELP-om, koji je glavni donator potpisale ugovor o radu, zarade se kreću od 14 do 20 hiljada, i redovno se isplaćuju. Inače, one su na neki način i suvlasnice pekare, s tim što oprema pripada udruženju i to se ne sme prodavati ili na bilo koji drugi način zloupotrebiti.

Na koji način je grad Vranje pomogao realizaciju projekta?

– Osim novčane pomoći, grad je pomogao ustupivši prostorije za proizvodnju u zgradi srednje Medicinske škole, kao i besplatno korišćenje letnje bašte ispred novotovorenih maloprodajnih objekata. Za dve godine smo uspeli mnogo toga da uradimo zahvaljujući donatorima i Gradu. Zaista je predivno kada uspete da od žena koja nisu imale osnovna sredsrca za život napravite uspešne poslovne žene.

 

DOBITNIK NEDELjE

Blagoje Bogdanović Čatlajac

predsednik kluba  „Free bikers“, koji već deseti put za tri godine organizuje vranjske motoriste da daju krv.

 

GUBITNIK NEDELjE

Nebojša Stančić

direktor TOV, jer na Sajmu turizma u Berlinu, našu državu pod sloganom  „Soulfood Srbija” predstavlja Leskovac sa ajvarom, ali ne i Vranje sa svojim brendom – samsom.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar